Olutblogisessioiden ideana on, että yksi bloggaaja kirjoittaa ensin alustuksen jostain olueen liittyvästä aiheesta, ja sen jälkeen muut bloggaajat kirjoittavat samasta aiheesta mitä haluavat.
Seitsemännen osan alusti Tuopin ääressä, ja teemana ovat olutcocktailit, joita myös hoptaileiksi kutsutaan.
Siispä mekin suuntasimme kokeilevaan keittiöömme testaamaan, mitä (klassikko)cocktailien pohjalta saisi aikaan. Seuraavana testituloksia ja pohdintaa sekä mukahassuja uusia nimiä.
Klassikot
Black Velvet
8 cl samppanjaa
8 cl Guinnessia
Valmistus: kaada lasiin ensin samppanja, sitten Guinness. Voit yrittää kaataa Guinnessin samppanjan päälle vaikkapa lusikan kautta, jotta valmis drinkki olisi kauniisti kaksikerroksinen ja -värinen - käytännössä se ei kuitenkaan onnistu, ei ainakaan heti, ja juomat sekoittuvat saman tien.
Perinteisessä Black Velvet -drinkissä on puolet samppanjaa, kuohuviiniä tai siideriä ja puolet Guinnessia. Jos drinkki perustuu Marjutin suosikkeihin, se ei voi olla huono, eihän? Valmistelu vaati ajatustyötä: ensin pohdimme, olisiko paahteinen samppanja toiminut paahteisen oluen kanssa parhaiten vai olisiko paahteisuutta ollut liikaa - ja sitten päädyimme nappaamaan satunnaisen pullon Bouché Pere & Fils Blanc de Blancsia (non-vintage).
Drinkin tuoksussa on samppanjaa, jälkimaussa vuorottelevat Guinness ja samppanja. Mielenkiintoisen drinkin maku tuo mieleen myös ruismarjapuuron. Oluen maltaisuus ja pieni paahteisuus toimivat jännästi viinin hapokkuuden ja sitruksisuuden kanssa. 1+1 ei kuitenkaan ole 3, joten jatkossakin samppanja menee samppanjana ja Guinness Guinnessina.
Black & Tan
1/2 lageria
1/2 Guinnessia
Valmistus: kaada lasiin ensin lager ja sitten Guinness varovasti niin, että lasissa näkyy selkeästi vaalea ja tumma kerros. (Käytäntö: ks. yllä.)
Koska Guinnessia jäi, testiin päätyi myös puolet tummaa ja puolet vaaleaa olutta sisältävä sekoitus Black & Tan. Se maistui lähinnä tummalle Velkopopovický Kozel Černýlle.
Tango
1/2 appelsiinilimonadia
1/2 lageria
(sitruunamehua)
Valmistus: kaada lasiin.
Radler ("pyöräilijä") on klassinen oluen ja virvoitusjuoman sekoitus, josta on useissa eri maissa omia versioita. Sen muunnelmista testiin pääsi Tango eli puolet appelsiinilimonadia ja puolet olutta sisältävä sekoitus - tosin joissakin maissa Tango viittaa myös karviaismarjaa sisältävään sekoitukseen. Muita muunnelmia ovat mm.
- sitruunalimonadi - Alsterwasser / Weizenradler (vehnäolut) / clara
- cola - Diesel / Dirty Diesel (IPA) / Cola-Weizen (vehnäolut) / mazout (pilsner)
- ginger ale - Shandy
Juoman tuoksu on kevyen maltainen ja appelsiininen. Maku on raikkaan appelsiininen, olut taittaa kivasti limonadin sokerista makeutta. Jälkimaku kallistuu hieman maltaisen puolelle. Tango on ihan kiva kesäinen janojuoma, mutta tango ei vielä taittuisi sen jälkeen. Jos maku tuntuu liian makealta, pieni loraus sitruunamehua auttaa asiaa.
Hitit
Mansku
5 cl Jaloviina Tammea
2 cl vermuttia (meillä Martini Bianco)
3 cl IPA-olutta (esim. Koff)
jäitä
koristeeksi cocktailkirsikka
Valmistus: sekoita ainekset shakerissa jäiden kanssa, siivilöi lasiin, koristele cocktailkirsikalla (tai jätä kirsikka pois, jos et tykkää).
Emme voineet vastustaa kiusausta, joten nimesimme Manhattan-drinkin muunnelman lukuisien Mannerheiminteiden ja -katujen mukaan. Drinkin tuoksu on vahvasti jaloviinainen, samoin Jaloviina ja vanilja maistuvat vahvasti, IPA ei niinkään. IPA:n määrän lisääminen alkuperäisen suunnitelman mukaisesta paransi makua, kun mukaan tuli hieman greippistä katkeruutta - 3 cl on vain pieni tilkka eikä tunnu muun alkoholin joukosta oikeastaan yhtään, joten IPA:an ei kannattane suuremmin panostaa.
Kosmopoliitne maasikas
2,5 cl vodkaa (meillä Russki Standart Platinum)
4 cl Pühaste Lime Gosea
3 mansikkaa (2 drinkkiin, 1 koristeeksi)
joko tilkka sitruunamehua tai sokerisiirappia (puolet sokeria, puolet vettä,
keitä kasaan)
jäitä
Valmistus: murskaa 2 mansikkaa. Sekoita ainekset shakerissa jäiden kanssa, siivilöi lasiin ja koristele mansikkaviipaleilla.
Sinkkuelämää-sarjasta tuttuun, alkuperäiseen Cosmopolitaniin tulee mansikan sijaan karpalomehua, mutta tämä muunnelma toimii myös oikein hyvin. Drinkin maku on mansikkainen ja kotimaisten mansikoiden aikaan todennäköisesti vielä parempi kuin nyt, kun mansikat ovat kyllä kookkaita, mutta melko mauttomia. Sellaisenaan drinkki ei ollut oikeastaan makea eikä hapan, joten sen makua voi säätää happamammaksi lisäämällä tilkan sitruunamehua tai makeammaksi lisäämällä sokerisiirappia.
Marja-Riitta
2 cl tequilaa (meillä Ocho Blanco Puerta del Aire Tequila)
2 cl Triple Seciä (tai muuta sitruslikööriä)
4 cl Pühaste Lime Gosea
jäitä
lasin reunaan sitruunan mehua ja suolaa
Valmistus: sivele lasin reuna sitruunan mehulla ja pyöräytä suolassa
lautasella, jotta saat lasiin koristeellisen suolareunan. Sekoita ainekset
shakerissa jäiden kanssa, siivilöi lasiin.
Margaritaan perustuva drinkki toimii varsinkin suolan kanssa.
¡Ay, caramba! Pieni määrä olutta ei muun alkoholin ohella maistu
oikeastaan yhtään, joten makuun vaikuttavat enemmän tequila ja Triple Sec.
Poliittisesti korrekti tumma itänaapuri ("Perestroika")
4 cl vodkaa (meillä Russki Standart Platinum)
10 cl Thornbridge Fikaa (tai muuta mahdollisimman kahvista stoutia)
10 cl Colaa, jos haluat drinkin jatkettuna
jäitä
Valmistus: kaada vodka jäiden päälle lasiin, lisää olut (ja Cola).
Laiskan miehen Musta ryssä on helppo ja käytännössä U-Boot ilman shottilasia: vodkaa ja kahvin makuista stoutia kahviliköörin sijaan. Niinpä drinkki maistuu vain oluelle. Drinkin voi myös jatkaa Colalla, mikä tuo juomaan makeutta ja teki testiryhmämme mielestä drinkistä parempaa.
Gin & IPA
4 cl giniä (meillä Ägräs Abloom Gin)
2 cl (veri)greippimehua
12 cl Arctic Fuel IPA:a
jäitä
koristeeksi greippiviipale
Valmistus: sekoita ainekset shakerissa jäiden kanssa, siivilöi lasiin jäiden päälle. Koristele greippiviipaleella.
