Viini & Ruoka 2019 // Familia Zuccardi Master Class

Bloggaajapassit tarjosi Messukeskus
Tastingin tarjosi Viinityttää / Social Wines


Aloitimme messulauantain argentiinalaisen Familia Zuccardin viineillä. Tastingia isännöi Zuccardin toista sukupolvea edustava José Alberto Zuccardi, joka on työskennellyt perhetilalla vuodesta 1976 lähtien.

Zuccardi Q Chardonnay 2015
Uco Valley, Mendoza; 18,98 € (Tupungato 4035 ft)

Tasting alkoi Q-sarjan (eli Quality-sarjan) chardonnaylla. Q-sarjan viinit ovat talon parhaimmistoa eli lajikeviinejä, jotka valmistetaan vähintään 40 vuotta vanhojen köynnösten rypäleistä.

Q Chardonnay on kypsynyt osittain ranskalaisessa tammessa, ja sen huomasi tuoksusta. Tammikypsytyksen tuoman mausteisuuden lisäksi täyteläisessä tuoksussa oli limeä, kypsää omenaa ja trooppisia hedelmiä. Myös viinin maku oli täyteläinen, hapokas ja kypsän hedelmäinen, mutta tammi ei tuntunut kuten tuoksussa. Kirpeän omenaisesta viinistä tuli oikeastaan mieleen jouluisilla mausteilla, kuten inkiväärillä, maustettu omenapiirakka. Hyvin kehittynyt viini olisi ehdottomasti parhaimmillaan ruoan kanssa, esimerkiksi äyriäisten, lohen, kanan tai kermaisten kastikkeiden seurana.

Zuccardi Serie A Torrontés 2017
Salta; 13,99 €

A-sarjan (eli Argentiina-sarjan) viineissä on käytetty parhaita argentiinalaisia lajikkeita parhailta alueilta. Tastingin Serie A Torrontés oli myös master classin ainoa viini, jota ei ole valmistettu Mendozan alueella.

Aromaattisen ja parfyymisen viinin tuoksu oli kevyt ja kukkainen, satunnaisesti se muistutti melkeinpä limonadia. Kepeä hedelmäisyys kallistui hunajamelonin suuntaan. Viinin maku oli kevyt ja mukavan hapokas. Vaikka viini oli kuiva, sen raikas vihreä hedelmäisyys (pääosassa päärynä ja kiivi) sai sen tuntumaan makealta. Se olisi kiva kesäviini, joka sopisi myös mausteisen tai aasialaisen ruoan seuraksi.

Zuccardi Q Malbec 2015
Valle de Uco, Mendoza; 18,98 €

Kahden valkoviinin jälkeen pääsimme viimein Argentiinan nimikkorypäleen Malbecin pariin.

Q Malbecin tuoksu oli kevyehkö malbeciksi, minkä selittänee se, että rypäleet ovat kasvaneet noin kilometrin korkeudessa olevilla tarhoilla eli viileässä ilmanalassa. Viini on käynyt villihiivoilla.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, herukkaa ja kirsikkaa sekä suklaata ja pientä pippurista mausteisuutta. Myös viinin maku oli (malbeciksi) kevyehkö ja marjaisa, tuoksun tapaan siinä oli kirsikkaa sekä karhunvatukkaa ja mustikkaa sekä niiden lisäksi hieman nahkaa ja tupakkaa. Mikään hillopommi viini ei ollut, vaan kuiva ja jopa hieman hapokas, tanniinit olivat pehmeät. Ilmaantumisen myötä maku muuttui makeammaksi eli kannattaa malttaa odotella korkkaamisen jälkeen jonkin aikaa ennen kuin nauttii tätä viiniä vaikkapa grilliruokien tai kovien juustojen kanssa.

Zuccardi Q Cabernet Sauvignon 2014
Valle de Uco, Mendoza; 18,98 €

Myös Q Cabernet Sauvignonin rypäleet ovat peräisin reilun kilometrin korkeudelta olevilta tarhoilta. Se on kypsynyt 12 kk ranskalaisesta tammesta tehdyissä tynnyreissä.

Viinin tuoksussa oli voimakkaasti herukkaa ja muita tummia marjoja sekä jonkin verran vaniljaa. Kuivassa, mutta mehevässä maussa on myös tummia marjoja, tuoksusta tuttua herukkaa, mausteita ja yrttejä. Tanniinit tuntuivat jo melko messevinä, mutta eivät kuitenkaan liian voimakkaina. Tämä(kin) viini sopisi pihvin ja muiden liharuokien seuraksi, ja ilmaantuminen teki sille(kin) hyvää.


Emma Zuccardi Bonarda 2016
Mendoza; 32,98 €

Emma Zuccardi Bonardan rypäleet tulevat kahdelta tarhalta, joista ylempi on 1,4 km korkeudella ja alempi 1,1 km. Viini kypsytetään betonitankeissa.

Viinin tuoksussa oli kirpeitä marjoja, kahvia, tummaa suklaata ja toisaalta myös pientä kukkaisuutta. Viinin maku oli kuiva ja tumman marjainen, karpalon lisäksi maussa oli yrttejä. Yleisvaikutelma oli kevyt, mutta siihen saattaa vaikuttaa myös edellisenä ollut cabernet sauvignon ja muistikuvat siitä, että Bonardasta tehdyt viinit eivät aiemmin ole olleet kovinkaan tuhteja. Viini oli hedelmäinen ja sitä voisi sanoa jopa jonkin verran hapokkaaksi, tanniineja ei ollut oikeastaan yhtään. Tätä viiniä voisi kokeilla juustojen kanssa.

Emma Zuccardi Bonarda oli Jussin suosikki.

Concreto Malbec 2017
Mendoza; 95 % Malbec, 5 % Cabernet Sauvignon; 32,98 €

Myös Concreto Malbecin rypäleet ovat kasvaneet yli kilometrin korkeudella. Viini on kypsynyt (nimensä mukaisesti) betonitankeissa.

Rustiikkisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, kirsikkaa ja jonkin verran sekahedelmäsoppaa sekä kukkaisuutta, ja ilmaantuminen sai kukkaisuuden tuntumaan vielä paremmin. Viinin maku oli täyteläinen ja kuivahko, mehevä marjaisuus kallistui punaherukan ja luumun suuntaan. Tanniinit olivat kohtalaisen pehmeät. Vaikka viini ei ollutkaan hilloinen, siitä jäi makea vaikutelma. Se sopisi vaikkapa riistaruokien kanssa.

Concreto Malbec oli Marjutin suosikki (vaikka sen nimi sai ajattelemaan Kouvolaa).

Tito Zuccardi Paraje Altamira 2016
Valle de Uco; 66 % Malbec, 12 % Cabernet Sauvignon, 12 % Ancellotta, 10 % Caladoc; 32,98 €
Ancellota on Italian Emilia-Romagnasta peräisin oleva rypälelajike, jota viljellään jonkin verran myös Argentiinassa, Brasiliassa ja Sveitsissä. Italiassa sitä käytetään enimmäkseen punaisissa lambrusco-sekoitteissa tuomaan makeutta ja väriä, muissa maissa siitä tehdään myös pehmeän hedelmäisiä ja hapokkaita lajikeviinejä.
Caladoc on Ranskassa vuonna 1958 kehitetty rypälelajike, Malbecin ja Grenachen risteytys. Se tuo viineihin väriä, tanniineja ja tummien marjojen aromeja vanhempiensa tapaan.
Jälleen kerran viiniin käytetyt rypäleet tulevat kilometrin korkeudella olevista tarhoista. Viini on käynyt sekä betonitankeissa että tammitynnyreissä.

Viinin tuoksu oli runsas, mausteinen ja marjaisa. Tuoksun marjakimara painottui tummiin marjoihin, herukkaan, kirsikkaan ja luumuun. Viinin maku oli tuhti, kuiva ja tanniininen, ja viini vaatiikin kunnon ilmaantumisen, jotta se pääsee esittelemään parhaita puoliaan. Tuoksusta tuttu tumma marjaisuus yhdistyi pippuriseen mausteisuuteen ja rotevat tanniinit kuivattivat ikeniä. Ruokaviini oli jälleen kyseessä, kunnon pihvi tai kovat juustot sopisivat tämänkin viinin seuraksi - tai jos sitä ei saisi korkatuksi heti ruokapöytään, sen voisi hyvin unohtaa useaksi vuodeksi viinikaappiin kypsymään.

José Zuccardi Altitude 2015
Valle de Uco, Mendoza; Malbec, Cabernet Sauvignon

Viimeisenä viininä oli master classimme vetäjän nimikkoviini, hänen poikansa ja viinitalon nykyisen johtajan Sebastian Zuccardin tekemä viini.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, kirsikkaa, herukkaa ja luumua, lisäksi ehkä aavistus vihreää paprikaa ja muista master classin viineistä poiketen jopa pientä hilloisuutta. Viinin maku oli kuiva ja mausteinen, tuoksusta tutut marjat, mausteisuus, nahka ja suklaa muodostivat rotevan ja maukkaan kokonaisuuden. Napakat tanniinit jäivät tuntumaan vielä pitkäksi aikaa. Ruokaviini tämäkin oli, ja tuhti viini kaipasi seurakseen tuhtia liharuokaa. Tämän(kin) viinin voisi myös jättää hyvällä omallatunnolla viinikaappiin odottelemaan.