12. joulukuuta 2014

Plan B Shiraz 2012Mikä viini? 
Plan B Shiraz 2012 (95 % Shiraz, 5 % Tempranillo; 12,97 €). Näytepullo Hartwa-Tradelta.

Minkä kanssa nautittu? 
Hapankorput, prosciutto, saksalainen salami, joulukinkku

Mitä etiketti lupaa? 
Kypsiä punaisia marjoja ja herkullisia hedelmiä

Mitä rypäle lupaa? 
Shiraz: tanniineja, marjoja, mausteita, suklaata, kahvia, pippuria, joskus jopa hillomaista marjaisuutta
Tempranillo: marjoja, luumua, tupakkaa, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Kommentit 

M: Testasimme viinin sekä Riedelin Veritas-sarjan New World Shiraz- että Old World Syrah -laseista (kuvassa New World). Laseista voisi lausua sen verran, että uuden maailman shiraz/syrah-lasi muistuttaa enemmän Vinum-sarjan Shiraz/Syrah-lasia, kun taas vanhan maailman lasi on kapeampisuinen ja pyöreämpi, ts. ennemminkin Tempranillo-lasin muotoinen. Oletusarvoisesti aloitimme uuden maailman laseista.

Tuoksu on ensin mausteinen ja pippurinen, marjaisuus löytyy vasta myöhemmin viinin ilmaannuttua. Maku on tuoksua marjaisempi, jonkin verran tanniininen, pippurinen ja mausteinen. Aivan sellaisenaan viiniä en joisi, sillä se ei ole pehmeä seurusteluviini, vaan terrierimäisen ärhäkkä ruokaviini.

J: New World Shiraz -lasissa tuoksu on hyvin pippurinen ja mausteinen. Niiden lisäksi erottuu mansikkaa, vadelmaa ja banaania. Myös maku on hyvin pippurinen, mukana on hieman puolukkaakin. Old World Syrah -lasissa tuoksu on paljon marjaisempi, pippuri ja mausteisuus eivät tule ihan niin vahvasti esille. Myös maku on marjaisempi, jopa hieman hillomainen. Kun viini on saanut ilmaantua jonkin aikaa tuoksuun tulee myös nahkaa. Ehdottomasti ruokaviini.M: Seuraava kysymys olikin, minkä kanssa viini sopii. Kinkku ja prosciutto olivat liian pliisuja, samoin pippurinen barbecue-tuorejuusto, mutta rasvainen salami tuntui toimivan hyvin ja kesyttävän viinin maukkaaksi seuralaisekseen. Grilliruoka voisi myös olla varsin sopiva seuralainen, ehkä pasta carbonara tai savuisesta pekonista tehty pekonirisottokin... Mmm, pekonia, savuista ja suolaista pekonia.

Laseista valintani oli New World Shiraz, siinä viinillä tuntui olevan enemmän luonnetta ja mausteisuutta. Old World Syrah korosti viinin marjaisuutta ja pehmeyttä, mutta samalla se tuntui latistavan viiniä. Kaiken kaikkiaan varsin tasaisen varma ja mukava juotava; se ei yllätä, mutta ei myöskään aiheuta pettymyksiä - kiitokset Hartwa-Tradelle siitä, että saimme testata sen. Alkossa viini maksaa hitusen yli sen strategisen kympin, mutta on silti edullinen eli arvosanaksi viini saa +.

J: Heti ensimmäiseksi tuli mieleen, että tämä voisi sopia grilliruoan kuten ribsien kanssa. Rasvainen salami oli hyvä seuralainen viinille, myös muut rasvaisemmat ruoat voisivat sopia. Ei menisi välttämättä pataruokien kanssa, mutta poronkäristys saattaisi toimia. Voisin juoda tätä jopa loimulohen tai muun kunnolla savustetun rasvaisen kalan kanssa.

Pidin viinistä enemmän Old World Syrah-lasista, koska maku ei ollut siinä niin hyökkäävän pippurinen. Hintaansa nähden hyvä viini, tempranillo tuo shiraziin hieman hedelmäistä lisävivahdetta. Arvosanaksi annan ++.

Viini muualla 
Alko
Hartwa-Trade
Plan B wines

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti