Vasemmalta oikealle: Gaia & Rey 2010 Veritas Chardonnay -lasissa, Barbaresco 2011 Veritas New World Pinot Noir -lasissa ja Camarcanda 2010 Veritas Cabernet -lasissa |
Syksy on hyvää Riedel-tastingien aikaa. Tällä kertaa Loppasuut kaivoivat esiin lompakossa pölyttyneen Diner'sin ja suuntasivat Ritarihuoneelle Riedelin ja Gajan viinitalon yhteiseen huipputastingiin (99 €, Diner's Club -hinta 89 €) 150 muun viinin ystävän kanssa.
Maximilian Riedel ja Gaia Gaja esittelivät yhdessä sitä, kuinka Riedelin uusi Veritas-lasisarja toimii Gajan viinien kanssa. Hauskaa oli se, kuinka itävaltalainen ja italialainen luonne kohtasivat: siinä, missä Maximilian Riedelin esitys käsitti asiallisia kättelykuvia ja täyteen ahdetun kalvon Riedelistä (ehdimme lukea ehkä ensimmäisen kappaleen), Gaia Gaja näytti perhekuvia ja kuvan kotikylästään ja osoitti jopa sen, missä talossa itse asuu.
Muuten tasting sujui ohjatusti. Toisin kuin Viini, ruoka ja hyvä elämä -messuilla, laseja ei testattu ensin veden kanssa - ja toisin kun Viinimessuilla, punaviinitasting-settiin oli vaihdettu illan viinien takia Chardonnay-lasi Old World Shiraz -lasin tilalle. Laseja täytettiin ja pyöriteltiin samanaikaisesti, samoin haisteltiin ja maisteltiin. Maximilian Riedel ohjasi tastingin kulkua, Gaia Gaja taas kommentoi viinejä valmistajan näkökulmasta.
Gaia & Rey 2010
Gaia & Rey 2010 sai nimensä Gaian ja tämän iso-isoäidin
mukaan. Angelo Gaja halusi osoittaa, että Piemonten Langhen alueella voidaan
tuottaa myös valkoviinejä. Tämä olikin erinomainen Chardonnay, jota
maisteltiin sekä Chardonnay- että Pinot Noir -lasista. Se oli hedelmäinen,
paahteinen, hunajainen, sitruksinen, persikkainen, vaniljainen ja sopivan
hapokas ja mineraalinen ja siinä oli myös aavistus ruohoa. Pinot Noir -lasissa
mausta löytyi ennemminkin pähkinää ja voita.
Barbaresco 2011
Barbaresco 2011 (Nebbiolo) on Gajan lippulaivaviini ja sitä
maisteltiin kaikista kolmesta lasista ja myöskin valkoisen suklaan kanssa.
Viini tuoksui runsaan herkullisesti marjaiselle (mansikkaa ja vadelmaa) ja
hedelmäiselle, mutta maku ei ollut aivan yhtä runsas. Se oli kypsän marjainen,
aavistuksen lakritsinen sekä pirteän tanniininen, Cabernet-lasissa jo liiankin
tanniininen ilman ruokaa. Valkoisen suklaan kanssa maku pehmeni ja muuttui
lähes mansikkaiseksi, mutta suklaakaan ei pelastanut Cabernet-lasissa ollutta
viiniä. Chardonnay-lasissa se oli aavistuksen parempi, mutta ei silti
herättänyt sen ihmeempiä tunteita.
Camarcanda 2010
Camarcanda 2010 (nimi tarkoittaa "loputtomien neuvotteluiden taloa",
koska viinitilasta hierottiin kauppoja kauan) on peräisin Gajan tilalta
Toscanasta ja se on sekoitus klassisia Bordeauxin alueen rypäleitä Cabernet
Sauvignonia, Merlot'ia ja Cabernet Francia. Se oli täyteläinen, tasapainoinen
ja sopivan tanniinen, varsin klassinen viini. Toisaalta se oli kaikessa
klassisuudessaan ja tasapainoisuudessaan myös aavistuksen persoonaton. Viini
maisteltiin sekä Pinot Noir- että Bordeaux-lasista. Pinot Noir -lasi vaimensi
viinin tuoksua ja makua ja Bordeaux-tyyppinen viini toimi tietenkin
Bordeaux-lasissa parhaiten.
Lopputulos: Riedelin lasit eivät petä koskaan. Viineistä M piti eniten Gaia & Reysta ja J Barbarescosta.