Gin & Tonicia myötäilevän drinkin tuoksussa on lähinnä greippistä hedelmäisyyttä, samoin maku on greippisen hedelmäinen. Gini maistuu jälkimaussa, mutta mukana on myös havua ja hedelmäisyyttä. Katkeraa on ja raikasta, IPA toimii yllättävän hyvin tonicin korvikkeena. Drinkki on yllättävän hyvä, tätä voisi juoda toistekin. IPA:ksi kannattaa valita hedelmäinen IPA, samoin ginissä pitää olla makua.
Hop Collins
4 cl giniä (meillä Ägräs Abloom Gin)
2 cl greippimehua
2 cl sokerisiirappia (50/50 vettä ja sokeria, keitä kasaan)
10 cl Arctic Fuel IPA
jäitä
koristeeksi vadelma
Valmistus: sekoita shakerissa jäiden kanssa, siivilöi lasiin. Koristele vadelmalla.
Tom Collinsiin perustuva drinkki on aluksi makean hedelmäinen, mutta sen jälkimaku on katkera. Sokerisiirappia ei ehkä tarvitse kuin 1 cl ohjeen 2 cl sijaan - tai hurjimmat voivat korvata sokerisiirapin hunajalla. Kesäinen juoma, toimii! Jos et tykkää Gin & IPA:n katkeruudesta, kokeile tätä.
Hudit
Stadin muuli
12 cl Stadin Ginger Pale Alea (tai muuta inkiväärin makuista olutta)
2 cl limemehua
4 cl vodkaa (meillä Russki Standart Platinum)
jäitä
koristeeksi limeä
Valmistus: täytä lasi jääpaloilla, lisää vodka, limemehu ja olut. Koristele limellä.
Moscow Mulesta inspiraationsa hakeneen drinkin tuoksu on lähinnä limettinen. Koska olut ei ole voimakkaasti inkiväärin makuinen, se ei tunnu myöskään maussa, vaan lime hallitsee. Myöskin inkiväärilimonadin tuoma Moscow Mulen makeus puuttuu. Jälkimaku on maltainen ja katkera, ja kokonaisuus jäi hieman latteaksi. Alkuperäistä paremmin muistuttavan drinkin voisi saada käyttämällä hyvin inkivääristä olutta ja/tai lisäämällä mukaan sokerista inkiväärisiirappia, mutta emme jaksaneet lähteä iteroimaan uutta versiota. Tässä meni hyvä olut (ja vodka) ihan hukkaan.
Tequila Päikesetõusu
4 cl tequilaa (meillä Ocho Blanco Puerta del Aire Tequila)
1 cl grenadiinia
15 cl Pühaste Lime Gosea
Valmistus: kaada tequila ja grenadiini lasiin, lisää olut.
Drinkin maku on mieto, oluen maku katoaa eikä juoma maistu oikeastaan millekään. Vaikka Pühaste Lime Gose onkin hyvää, se ei korvaa Tequila Sunrisen appelsiinimehua. Ei jatkoon.
Summa summarum
Oluen käyttäminen drinkkien ainesosana epäilytti etukäteen. Kokeilujen perusteella olut kuitenkin sopii drinkkeihin, jos vain tietää mitä tekee. Perinteisten drinkkien ainesosien korvaaminen niitä maultaan muistuttavilla oluella ei välttämättä toimi. Oma haasteensa tulee eri oluttyyleistä sekä oluiden makuprofiilien erilaisuudesta saman oluttyylin sisällä. Esimerkiksi Musta ryssä olisi luultavasti ollut täysin erilainen, jos Fikan tilalle olisi valittu joku toinen kahvistout. Olutdrinkkejä voisi kokeilla toisenkin kerran, sillä oluttyylejä on vielä kokeilematta. Vehnäoluesta saisi varmaan kehitettyä kesäisen drinkin.