4Chiefs Saloon Sello // Dingle-tasting 13.3.2024

4Chiefs Saloon Sellossa järjestettiin 13.3.2024 irlantilaisen Dingle-tislaamon viskien tasting (30 €). Illan isännöi Daniel Hynes, joka on maahantuoja Brukett Drinksin viskiasiantuntija. Tastingin hintaan sisältyi juomien lisäksi maistelulautanen, jolla oli chevreä, punahomejuustoa, vanhaa cheddaria, tummaa suklaata ja tryffelisuklaata.

Dingle Distillery on nimetty sijaintipaikkansa, Irlannin lounaisrannikolla Kerryn kreivikunnassa sijaitsevan Dinglen kaupungin mukaan. Tislaamo perustettiin 2012 ja sen ensimmäiset viskit julkaistiin vuonna 2016. Viskin lisäksi tislaamo tuottaa giniä ja vodkaa.

Dingle Single Malt (46,3 %; 69,98 €)

Tislaamon perusviski on kypsynyt 6-8 vuotta bourbontynnyreissä (40 %) ja PX Sherry-tynnyreissä (60 %).

Viski oli kullanväristä ja vähän punertavaa. Tuoksussa oli karamellia, kuivahedelmää, suklaata ja keksiä. Maku toisti tuoksun aromeja. Maussa oli myös toffeeta ja bitterisyyttä. Kokonaisuus oli kevyehkö ja hedelmäinen.

Tumma suklaa ja tryffelisuklaa kävivät viskin kanssa parhaiten.

Dingle La Le Bríde Single Malt (50,5 %; 99 €)

Viski on osa Celtic Wheel Of The Year -sarjaa. Se on nimetty Lá Le Bríde -festivaalin mukaan, jota vietetään 1. helmikuuta ja joka tunnetaan myös nimellä Imbolc. Kelttiläisen kalenterin mukaan kevät alkaa Lá Le Brídestä. Viski on kypsynyt 4,5 vuotta bourbontynnyreissä ja viimeistelty 2,5 vuoden ajan virginialaisissa ruisviskitynnyreissä. 

Viski oli väriltään vaaleaa kultaa. Tuoksussa oli yrttejä, ruohoa, kukkia, vaniljaa ja aavistus hunajaa. Maku oli yrttinen, maltainen ja keksinen. Alkoholin määrän huomasi, mutta se ei varsinaisesti maistunut.

Muiden osallistujien mielestä viski sopi juustojen kanssa, mutta Marjutin mielestä suklaa kävi viskin seuraksi cheddaria paremmin.

Dingle Bealtaine Single Pot Still (52,5 %; 115 €)

Toukokuun alussa vietettävä Bealtaine (äännetään suunnilleen "bialthinna") juhlistaa kevään päättymistä ja kesän alkua. Nykyisin sitä vietetään aina toukokuun ensimmäisenä päivänä, toisin sanoen vappuna. Viski on kypsynyt vuotta bourbontynnyreissä ja viimeistelty australialaisissa shiraz-tynnyreissä.

Viski oli väriltään kuparinen. Makeassa tuoksussa oli hunajaa, kypsää marjaa, mausteisuutta ja muscatin mieleen tuovaa kukkaisuutta. Viinimäinen maku oli tuoksun tavoin kypsän marjainen ja mausteinen. Maussa oli myös kuivahedelmää ja pähkinää. Alkoholi poltteli juodessa, mutta veden lisääminen auttoi.

Viski oli hyvällä tavalla mielenkiintoinen ja kävi parhaiten suklaan seuraksi. Bealtaine oli Jussin suosikki maistetuista viskeistä.

Dingle Lúnasa Single Malt (50,5 %; 99 €)

Lúnasa on kelttiläinen sadonkorjuujuhla, jota vietetään elokuun alussa. Viski on kypsynyt bourbontynnyreissä ja se on viimeistelty vanhoissa Widow Jane -bourbontynnyreissä.

Viski oli väriltään vaaleaa kultaa. Tuoksussa oli ruohoa, greippiä, kookosta ja banaania. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi kypsää marjaisuutta ja hieman toffeeta. Sekin kaipasi pientä vesitilkkaa keventämään makua.

Lúnasan kohdalla oli vaikea sanoa, mikä ruoka sopi sen kanssa parhaiten. Kaikki maisteluannoksen sopivat viskin seuraksi hyvin.

Grianstad An Gheimhridh Single Malt (50,5 %)

Grianstad an Gheimhridh juhlistaa talvipäivänseisausta ja tarkoittaa suoraan käännettynä "auringon pysäyttämistä". Viski on kypsynyt bourbontynnyreissä ja viimeistelty tawny port -tynnyreissä.

Viski oli väriltään kuparinen. Tuoksussa oli taatelia, pähkinää, tummaa suklaata ja hieman joulumausteita. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hieman karamellisuutta. Suutuntuma oli paksu ja täyteläinen. Alkoholin määrää ei huomannut niin selkeästi kuin edellisissä viskeissä, vaikka sitä oli suunnilleen yhtä paljon.

Viski kävi parhaiten cheddarin kanssa. Se oli sekä Marjutin että seurueemme kolmannen jäsenen suosikki illan viskeistä.

Dingle Batch 6 Single Malt (46,5 %; 89,99 €)

Bonusviskinä sai ostaa vielä Dinglen Batch Series -sarjan kuudes ja samalla viimeinen viski, joka on ikääntynyt tawny port -tynnyreissä.

Tuoksussa oli vaniljaa, kaakaota, siirappia ja kuivahedelmää. Hedelmäisessä maussa oli maltaisuutta, mausteita, keksiä, mustaherukkaa ja kirsikkaa. Maku muuttui karamelliseksi ja hieman taateliseksi jälkimakua kohti.

Viski ei välttämättä kaivannut mitään ruokaa seurakseen, vaan se oli hyvää sellaisenaan. Juustot sopivat sen kanssa kuitenkin hyvin.

***
Seuraava saluunan tasting on 16.5.2024 ja sen aihe paljastuu myöhemmin.