Tukholma: Champagne!-näyttely Spritmuseumissa

Tukholman-reissullamme päätimme aloittaa päivän Spritmuseumin Champagne!-samppanjanäyttelyssä, koska... no, samppanja.


Museota kohti kävellessämme reitti tuntui vieraalta - tosin pitää myöntää, että edellisen kerran olimme käyneet Vin & Sprithistoriska Museetissa vuonna 2007, joten muistikuvamme eivät olleet aivan tuoreita.

Syy selvisi nopeasti: museo oli muuttanut vuonna 2012 Djurgårdeniin Nordiska Museetin, Skansenin, Junibackenin ja muiden loistavien turistikohteiden viereen. Abba-museokaan ei ole kaukana... Muuton yhteydessä myös nimi lyhentyi pelkäksi Spritmuseumiksi.

Spritmuseum sijaitsee Gröna Lundin ja Vasa-museon välissä punaisissa puurakennuksissa Galärskjulenin vierassatamassa. Sen tiloissa on pysyvä Spritlandet Sverige eli ruotsalaisesta alkoholikulttuurista kertova näyttely ja vaihtuva näyttely eli tällä hetkellä Champagne!-samppanjanäyttely. Kuun lopussa avautuu vielä kesäksi Absolut Art Collection -taidenäyttely.

Lisäksi museon aulassa on pieni kahvila ja myymälä sekä oma lounasravintola. Kuriositeettina kerrottakoon, että museoon voi ostaa pelkän pääsylipun tai lipun, joka sisältää kolmen ruotsalaisen akvaviitin tastingin. Museossa järjestetään iltaisin myös ohjattuja tastingeja, listalla on mm. kapteeni Haddock -tasting.



Champagne!-näyttelyssä esiteltiin ruotsalaista samppanjakulttuuria vuosien varrelta sekä samppanjan valmistusta. Itse näyttely oli vain yhden huoneen kokoinen, mutta pieneen tilaan oli saatu mahtumaan paljon asiaa.

Alla on muutamia esimerkinomaista poimintoja  - käykää itse tutustumassa näyttelyyn tarkemmin.


Kuten meillä täällä Suomessa, myös Ruotsissa samppanja oli pitkään kallis ja harvinainen luksustuote. Sen halvemmaksi vastineeksi valmistettiin edullisia marja- ja hedelmäkuohuviinejä, esimerkiksi kaikkien sukujuhlien vitsaus Pommac on alunperin kehitetty Ruotsissa kuohuviinin alkoholittomaksi korvikkeeksi. Nimen alku Pomm- viittaa Pommery-samppanjaan ja loppu -ac konjakkiin, koska Pommacia kypsytetään tammitynnyreissä 3 kk ajan.


Naapurimaamme viinikulttuurin kehitys noudattelee melko pitkälti samoja linjoja kuin meidänkin, toki myös eroja on suuntaan ja toiseen. Myös Alko on julkaissut ääntämisohjeita tuotekatalogissaan - ensin ajatus tuntui hassulta, mutta kun muistimme, että tuotteet piti pyytää myyjältä tiskin takaa, ääntämisohjeet eivät enää olleet ollenkaan huono ajatus.


Vuosituhannen vaihteessa samppanja yleistyi ja arkipäiväistyi. Sitä ennen sen myynti oli pysytellyt noin 250 - 500 000 pullossa per vuosi, mutta millennium-juhlan lähestyessä samppanjaa myytiin yli miljoona pulloa. Vuonna 1999 Arlalla oli jopa samppanjanmakuinen jogurtti, jonka valmistus päättyi samppanjanvalmistajien paheksuntaan ja tavaramerkkikiistaan.

Toisaalta samppanjasta tuli myös keino, jolla nuoret ja rikkaat osoittivat vaurauttaan. Vaskning eli sinking on alunperin Ruotsissa tämän vuosituhannen alussa syntynyt tapa (tai urbaani legenda): kallista samppanjaa tilattiin kaksi pulloa kerrallaan, toinen juotavaksi ja toinen pois kaadettavaksi.

Kaiken kaikkiaan näyttely oli mielenkiintoinen kokemus, paljon asiaa ja hauskoja kuriositeetteja. Näin suomalaisena vertailua kotimaahan ei tietenkään voinut välttää, ja olisi kiinnostavaa nähdä myös Suomen samppanjakulttuurista vastaavanlainen näyttely.


Samppanjanäyttelyn lisäksi museon alakerrassa on pysyvä Spritlandet Sverige -näyttely, jossa kerrotaan ruotsalaisen alkoholikulttuurin ilmiöistä, historiasta ja nykyhetkestä - snapsilauluja unohtamatta. Mille ruotsalaiset skoolaavat? Kuinka Ruotsissa juodaan? Sjung hopp faderallanlej!

Näyttelyssä keskitytään pitkälti väkeviin. Viskin tislaaminen ja akvaviitin maustaminen käydään läpi ja samalla pääsee myös testaamaan, tunnistaako erilaisia väkeviä juomia pelkän tuoksun perusteella.


Alkoholivalistusta ja -propagandaa ei tietenkään voi jättää väliin. Jos alakerran väkevien ohella tarjoiltu teoriaosuus ei riittänyt, yläkerrassa on pieni elämyksellinen tila, jossa voi kokea humalan ilman alkoholia ja... krapulan. Ei ehkä houkuttelevin ajatus ole se.

***
Spritmuseum
Djurgårdsvägen 38-40

Liput 120 kruunua

Museoon pääsee esimerkiksi raitiovaunulla nro 7 (Liljevalchs/Gröna Lund + noin 500 m kävely) tai metrolla (Karlaplan + noin 1,5 km kävely)

Champagne!-samppanjanäyttely 30.10.2018 saakka.