6. elokuuta 2015

Olutostoksilla Tallinnassa

Uba ja Humal 

Võrgu 3 (Facebook)

Uba ja Humal, Võrgu 3


Reilu puolivuotias Uba ja Humal ("pavut ja humala") oli meille uusi tuttavuus. Olimme kuulleet siitä sen verran hyvää, että päätimme käydä tutustumassa. Kauppa sijaitsee Kalamajan kaupunginosassa muutaman minuutin kävelyn päässä A-terminaalista. Lähin raitiovaunupysäkki on Linnahall, josta matkaa on muutama sata metriä.

Kauppa oli tilava, viihtyisä ja palvelu ystävällistä. Ostoskoreja ei ollut, mutta saimme laatikon, johon oluita sai kerättyä.

Plussaa: Ratebeerissa huippupisteet saaneet oluet olivat kätevästi omassa hyllyssään heti ulko-ovesta sisään astuessa, samoin uutuudet, ja lisäksi hyvät pisteet oli merkitty oluiden kohdalle hyllyjen reunaan. Se helpotti valintoja ainakin vähän, kun hyväksi havaitut oluet pystyi erottamaan muiden seasta.

Valinta olikin vaikeaa, sillä kaupassa iski runsaudenpula, mutta onneksi siellä oli tilaa haahuilla. Valikoimassa oli virolaisia pienpanimo-oluita ja muita oluita eri puolilta maailmaa. Rajoitteena olivat vain mielikuvitus, repun kantokyky ja käteisen määrä, sillä kaupassa sattui valitettavasti olemaan pieni nettikatko eivätkä maksukortit toimineet. Hintataso oli suomalaiseen verrattuna kohtuullinen, esim. Traquair Jacobite Ale (0,33) maksoi 3,50 €. Bongasimme hyllystä myös Sink the Bismarckin, joka maksoi noin 90 € - ja jätimme sen sinne.

Oluiden ja kahvipapujen lisäksi valikoimissa on siidereitä, olutlaseja ja kahvitarvikkeita. Jos väsy olisi yllättänyt, olisi kaupassa voinut ostaa myös kahvia hörpittäväksi.

Drink Shop 

Müürivahe 15 (Facebook)

Drink Shop, Müürivahe 15


Ensimmäinen Tallinnasta paikallistamamme erikoisolutkauppa oli Drink Barin myymälä Drink Shop. Kauppa on vanhassa kaupungissa baarin yhteydessä: muutama askel Müürivahea pitkin eteenpäin ja kurkkaus oikealle porttikongiin, niin oikea ovi löytyy. Kaupan etsimiseen vuonna 2011 motivoi se, että siellä oli myynnissä suomalaisia vahvoja käsityöoluita, esimerkiksi Malmgårdin X-Porteria, joita ei Alkosta saanut.

Kaupan hintataso on samassa linjassa Uba ja Humalin kanssa, esimerkiksi Sori Brewingin Porter ja Coffee Gorilla Baltic (0,33) maksoivat kumpikin 3,90 €.

Vuosien varrella valikoima on elänyt jonkin verran: esimerkiksi belgialaisten oluiden valikoima on melko vakiintunut (trappist-oluita ja Delirium Tremensistä), kun taas virolaisten, tanskalaisten, islantilaisten jne. pienpanimoiden oluet ovat vaihtuneet aina sen hetkisen tarjonnan mukaan ja olleet osittain samoja kuin Kaubamajassakin.

Mainosten mukaan tarjolla on noin 300 erilaista olutta. Oluiden lisäksi valikoimassa on lahjapakkauksia, siidereitä ja juomalaseja. Myös Drink Barissa kannattaa poiketa, ruoka on edullista pubiruokaa ja olut- ja siiderivalikoima kattava.

Koht Õllepood Pothouse

Lai 6

Õllepood, Lai 6


Koht Õllepood Pothouse oli toinen uusi tuttavuus, mutta toisin kuin Uba ja Humalin kanssa, käyntikerta saattoi myös jäädä viimeiseksi. Kauppa sijaitsee näppärästi vanhassa kaupungissa ja sen valikoima oli mainosten mukaan suuri, mutta paikkana kauppa ei tehnyt vaikutusta. Myymälä oli pieni ja lämpimänä kesäpäivänä kuuma, mikä ei ole oluiden säilytyksen kannalta hyvä asia.

Suuri valikoima on kuulostaa myös hyvältä, mutta käytännössä vaatii sen, että tuotteet menevät myös kaupaksi eivätkä vain seiso hyllyssä. Meillä oli huono tuuri, sillä kaksi ensimmäistä kiinnostavaa hyllystä käteen napattua olutta olivat menneet vanhoiksi (toinen huhtikuussa, toinen kesäkuussa). Kotona huomasimme vielä, että yksi kolmesta ostetusta oluestakin oli vanhentunut. Muissa myymälöissä vanhentuneet oluet oli merkitty erikseen ja niiden hinnat alennettu. Harmittavaa sinänsä, koska myynnissä oli myös sellaisia oluita, joita muualla ei osunut silmään.

Viru-hotellin 20. kerros


Marketit


Kaubamaja (Viru keskus, Viru väljak 4) osuu aina sopivasti matkan varrelle ja sen olutosasto on mukavan monipuolinen.  Ilmeisesti uutuudet tulevat kaikkialle suunnilleen samoihin aikoihin, koska Kaubamajan ja erikoiskauppojen valikoimat eivät ainakaan virolaisten oluiden osalta eroa suuresti. Synergiaetuna ovat samalla osastolla olevat viinit ja muut juomat. Kaubamajan hintataso on useimmiten edullinen, esimerkiksi Sori Brewingin Out of Office (0,33) maksoi 2,70 € ja Investor IPA (0,33) taas 2,80 €. Mikkellerin Beer Geek Breakfast (0,33) maksoi Kaubamajassa 4,70 €, kun taas Uba ja Humalissa Beer Geek Bacon oli 4,90 €. Orval sen sijaan oli lähellä Suomen hintoja, 4,60 €.

Rimi (Norde Centrum, Lootsi 7) on kätevästi satamassa D-terminaalin lähellä. Olutosastolla on paljon Sakun ja A. Le Coqin oluita sekä jonkin verran ulkomaalaisia oluita, esim. Leffe Blondea. Mitään sen ihmeempiä erikoisuuksia Rimissä ei ole. Muut alkoholijuomat ovat myös peruskamaa ja jos Rimin valikoima ei riitä, vieressä on myös Wine Store.

Mahdolliset seuraavat kohteet


Stockmannin (Liivalaia 53) olutosastolla kannattaisi kuulemma käydä, mutta emme ole koskaan ehtineet sinne saakka, sillä Kaubamaja on kelvannut varsin hyvin.

SIP veini- ja õllepood (Telliskivi 62) (Facebook) on Google Mapsin mukaan hieman alle 20 minuutin kävelymatkan päässä Uba ja Humalista. Nimen mukaan valikoimassa lienee myös viinejä. Jos sinne saakka suoriutuu, samalla voinee poiketa Pudel-baarissa.

Špunka Õllepood / Craft Õllepood (Pärnu mnt 125) (Facebook) on taas aivan toisella suunnalla. Se mainostaa myyvänsä mm. kaikkia virolaisia käsityöoluita.

Tuliaisia meiltä meille


Summa summarum


Tallinnan olutvalikoima on monipuolinen ja hintataso melkeinpä aina edullisempi kuin Suomessa. Kauppojen kesken hinnat vaihtelevat, mutta eivät eroa suuresti. (Hieman tuntuu hölmöltä käydä hakemassa suomalaisia oluita Tallinnasta, mutta minkäs teet.) Erikoisia oluita etsivän kannattaa käydä Uba ja Humalissa tai Drink Barissa, kiireiselle riittää visiitti Kaubamajaan ja bulkkioluet voi noutaa näppärästi Rimistä tai jostakin muusta lähellä satamaa olevasta alan liikkeestä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti