14. huhtikuuta 2018

Leclerc Briant Abyss 2012


Leclerc Briant Abyss 2012
Champagne, Ranska; 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir, 1/3 Meunier; 129,16 € verkkokaupasta
Luomu!

Valmistaja Leclerc Briant

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan keveyttä, raikkautta ja eleganssia
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa; tuo samppanjaan rotevuutta
Meunier: hapokkuutta, hedelmäisyyttä, mausteisuutta; tuo samppanjaan hedelmäisyyttä ja kypsyyttä

Ruokana sushi

Taustaa: Abyss-samppanjaa on valmistettu 3 000 pullon erä varta vasten meressä kypsyttämistä varten. Vuosikertaa 2012 oleva samppanja (Leclerc Briant Brut) uudelleenkorkitettiin helmikuussa 2016, minkä jälkeen pullot upotettiin mereen 60 m syvyyteen. Samppanja kypsyi meressä 15 kk ajan, kunnes pullot nostettiin toukokuussa 2017.

Lyhyesti: Kypsän omenainen ja merellisen mineraalinen samppanja.

Kommentit

M: Kauniin kullankeltaisen samppanjan tuoksussa on ensin runsaasti kypsää omenaisuutta, mutta jonkin ajan päästä tuoksusta alkaa erottaa muitakin aromeja: pieni paahteisuus ja suolainen mineraalisuus yhdistyvät hentoon kukkaisuuteen ja sitruksisuuteen. Samppanjan suutuntuma on kermainen ja sen maku on kuiva ja hapokas, mutta kuitenkin miellyttävän täyteläinen ja hedelmäinen. Tuoksun kypsä omena ja sitruksisuus jatkuvat myös maussa, hetken päästä maussa tuntuu myös lakritsaa ja mausteisuutta. Jälkimaku on pitkä ja vaihtelee greipistä mausteisuuteen, lopuksi kielelle jää kirpeä sitruksisuus ja pieni voimaisuus. Sushin kanssa samppanja sopi hyvin, mutta se maistui myös sellaisenaan.

Abyss on mielenkiintoinen samppanja: toisaalta se on vielä nuori, toisaalta se tuntuu jo kehittyneen mukavasti ikäisekseen. Joka tapauksessa samppanja vaikuttaa lupaavalta, joten onneksi sitä on vielä toinen pullo viinikaapissa jemmassa. Arvosanaksi se saa +.

J: Samppanja on väriltään kullankeltainen. Tuoksua hallitsevat kypsä omenaisuus ja raparperi, niiden taustalla on myös sitrusta, suolaisuutta ja mineraalisuutta. Paahteinen maku on kypsän omenainen, mineraalinen ja kevyen greippinen. Jälkimaku on kirpeän sitruksinen ja aavistuksen mausteinen. Sushin kanssa samppanja toimi hyvin eikä latistunut edes wasabista. Äyriäiset ja muut merenelävät voisivat myös sopia tämän samppanjan seuraksi. Arvosana +.

PS. Käsiohjelman mukaan Abyss on yksi Grand Champagne Helsingin Rare and Fine -pulloista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti