-->

10. huhtikuuta 2018

Silja Line Bon Vivant: Menu Nordic

Lähdimme talvilomalla viime vuoden tapaan Silja Serenadella Tukholmaan. Menomatkalla kävimme syömässä Bon Vivantin Menu Nordicin ja tutustumassa viinibaarin herkkuihin.

Matti Jämsenin käsialaa olevan viiden ruokalajin Menu Nordicin hinta viineineen on 118 € tai Club One -jäsenille 109 € ja se on tarjolla 15.5.2018 saakka.


Celeriac & Västerbottens Cheese
Pitkään paahdettua juuriselleriä, hiillostettua Västerbottensjuustoa ja vesikrassia
The Three Thieves Chardonnay 2015 (Kalifornia, USA)

Ensimmäisen alkuruoan kanssa tarjoiltiin (onneksi vain kohtuudella) tammitettu Chardonnay. Raikkaassa viinissä oli kypsää trooppista hedelmää, omenaa ja ananasta sekä tammen tuomaa voita ja vaniljaa. Se voisi sopia myös lohi- ja kanaruokien kanssa.

Annoksen paahdettu juuriselleri oli lempeää ja lohdullista. Västerbottensjuusto taas oli maukasta, varsinkin hiillostaminen toi siihen mielenkiintoisen voimakkaan maun ja loi annokseen miellyttäviä kontrasteja. Viinin kanssa yhdistelmä oli mielenkiintoinen ja sai välillä miettimään, toimiiko juttu, mutta loppujen lopuksi tämä oli alkuruoista ja -viineistä suosikkimme.


Lamb & Lovage
Tartar Ahvenanmaan karitsasta, rapeaa lehtikaalia ja lipstikkaa
Gramona Cava La Cuvée Gran Reserva Vintage 2012 (Gramona, Katalonia, Espanja)

Toisen alkuruoan seuraksi oli valittu tyylikäs ja paahteinen cava, jonka aromimaailmassa oli myös sitrusta ja vihreää omenaa. Viini kävisi aperitiiviksi tai pikkusuolaisen kuten tapasten kanssa.

Ahvenanmaan karitsasta tehty tartar oli perushyvä, ehkä hieman pliisu sellaisenaan, mutta lisukkeiden kanssa maistuvaa. Pieni ripaus pippuria olisi ehkä tehnyt tartarille hyvää. Rapea lehtikaali rokkasi ja lipstikkamajoneesi toimi. Annos ei ollut ihan niin kiinnostava kuin ensimmäinen, mutta cavan kanssa tasaisen varma yhdistelmä.


Pike-perch & Shrimp
Paahdettua kuhaa, marinoituja katkarapuja ja karhunlaukkaa
Domaine Ostertag Riesling Les Jardins 2016 (Alsace, Ranska)

Odotetusti sitruksinen Riesling ei ollut kovinkaan hapokas, vaan ennemminkin täyteläisen hedelmäinen ja jopa mieto. Pienen mineraalisuuden lisäksi sen aromeissa oli omenaa, valkoherukkaa, raparperia ja karviaista. Viini saattaisi toimi myös äyriäisten seurana.

Kuha oli loistavaa, suorastaan suussasulavaa ja katkaravut kävivät hyvin sen lisukkeeksi. Jos nyt jotain voisi annokselta toivoa, niin karhunlaukkaa olisi voinut olla toinenkin lehti. Rieslingin kanssa kuha ei ollut aivan täydellinen pari, mutta hyvää kuitenkin - tai sitten odotukset olivat jo todella korkealla. Viini oli hyvä pari myös annoksessa olleille katkaravuille.


Pork & Apple
Hiillostettua possunniskaa, omenaa ja karamellisoitua sipulia
Château de Montfaucon Baron Louis 2013 (Rhône, Ranska)

Kattauksen ainoa punaviini oli täyteläinen ja tumman marjainen Grenache/Syrah-sekoite, joka tarjosi mustaherukkaa, karpaloa, pippuria, jouluista mausteisuutta, mustetta ja hieman lakritsaa sekä meheviä tanniineja. Mehevät liharuoat voisivat olla hyvä pari tälle viinille.

Possunniska oli paistettu herkullisen mureaksi. Lisukkeina olleet paistettu sipuli, sinapinsiemenet sekä hapan ja makea omena muodostivat porsaan kanssa maukkaan kokonaisuuden. Myös viini ja ruoka sopivat hyvin yhteen. Viini olisi tosin kaivannut hieman enemmän hapokkuutta muodostaakseen täydellisen parin porsaalle.


Currant & Milk
Herukanlehtisorbettia, maitomoussea ja kuivattua maitoa
Weingut Fogt Huxelrebe Auslese 2016 (Rheinhessen, Saksa)

Jälkiruokaviinin rypäle oli uusi tuttavuus Huxelrebe. Viinin tuoksu oli mieto, mutta sen perusteella viini saattoi jo tunnistaa saksalaiseksi. Raikkaassa ja hapokkaassa viinissä oli karviaista ja herukkaa.

Erittäin herukkaisen sorbetin lisukkeena ollut kuivattu maito oli koostumukseltaan mukavan rapsakkaa, tosin sitä oli annoksessa melkoisen paljon - ja vastaavasti päälle ripoteltua kauraa olisi voinut lisätä mukaan hieman enemmänkin. Viinin kanssa yhdistelmä toimi erittäin hyvin.


Bon Vivantin viinibaarista erityisesti mieleen jäivät nämä:

Peter Jakob Kühn Spätburgunder Rose Brut 2015 (8,70€ / 14 cl): karpalo, rapsakka hapokkuus ja mineraalisuus muodostivat maistuvan kokonaisuuden.

Poderi Aldo Conterno Barolo Romirasco 2013 (22,20 € / 8 cl): nuori, mutta ah, niin lupaava barolo. Tanniineja riitti vielä runsaasti, joten viinin voisi unohtaa huoletta viinikellariin vielä vuosikausiksi, mutta se olisi varmasti sen arvoista. (Emme raatsineet ostaa pullollista/laatikollista kotiin.)

Robert Mondavi Oakville Cabernet Sauvignon 2013 (7,60 € / 8 cl): moniulotteisessa aromimaailmassa oli kypsää mustaherukkaa, karhunvatukkaa, kahvia, lakritsaa ja hieman vaniljaa. Viini oli hyvää jo nyt, mutta se saattaisi olla vieläkin parempaa kypsytyksen jälkeen.

Château d'Yquem Sauternes 2008 (42,10 € / 8 cl): tämä on vaan niin hyvää. Ja kallista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti