| 
         | 
    
| Vasemmalta oikealle: Gaia & Rey 2010 Veritas Chardonnay -lasissa, Barbaresco 2011 Veritas New World Pinot Noir -lasissa ja Camarcanda 2010 Veritas Cabernet -lasissa | 
Syksy on hyvää Riedel-tastingien aikaa. Tällä kertaa Loppasuut kaivoivat esiin lompakossa pölyttyneen Diner'sin ja suuntasivat Ritarihuoneelle Riedelin ja Gajan viinitalon yhteiseen huipputastingiin (99 €, Diner's Club -hinta 89 €) 150 muun viinin ystävän kanssa.
Maximilian Riedel ja Gaia Gaja esittelivät yhdessä sitä, kuinka Riedelin uusi Veritas-lasisarja toimii Gajan viinien kanssa. Hauskaa oli se, kuinka itävaltalainen ja italialainen luonne kohtasivat: siinä, missä Maximilian Riedelin esitys käsitti asiallisia kättelykuvia ja täyteen ahdetun kalvon Riedelistä (ehdimme lukea ehkä ensimmäisen kappaleen), Gaia Gaja näytti perhekuvia ja kuvan kotikylästään ja osoitti jopa sen, missä talossa itse asuu.
Muuten tasting sujui ohjatusti. Toisin kuin Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla, laseja ei testattu ensin veden kanssa - ja toisin kun Viinimessuilla, punaviinitasting-settiin oli vaihdettu illan viinien takia Chardonnay-lasi Old World Shiraz -lasin tilalle. Laseja täytettiin ja pyöriteltiin samanaikaisesti, samoin haisteltiin ja maisteltiin. Maximilian Riedel ohjasi tastingin kulkua, Gaia Gaja taas kommentoi viinejä valmistajan näkökulmasta.
  Gaia & Rey 2010
  Gaia & Rey 2010 sai nimensä Gaian ja tämän iso-isoäidin
  mukaan. Angelo Gaja halusi osoittaa, että Piemonten Langhen alueella voidaan
  tuottaa myös valkoviinejä. Tämä olikin erinomainen Chardonnay, jota
  maisteltiin sekä Chardonnay- että Pinot Noir -lasista. Se oli hedelmäinen,
  paahteinen, hunajainen, sitruksinen, persikkainen, vaniljainen ja sopivan
  hapokas ja mineraalinen ja siinä oli myös aavistus ruohoa. Pinot Noir -lasissa
  mausta löytyi ennemminkin pähkinää ja voita.
  Barbaresco 2011
  Barbaresco 2011 (Nebbiolo) on Gajan lippulaivaviini ja sitä
  maisteltiin kaikista kolmesta lasista ja myöskin valkoisen suklaan kanssa.
  Viini tuoksui runsaan herkullisesti marjaiselle (mansikkaa ja vadelmaa) ja
  hedelmäiselle, mutta maku ei ollut aivan yhtä runsas. Se oli kypsän marjainen,
  aavistuksen lakritsinen sekä pirteän tanniininen, Cabernet-lasissa jo liiankin
  tanniininen ilman ruokaa. Valkoisen suklaan kanssa maku pehmeni ja muuttui
  lähes mansikkaiseksi, mutta suklaakaan ei pelastanut Cabernet-lasissa ollutta
  viiniä. Chardonnay-lasissa se oli aavistuksen parempi, mutta ei silti
  herättänyt sen ihmeempiä tunteita.
  Camarcanda 2010
  Camarcanda 2010 (nimi tarkoittaa "loputtomien neuvotteluiden taloa",
  koska viinitilasta hierottiin kauppoja kauan) on peräisin Gajan tilalta
  Toscanasta ja se on sekoitus klassisia Bordeauxin alueen rypäleitä Cabernet
  Sauvignonia, Merlot'ia ja Cabernet Francia. Se oli täyteläinen, tasapainoinen
  ja sopivan tanniinen, varsin klassinen viini. Toisaalta se oli kaikessa
  klassisuudessaan ja tasapainoisuudessaan myös aavistuksen persoonaton. Viini
  maisteltiin sekä Pinot Noir- että Bordeaux-lasista. Pinot Noir -lasi vaimensi
  viinin tuoksua ja makua ja Bordeaux-tyyppinen viini toimi tietenkin
  Bordeaux-lasissa parhaiten.
Lopputulos: Riedelin lasit eivät petä koskaan. Viineistä M piti eniten Gaia & Reysta ja J Barbarescosta.