23. elokuuta 2017

Crudo Catarratto Zibibbo 2016Mikä viini?
Crudo Catarratto Zibibbo 2016 (IGT Terre Siciliane, Italia; Catarratto, Zibibbo; 79 SEK Systembolagetissa / 9,99 € Alkossa)

Minkä kanssa nautittu?
Sitruunarisotto ja paistettu lohi

Mitä etiketti lupaa? 
Raikas ja aromaattinen luomuvalkoviini, hieman makeutta, aromaattisuutta, kukkaisuutta, seljaa, ananasta ja sitrusta

Mitä rypäle lupaa?
Zibibbo (Moscato di Alexandria / Muscat of Alexandria): aromikkuutta, kukkaisuutta, kuivattua aprikoosia ja persikkaa, hunajaa, rusinaa
Catarratto: yleensä sekoitteissa käytetty, Sisiliassa yleinen rypäle; sitrusta, kukkaisuutta, sitruunan kuorta, appelsiinia, greippiä, passiohedelmää, makeita mausteita ja yrttejä

Viini muualla 
Mare Magnum

Kommentit 

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksu on runsaan hedelmäinen ja parfyyminen, kypsien trooppisten hedelmien lisäksi siinä on sitrusta ja hunajaa. Viinin maku on tuoksun lailla trooppisen hedelmäinen ja sitruksinen, jopa hieman kukkainen ja makea. Sen hapot riittävät rasvaisen lohen ja risoton seuraksi, ja viinin makeus täydentää hyvin suolaista ruokaa. Jälkimaku on makean mausteinen. Aiemmin kesällä tämä olisi ollut sopivan viileänä mainio mutkaton piknikviini, mutta se toimii kypsän hedelmäisyytensä ansiosta varmasti syksymmälläkin sellaisenaan tai ruoan seurana. Kaiken kaikkiaan viini on helppoa juotavaa ja varsinkin Systembolagetin hintaan edullinen. Arvosanaksi se saa +.

J: Tämä viini ostettiin Ruotsin-matkalla pelkästään omituisen Cthulhu-henkisen etiketin vuoksi. Viini on väriltään kirkas, vaalea ja sitruunainen. Tuoksu on aromaattinen, siinä on persikkaa, kypsää ananasta, päärynää ja hunajaa. Maku on aluksi makean hedelmäinen, kypsän omenainen ja persikkainen. Alkumakeuden jälkeen maku muuttuu kirpeän sitruksiseksi. Jälkimaku on sitruksinen ja kestää melko kauan. Rasvaisen lohen kanssa viini sopi hyvin ja risotonkin kanssa kohtuullisen hyvin. Viini menisi sellaisenaankin seurustelujuomana. Ruoaksi tämän viinin kanssa sopisi rasvainen kala, äyriäiset tai hieman mausteinen aasialainen ruoka. Ehkä myös etiketissä kuvattu mustekala sopisi ruoaksi tai ruokaseuraksi? Crudo yllätti positiivisesti, arvosanaksi annan +.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti