Peat & Smoke -savuviskitasting 25.9.2023



Saimme kutsun Beverage Partners Finlandin portfoliotastingiin, jossa meillä oli mahdollisuus osallistua Peat & Smoke -teemaiseen savuviskien tastingiin. Maisteltavina oli viisi viskiä.



Islay Mist Original (40 %; 29,98 €)

Islay Mist kehitettiin alun perin vuonna 1927 juhlistamaan John Morrisonin 21-vuotissyntymäpäivää. Morrisonin isä Hugh Morrison, poliitikko ja miljonääri, omisti tuolloin käytännössä suurimman osan Islaysta. Morrisonista tuli myöhemmin isänsä tavoin poliitikko ja ensimmäinen Margadalen paroni. 

Sekoituksen kehitti Laphroaigin silloinen tislaaja Ian Hunter. Laphroaigia sinällään pidettiin liian voimakkaana monien makuun, joten Islay Mistia varten sekoitettiin Laphroaigin (20 %) lisäksi muita Skotlannin ylämaan (The Highlands) ja Speysiden viskejä, joita tasapainotettiin Alamaan (The Lowlands) jyväviskillä ja sekoituksista valittiin paras. Lopullinen koostumus on edelleen salaisuus.

Viskin tuoksu oli hyvin hedelmäinen. Siinä oli aprikoosia, kuivahedelmää, sekahedelmäsoppaa ja tietenkin savua. Myös maku oli hedelmäinen, siinä oli tuoksun aromien lisäksi pähkinää ja viljaa. Maun savuisuus vaihteli maistajan mukaan, se oli joko kevyttä tai muistutti kärvennettyä lankkua. Jälkimaussa oli pippuria ja muiden aromien haihduttua jäljelle jäi purkkihedelmäsalaatin aromi.

Mufloni on tehnyt Islay Mistin kanssa stoutin ja imperial stoutin, joista bloggasimme jo aiemmin.

Aerstone 10 Years Old Land Cask Single Malt (40 %; 37,98 €)

Aerstonea valmistavan William Grant & Sonsin perusti William Grant vuonna 1887 Dufftownissa Speysiden viskialueella Pohjois-Skotlannissa. Yritys on edelleen saman suvun hallussa, ja sitä johtaa nyt kuudes sukupolvi. 

William Grantin tavoitteena oli valmistaa alueen paras viski. Projekti alkoi Glenfiddichin tislaamon valmistuttua niin, että siellä tislattiin ensimmäisen kerran jouluaattona 1887. Tänä päivänä talo omistaa Glenfiddichin lisäksi muitakin brandeja, mm. Tullamore Dew'n, Grant'sin ja The Balvenien sekä Hendrick'sin ja Sailor Jerryn. 

Aerstone edustaa talon kokeellista linjaa. Kymmenvuotiaasta single maltista on kaksi versiota: pehmeä ja helposti lähestyttävä Sea Cask ja runsaan savuinen Land Cask.

Viskin tuoksussa oli runsaasti turvesavua ja palvikinkkua sekä kuivahedelmää, omenaa ja bergamottia. Maku oli pehmeän trooppisen hedelmäinen, minkä lisäksi siinä oli savua, tervaleijonaa ja makeita mausteita.

Pidimme molemmat Aerstonesta, koska sillä on loistava hinta-laatusuhde.



Monkey Shoulder Smokey Monkey Blended Malt (40 %; 49,99 €)

Aerstonen tavoin myös Monkey Shoulder on William Grant & Sonsin brandi. Viski kehitettiin 2000-luvun erityisesti cocktailkäyttöön. Se sisälsi alun perin Balvenieta, Glenfiddichiä ja Kininvietä, mutta nykyinen resepti on salaisuus. Joka tapauksessa sekoituksessa käytetään kolmea eri Speysiden viskiä.

Viskin tuoksu oli terävämpi kuin edellisen. Siinä oli hedelmäisyyttä, pehmeää savuisuutta, rusinaa sekä kevyesti tervaa ja vaniljaa. Savuisuus tuntui maussa voimakkaammin kuin tuoksussa. Maussa oli myös mausteisuutta, kuivahedelmää ja sekahdelmäpussin kuivattua luumua.

Monkey Shoulder oli sellaisenaan ihan hyvä, mutta ehkä se pääsee cocktaileissa paremmin oikeuksiinsa.

The Balvenie Week of Peat 14 Year Old Single Malt (48,3 %; 114,99 €)

Myös The Balvenie on osa William Grant & Sonsin konsernia. The Balvenie Single Malt -viskejä valmistettiin 60 vuoden ajan malt master David Stewartin johdolla, mutta tämän vuoden elokuussa hän aloitti talon kunnialähettiläänä ja siirsi malt masterin roolin oppilaalleen Kelsey McKechnielle. 

Week of Peat syntyi, kun tislaamon silloinen johtaja Ian Millar huomasi viikon pituisen aukon tislaamon aikataulussa. Hän halusi testata Islayn-matkansa oppeja ja tehdä hyvin savuista ja turpeista savuviskiä samalla tavoin kuin The Balvenieta oli aiemmin tehty 1940-60-luvuilla, toisin sanoen eri tavalla kuin Speysidessa, jossa savun käyttö oli kohtalaisen vähäistä. Niinpä vuodesta 2002 alkaen Balvenien tislaamolla on omistettu savuviskin teolle viikko vuodessa - siitä viskin nimikin. Viski on kypsynyt amerikkalaisissa tammitynnyreissä 14 vuoden ajan. 

Hedelmäisessä tuoksussa oli pähkinää, hunajaa, vaniljaa ja pehmeää savuisuutta, ja se toi mieleen grappan. Maku oli parempi ja moniulotteisempi kuin tuoksu. Siinä oli savua, mausteita, appelsiininkuorta, kypsää sitruunaa, yrttejä ja lakritsaa.

The Balvenie Week of Peat oli Jussin suosikki tastingin viskeistä.

Bruichladdich Port Charlotte 10 Year Old Single Malt (50 %; 84,99 €)

Bruichladdichin tislaamo sijaitsee Loch Indaalissa Islayn saarella Skotlannissa. Sen perustivat kolme Harveyn veljestä vuonna 1881. Heistä William Harvey johti tislaamoa kuolemaansa saakka vuoteen 1936. Sen jälkeen tislaamo vaihtoi omistajaa usean kerran, kunnes se suljettiin tarpeettomana vuonna 1994. Vuonna 2000 yksityiset sijoittajat hankkivat sen omistukseensa ja aloittivat toiminnan uudelleen vuonna 2001. 

Suuri osa alkuperäisestä laitteistosta on yhä käytössä, sillä tislaamoa ei ole vuosien aikana modernisoitu eikä tislauksessa myöskään käytetä apuna tietokoneita. Vuodesta 2012 alkaen Bruichladdich on kuulunut Rémy Cointreau -konserniin.

Bruichladdich valmistaa kolmea erityylistä viskiä: nimikkoviski Bruichladdich on täysin turvesavuton, Port Charlotte on voimakassavuinen ja Octomore on maailman savuisimpia viskejä. 

Port Charlotten tavoitteena on olla se perimmäinen Islayn viski, jossa maistuu saaren suolainen meri-ilma ja elämänmeno. Neljännes siitä on kypsynyt ranskalaisissa viinitynnyreissä ja loput amerikkaisissa tammitynnyreissä.

Viskin tuoksussa oli hieman suolaisuutta, runsaasti savua ja palvikinkkua. Savuisuuden lisäksi tuoksussa oli karkkia, grillattua nektariinia ja pekoninmurua. Kevyt maku toisti tuoksun aromeja, minkä lisäksi siinä tuntui grillattua ananasta ja vaniljaa. Alkoholin määrän huomasi selvästi, mutta se ei haitannut, koska hedelmäisyys tasapainotti sitä.

Port Charlotte 10 yo oli Marjutin suosikki tastingin viskeistä.



Menovinkki! Olettavasti näitä ja muita Beverage Partners Finlandin maahantuomia viskejä pääsee maistelemaan 3.-4.11.2023 järjestettävässä Helsinki Drink Festival Whiskey Edition -tapahtumassa. Tapahtuman ohjelmassa ovat mm. Bruichladdich-tasting ja Octomore-tasting, jossa pääsee tutustumaan ensimmäisen kerran Octomoren uusimpaan 14-sarjaan.

Huomaa myös lippuarvonta Loppasuiden Instagramissa - osallistumisaikaa on perjantaihin 20.10.2023 saakka.