21. huhtikuuta 2018

Benjamin Bridge BrutBenjamin Bridge Brut (NV)
Kanada; L'Acadie Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Seyval Blanc; 30,31 €

Tuottaja Benjamin Bridge
Nova Scotiassa, Kanadassa sijaitseva Benjamin Bridge Estaten viinitila on tehnyt kuohuviinejä vuodesta 2002 alkaen. Nyt maistelussa oleva Brut on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä ja sekoitettu useista varastoviineistä, joista vanhin on vuodelta 2002.

Etiketin mukaan sitrusta, savuisuutta, suolaisuutta ja mineraalisuutta

Rypäleiden mukaan
L'Acadie Blanc: L'Acadie Blanc on kanadalainen hybridi, vuonna 1953 kehitetty Cascaden ja Seyve-Villard 14-287:n risteytys. Sitä viljellään eniten Nova Scotiassa ja jonkin verran myös Ontariossa ja Quebecissä. Lajiketta käytetään useimmiten sekoiteviineissä. Se tuottaa ryhdikkäämpiä viinejä kuin muut kanadalaiset valkoiset rypälelajikkeet. Rypäleen aromeissa on kukkaisuutta, hunajaa, omenaa, sitrusta, ruohoa ja mineraalisuutta.
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia.
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa.
Seyval Blanc: Seyval Blanc on Ranskassa vuonna 1921 kehitetty hybridi. Sen aromeissa on sitrusta, kuten greippiä, mineraalisuutta, heinää, melonia ja vihreää omenaa.

Ruokana sekalaista raclette-grillattavaa

Lyhyesti: runsaan omenainen ja mineraalinen kuohuviini

Kommentit 

M: Tässähän on maukas viini! Sen tuoksu on ensinuuhkaisulla runsaan ja kirpeän omenainen, mutta se ei jää siihen. Greippisen sitruksisessa ja hapokkaassa tuoksussa on havaittavissa myös mineraalisuutta ja mukavaa hedelmäisyyttä sekä juuri leikattua ruohoa. Samat aromit jatkuvat maussa, josta mielipide vaihtuu joka kulauksella: toisaalta maku on hapokas ja pirteä, toisaalta kypsän hedelmäinen. Omenaisuus on monipuolista, maussa vihreä omena vuorottelee omenasoseen kanssa ja välillä mukana tuntuu myös trooppisia hedelmiä, mangoa ja ananasta sekä sitrusta ja mineraalisuutta. Sitrus ja omena jatkuvat myös jälkimaussa kaneliomenan ja omenapiirakan muodossa, ja aivan lopuksi kielelle jää pieni mineraalisuus.

Kokonaisuus on pirteä, runsas ja tasapainoinen. Kyllä tämä kuohuviini pärjää samppanjallekin (varsinkin, jos omenaisuus miellyttää). Arvosanaksi Benjamin Bridge Brut saa +.

J: Tuoksussa on runsaasti vihreää omenaa ja limeä. Niiden taustalta erottaa myös paahteisuutta, mineraalisuutta ja tuoretta ananasta sekä vähän persikkaista makeutta. Hapokas maku on kevyen omenainen ja limettinen. Hieman paahteinen jälkimaku on vahvasti sitruksinen sekä omenainen. Hapokkuuden ansiosta viini sopi juustolla kuorrutettujen raclette-ruokien kanssa. Viini voisi sopia myös äyriäisten kanssa tai sellaisenaan seurustelujuomana. Korkeahkon hinnan vuoksi arvosanaksi jää 0.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti