-->

17. huhtikuuta 2018

Riesling & The Other Grapes 9.4.2018

Saimme Saksan viinitiedotukselta kutsun joka toinen vuosi järjestettävään Riesling & The Other Grapes -tapahtumaan. Olimme myös ehtineet ostaa liput kuluttajille suunnattuun osuuteen, johon kuului sommelier Ken Engebretsenin vetämä neljän Silvanerin tasting. Niinpä tie vei jälleen Vanhalle ylioppilastalolle.Silvaner eli Grüner Silvaner oli vielä 1900-luvun alussa Saksan viljellyin rypälelajike, mutta sen suosio hiipui vähitellen. Tällä hetkellä se on Saksan viidenneksi viljellyin lajike, suositumpia ovat valkoiset Riesling ja Müller-Thurgau sekä punaiset Spätburgunder ja Dornfelder. Pinta-alallisesti Silvaneria viljellään eniten Rheinhessenissa ja suhteellisesti eniten kotiseudullaan Frankenissa. Kaikkiaan Silvaneria viljellään noin 6 000 hehtaarin alueella koko Saksassa, mikä on noin 6 % maan koko kasvatusalasta - vertailun vuoksi suosituinta rypälelajiketta Rieslingiä viljellään reilun 20 000 hehtaarin alueella (n. 20 %).

Silvanerin maine ei ole myöskään ollut kovinkaan hyvä massatuotannon ja halvan Liebfraumilchin takia, mutta maine on alkanut parantua nyt, kun jälleen huomataan, että lajikkeesta saa tuotettua myös laadukkaita viinejä.Weingut Bischel Gau-Algesheimer Silvaner Terrassen 2015
(Rheinhessen)

Tammikypsytetyn viinin miedossa tuoksussa oli vaniljaa ja voita sekä pirteää hedelmäisyyttä, limeä, aprikoosia ja vihreää omenaa. Sen maku oli hapokas ja aromaattinen, pieni yrttisyys yhdistyi greippiin sekä persikkaan ja aprikoosiin. Jälkimaussa tuntui sitrusta ja hunajamelonia.

Weingut Wittmann Westhofener Silvaner Trocken 2016
(Rheinhessen)

Tastingin toisen Rheinhessenin alueelta tulleen viinin makeahkossa tuoksussa oli raikasta trooppista hedelmää, omenaa ja kypsää ananasta sekä limeä ja korianteria. Samat aromit jatkuivat hapokkaassa ja hieman mausteisessa maussa. Mausteisuus jatkui jälkimaussa sitruunakarkin ohella.Weingut Weigand "Der Held" Silvaner 2016
(Franken)

Tastingin kaksi viimeistä viiniä olivat Frankenin alueelta. Niistä ensimmäisen tuoksu oli hedelmäinen, mutta myös öljyinen ja savuinen. Tuoksusta erotti myös minttua, ananasta ja aprikoosia. Greippisen hapokas, mausteinen ja mineraalinen maku jatkoi tuoksun linjoilla, jälkimakuun jäi mausteisuus. Tämä viini oli Jussin suosikki.

Weingut Juliusspital Silvaner Würzburger Abtsleite 2016
(Franken)

Viimeinen viini oli pullotettu klassiseen Bocksbeutel-pulloon. Sen tuoksu oli makeahko ja täyteläinen sekä sitruksisen hedelmäinen. Tuore ananas ja vihreä omena jatkuivat myös makeahkossa maussa limen ja greipin ohella. Jälkimaussa tuntui sitrusta ja valkosipulia. Pirteä ja jopa pirskahteleva viini oli Marjutin suosikki.

***
Jälleen kerran tapahtuma oli täynnä hienoja viinejä emmekä ehtineet tutustua lähellekään kaikkiin. Tässä muutamia mieleen jääneitä:Näitä arvostimme nimikirjainten takia - mutta Riesling Brut Nature oli mainiota ihan muutenkin.Pflügerilla oli hyvää settiä - parhaiten mieleen jäivät Pinot Noirista tehty valkoviini Blanc de Noir 2017 ja Riesling-Gewürztraminer-sekoite, nimensä mukaisesti biodynaaminen, mukavan rapsakka ja hedelmäinen Bio-dynamite.Alexander Gysler Sandstein Riesling Trocken ja vanhan kunnon Benedikt Baltes Buntandstein Spätburgunderin uusi vuosikerta 2015 olivat myös mainioita.Stefan Meyer Syrah 2016 oli piristävää vaihtelua, sillä saksalaisia Syraheja tapaa harvemmin. Viileässä ilmastossa kasvaneessa Syrahissa oli rypäleelle tuttu pippurisuus, mutta lämpimän ilmaston tuoma makea hilloisuus puuttui. Mielenkiintoinen tuttavuus.Riffel Pet-Nat 2016 (Scheurebe & Pinot Blanc): tosi kiva Pet-Nat! Mukavaa, että tarjolla on vähän harvinaisempiakin viinityylejä. Myös talon Rieslingit olivat miellyttäviä.Miellyttävistä Rieslingeistä puheenollen - Meierin Rieslingit olivat ihanan hapokkaita ja rapsakkaita. Nam.


CK-Weine Wirewalker Orange Trocken 2016 oli herkullisen appelsiininen oranssi viini, jota Marjut bongaili listoilta etukäteen. Tapahtuman tohinassa se melkein unohtui - onneksi ei kuitenkaan. Pitänee varata pöytä Juureen, jotta viiniä saa maistaa lisää.

***
Katso myös
Riesling & Co. -tunnelmia edelliseltä kerralta

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti