Aveleda 12 Knights Red 2019


Pohjois-Portugalissa toimiva perheomisteinen viinitila Aveleda on perustettu vuonna 1870. Viinitalolla on 205 hehtaaria tarhoja Vinho Verden alueella ja se on Portugalin suurin Vinho Verden viejä. Aveledan lippulaivatuote Casal Garcia on ollut markkinoilla jo 80 vuotta.

12 Knights Wine on valmistettu Lissabonin alueella kasvatetuista rypäleistä, Se on kunnianosoitus 12 kuuluisalle portugalilaiselle ritarille, joista tunnetuin lienee Vasco da Gama. (Lista ritareista ja heidän uroteoistaan on viinin kotisivulla.) Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 6 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Aveleda 12 Knights Red 2019
Vinho Regional Lisboa, Portugal; Touriga Nacional, Tinta Roriz, Syrah, Alicante Bouschet; 11,90 € Silja Europalla 2021 (13,99 € vuosikerta 2021)

Tuottaja 12 Knights Wine / Aveleda

Etiketin mukaan kunnianosoitus tarinoille rohkeudesta

Rypäleiden mukaan
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Tinta Roriz (Tempranillo): punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua  
Alicante Bouschet: tummia ja punaisia marjoja, hilloisuutta, pehmeää rakennetta, runsaasti tanniineja ja kohtalaisesti hapokkuutta; teinturier-rypäle (punainen hedelmäliha) eli sitä käytetään sekoitteissa tuomaan väriä

Ruokana quesadillat, pevre ja guacamole

Lyhyesti: mehevän marjainen perusportugalilainenKommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa, mustikkaa ja luumua sekä hieman mausteita ja nahkaa. Myös viinin maku on marjainen, mustaherukkainen ja luumuinen sekä mausteinen. Tanniinit ovat pehmeät, mutta jäävät kuitenkin tuntumaan joksikin aikaa. Kohtalainen hapokkuus tasapainottaa viinin makeahkoa marjaisuutta, samoin jälkimaun pieni pippurisuus. Viini onkin siis juuri sitä, mitä tämän hintaluokan portugalilaiselta odottaakin: se ei petä eikä yllätä, vaan suorittaa tasaisen varmasti oman osuutensa.

Mehevä viini on mukavaa juotavaa sellaisenaan ja quesadillojen, kevyesti chilisen pevren ja guacamolen kanssa viini toimii hyvin. Se voisikin olla hyvää seuraa myös muulle mätölle. grilliruoalle, hampurilaisille tai meheville lihapadoille. Tällä kertaa viinin tarina on kiinnostavampi kuin viini, joten arvosanaksi 12 Knights Red saa 0.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Makeassa tuoksussa on herukkahilloa, mustikkaa, luumua ja karhunvatukkaa. Makea, täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hieman hapankirsikkaa ja karpaloa, joiden hapokkuus tasapainottaa hieman makeutta. Ilmaantumisen myötä mausteisuus lisääntyy ja makeus vähenee. Tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaku on hilloinen ja hieman mausteinen.

Quesadillan kanssa viini sopi melko hyvin. Viinin makeus olisi kestänyt mausteisempaakin ruokaa. Viini sopisi hyvin grilliruoan, ribsien ja hampurilaisten seuraksi ja se menee hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi 12 Knights Red saa +.