-->

30. huhtikuuta 2020

Ota olut -etätasting 25.4.2020Ota olut järjesti lauantaina 25.4.2020 etätasting-tapahtuman Facebook Liven välityksellä. Mukana tapahtumassa olivat Olarin Panimo, Paloaseman panimo, Salama Brewing Company ja Fat Lizard Brewing Co., joista jokainen oli valinnut tastingiin yhden oluen valikoimastaan. Tapahtuma striimattiin Helsingissä sijaitsevasta One Pint Pubista, johon panimoiden edustajat olivat kokoontuneet keskustelemaan oluistaan. Jussi maisteli oluita liven äärellä.

Tapahtuman striimi on edelleen katsottavissa Facebookin kautta (varsinainen lähetys alkaa noin kohdasta 1:05).

Alkuperäinen olutlista oli seuraavanlainen (hinnat panimokaupoissa):
  • Olarin Panimon MC Taakibörsta IPA Remix (5,3 %; 3,90 €)
  • Paloaseman panimon Kissauniversumi 2020 India Pale Lager (7,0 %; 5,00 €)
  • Salama Brewingin Neon Daimon DIPA (8,0 %; 7,50 €)
  • Fat Lizard Brewingin Marxist Red Ale 2020 (5,5 %; 4,40 €)
Neljäs olut vaihtui kuitenkin päivää ennen tapahtumaa Arctic Fuel IPA:ksi (7,3 %; 4,50 €), sillä proletariaatti oli kahminut Marxist Red Alea omistukseensa yllättävän kiihkeästi.Jokaisen etäosallistujan tuli hankkia maisteltavat oluet itse. Paloaseman panimoa lukuun ottamatta kaikki tastingin panimot ovat alle kymmenen kilometrin päässä meistä, joten ne oli helppo ostaa etukäteen verkkokaupoista ja noutaa paikan päältä. Ehdimme ostaa Marxist Red Aleakin ennen sen loppumista. Kävimme myös Paloaseman panimon olutkaupalla, sillä se antoi hyvän syyn lähteä kotoa hieman kauemmas.,


Ensimmäinen olut, mangolla ja ananaksella maustettu MC Taakibörsta IPA Remix on tuttu jo viimevuotisesta Smokers x Olarin Panimo -tastingista. Olut on hedelmämehun väristä ja sameaa. Valkeaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tuoksussa on sitrusta, mangoa, ananasta ja greippiä. Maku on raikkaan sitruksinen sekä kirpeän greippinen ja ananaksinen. Jälkimakua hallitsevat appelsiininkuori ja mango.

Kun näitä juo tarpeeksi monta, alkaa aurinko paistamaan, vaikka ulkona sataisi. Mukavan raikas kesäolut.


Paloaseman panimon Kissauniversumi 2020:n nimen taustalla on ajatus siitä, että kissa, jolla on universumi jaloissaan aiheuttaisi enemmän tuhoa kuin norsu posliinikaupassa.

Vuoden 2020 versio on tehty alkuperäisen reseptin mukaan. Ensimmäisessä myyntiin päätyneessä versiossa oli Vic Secret -humalan lisäksi Citraa ja Azaccaa, koska Galaxyä ei ollut saatavilla, tässä taas on käytetty humalina Galaxyä ja Vic Secretiä. Olisi mielenkiintoista maistaa molemmat versiot samaan aikaan.

Olut on sameahkoa ja väriltään vaaleankeltaista. Miedossa tuoksussa on ruohoa, ananasta ja kuivattuja yrttejä, esimerkiksi oreganoa. Taustalla on vähän persikkaa ja sitruunankuorta. Miedossa maussa on sitruunankuorta ja ananasta. Myös makuun tulee oreganoa, kun olut lämpenee hieman. Aluksi tämä tuntui vähän pliisulta, mutta päätyi lopulta suosikikseni.Fat Lizard Brewingin oluiden teema on liskolaisten itsensä mukaan tarkemmin määrittelemätön "espoolainen kalifornialaisuus".

Arctic Fuel IPA:a tehtiin vuoden 2016 talvella ensimmäisen kerran.  Tämäkin on tuttu olut, sillä kokeilimme sitä olutcocktaileissaArctic Fuel IPA ja Heavy Fuel IPA ovat panimon mukaan saman oluen eri versioita: Heavy Fuel IPA on brittihumalaversio, Arctic Fuel IPA on puolestaan jenkkihumalaversio.

Oluen tuoksussa on paahtoleipää, trooppista hedelmää ja appelsiininkuorta. Maku on hieman makea, siinä on appelsiinia, sitrusta, mangoa ja trooppista hedelmää. Aromeihin tulee aavistus appelsiinimarmeladia, kun olut lämpenee. Oluen hedelmäisyyden voi varmaan tulkita kalifornialaisuudeksi. Ihan mainio IPA.Välioluena oli Fat Lizard Brewingin Marxist Red Ale. Tämän oluttyylin alalajeja ovat amerikkalaiset ja irlantilaiset red alet. Olueen käytettyjen humalien perusteella tämä lienee amerikkalainen red ale. Nimi tulee yksinkertaisesti siitä, että yksi oluentekijöistä oli aiemmin lukenut Marxin Pääoman ja halusi sen vuoksi tehdä red alen.

Oluen tuoksussa on karamellisuutta, hedelmäisyyttä ja greippiä. Maussa on rapsakasti greippiä, jota karamellisuus pehmentää. Kun olut lämpenee, aromeihin tulee hieman havua ja vähän toffeeta. Ylipäätään kokonaisuudesta tulee hedelmäisempi oluen hieman lämmettyä. Kyllä tämän oluen avulla voi hyvin tulevaa koronavappua kotioloissa viettää.Neon Daimon DIPA saattaa olla saanut nimeensä vaikutteita The Neon Demon -leffasta. Graafisen ilmeen on joka tapauksessa suunnitellut Ville Saarikoski (kuten muidenkin Salama Brewingin oluiden). Humalana on käytetty ainoastaan BBC Citraa, jonka aromimaailma on vahvan sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen.

Olut näyttää sakealta hedelmämehulta, vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tymäkässä tuoksussa on runsaasti sitrusta ja kypsää ananasta. Rapsakan sitruksisessa, vahvassa maussa on greippiä ja ananasta sekä vähän hedelmäistä makeutta. Melkoinen hedelmäpommi maistuu varmasti sitruksesta diggaaville ihmisille. Minulle ainakin maistui.

Ovathan nämä etätastingit ihan mukavia, mutta vähitellen alkaa jo kaipaamaan oikeita tastingeja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti