-->

5. marraskuuta 2016

Viini ja ruoka -messut 2016: Vuoden viinit -tasting

Tämän vuoden Viini ja ruoka -messut ovat onnellisesti ohi. Postailemme tunnelmia pikkuhiljaa, jotta kirjoitukset pysyvät suunnilleen luettavan pituisina.

Aloitetaan lopusta. Viime vuonna totesimme, että Vuoden viinit -tasting on kiinnostava, joten ilmoittauduimme mukaan tänäkin vuonna. Ainoaksi sopivaksi ajankohdaksi osoittautui sunnuntai klo 11.30, joten urheasti sinne!

Tuttuun tapaan ehdokkaat ovat Viini-lehden Juha Berglundin ja Antti Rinta-Huumon valitsemia, Viinistä viiniin -kirjassa viisi tähteä saaneita alle 30 euron viinejä Alkon vakiovalikoimasta. Tastingissa Antti Rinta-Huumo esitteli meille finaaliin päässeet kolme valkoviiniä ja kolme punaviiniä. Viinit tarjoiltiin puolisokkona eli niiden nimet olivat tiedossa (jos ehdokkaisiin oli ehtinyt tutustua etukäteen), mutta järjestys ei.Craggy Range Te Muna Road Vineyard Sauvignon Blanc 2013
(Sauvignon Blanc; Martinborough, Uusi-Seelanti; 17,38 €Viinistä viiniin)
Ensimmäinen valkoviini oli varsin selvä Sauvignon Blanc. Sen tuoksussa oli herukanlehteä, karviaista ja bensiiniä muistuttavaa mineraalisuutta, samoin hedelmäisyyttä, ananasta ja kukkaisuutta sekä (ikävä kyllä) perinteistä kissanpissaakin. Kepeän ja pirteän viinin maku oli kuiva, mineraalinen ja sitruksisen hedelmäinen, hapokkuus painottui jälkimakuun. Jos pitää Sauvignon Blanceista, pitää varmasti tästäkin. Tastingin yleisöäänestyksessä viini sai valkoviinien jaetun kakkossijan.

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016
(Riesling; Bío Bío, Chile; 12,99 €Viinistä viiniin)
Toinen valkoviini tuoksui makealle ja kukkaisan parfyymiselle sekä hedelmäiselle (päärynää, omenaa, aprikoosia ja persikkaa). Viinin maku oli keskihapokas, sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen. Raikas ja selkeä viini voitti yleisöäänestyksen ja oli meidän suosikkimme. Lisäksi Jussi arvelee, että se voisi olla vuoden valkoviini.

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2013
(Riesling; Alsace, Ranska; 19,99 €Viinistä viiniin)
Kolmannen valkoviinin tuoksua hallitsi petrooli, jonka alta löytyi makeaa hedelmäisyyttä, sitrusta, makeita mausteita, hunajaa, persikkaa ja trooppisia hedelmiä. Viinin maku oli aluksi kuivahko ja petroolinen, mutta muuttui makeammaksi ajan myötä. Maku oli hapokas ja öljyinen, tuoksun mukaisesti siinä oli myös omenaa ja persikkaa. Yleisöäänestyksessä tämä viini oli jaetulla kakkossijalla. Marjutin mielestä tämä voisi olla vuoden valkoviini.

Faustino I Gran Reserva 2004
(Graciano, Mazuelo, Tempranillo; Rioja, Espanja; 25,40 €Viinistä viiniin)
Ensimmäisen punaviinin tuoksussa oli nahkaa, vaniljaa ja tummia hedelmiä (puolukkaa, karpaloa, luumua, viikunaa ja taatelia). Keskitanniininen, keskitäyteläinen ja kuiva maku mukaili tuoksua tummalla marjaisuudellaan ja mausteisuudellaan. Maukas viini voitti punaviinien yleisöäänestyksen.

Il Molino di Grace Il Margone 2011
(Sangiovese; Toscana, Italia; 28,90 €Viinistä viiniin)
Toisenkin punaviinin tuoksussa oli nahkaa ja tummia marjoja (karhunvatukkaa ja kirsikkaa), niiden lisäksi myös mustetta, yrttejä ja savua. Viinin maku oli kuiva ja tanniininen ja maun mukaisesti siinä oli nahkaa ja marjoja, pippuria ja tummaa suklaata. Ryhdikäs ja lihaisa viini jäi yleisöäänestyksessä viimeiseksi.

Luigi Bosca Cabernet Sauvignon 2013
(Cabernet Sauvignon; Mendoza, Argentiina; 16,90 €Viinistä viiniin)
Luigi Bosca jatkaa menestymistään, tosin viime vuoden voittoisan Cabernet Francin sijaan top 3:ssa on nyt Cabernet Sauvignon. Viinin tuoksu on melko samanlainen kuin kahden edellisenkin punaviinin: nahkaa, hilloisiakin marjoja (herukkaa, karhunvatukkaa, mustikkaa), luumua ja taatelia, mausteita ja vaniljaa. Kuivahko ja tanniinen maku muuttuu makeammaksi viinin ilmaantuessa ja tuoksun mukaisesti siinä on marjoja, mausteita, yrttejä, savua ja vaniljaa. Ruokaa seurakseen vaativa yleisöäänestyksen kakkonen oli meidän suosikkimme ja arvelemme, että se voisi myös olla vuoden punaviini.

Hetken aikaa saa vielä jännittää, sillä Vuoden viinit ja Viini-lehden sivuilla olevan yleisöäänestyksen tulokset paljastetaan 14.12. ilmestyvässä Viini-lehden numerossa 9/2016.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti