Domini Veneti Pruviniano Ripasso Classico Superiore 2019

Näyte / Astra Wines

Domini Veneti sai alkunsa 1989, kun Cantina Valpolicella Negrar alkoi etsiä Valpolicellan alueelta sopivia palstoja laatuviinien viljelyyn. Talon Pruviniano-kokoelman viinien ajatuksena on kehittää erityisesti Valpolicella Classicon alueella sijaitsevan Maranon laakson viinejä, sillä kyseistä aluetta kutsuttiin Pruvinianoksi vuoteen 1177 asti. Kokoelmaan kuuluu kolme viiniä: amarone, valpolicella ja ripasso, joita kaikkia saa Alkosta. 

Ripasso valmistetaan käyttämällä valpolicellan perusviiniä amaronen tai recioton teosta jääneen mäskin kanssa, mikä tekee viinistä täyteläisempää ja maukkaampaa kuin perus-valpolicellasta. Ripassoa kutsutaankin usein amaronen pikkuveljeksi.

Domini Veneti Pruviniano Ripasso Classico Superiore 2019
Veneto, Italia; 60 % Corvina, 15 % Corvinone, 15 % Rondinella, 10 % muita sallittuja rypäleitä; 19,99 €

Tuottaja Domini Veneti
Maahantuoja Astra Wines

Etiketin mukaan samettinen, mausteinen. punaisia marjoja ja kukkaisuutta

Rypäleen mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Corvinone:  hedelmää, mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa. 
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia 

Ruokana häränlihakääryleet sisilialaiseen tapaan, caponata ja cacio e pepe

Lyhyesti: maukas ja monipuolinen viini

M: Tummanpunaisen, tiilenpunaiseen vivahtavan viinin tuoksussa on punaisia marjoja ja kukkaisuutta sekä hieman yrttejä ja mausteita. Viinin maku on täyteläinen, marjainen ja mausteinen. Tanniinit tuntuvat napakoina, mutta miellyttävinä ja ryhdikäs hapokkuus täydentää kokonaisuuden. Viini ei ole rutikuiva (sokeria 6 g/l), mutta se ei tunnu liian makealta, päinvastoin, se on miellyttävän tasapainoinen.

Viini saapui oikein sopivasti, sillä Insinööriliiton järjestämässä Arto Rastaan etäkokkikoulussa valmistettiin italialaista ruokaa ja viinisuosituksena oli juuri valpolicella ripasso. Siispä korkkasimme sen ruoan seuraksi. Mozzarellatäytteisten lihakääryleiden, caponatan ja cacio e pepen kanssa viini maistui oikein hyvin, viini toimi sekä juustoisten ruokien että mausteisen munakoisomuhennoksen kanssa. Lisäksi se maistui mainosti myös sellaisenaan viileässä lokakuun illassa.

Domini Veneti Pruviniano Ripasso Classico Superiore 2019 on maukas ripasso ja ehdottomasti viini paikallaan, kun näin syksyisin alkaa kaivata täyteläisiä viinejä. Arvosanaksi se saa +.

J: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on punaista marjaa, luumua, nahkaa, karhunvatukkaa, mansikkaa ja aavistus mausteisuutta. Maku on makeahko ja lempeän hapokas ja se toistaa tuoksun aromeja. Maussa on lisäksi yrttisyyttä ja hieman karpaloa. Tanniineja on hillitysti. Jälkimaussa on kirpeää marjaisuutta, hapankirsikkaa ja mausteisuutta.

Viini osoittautui monipuoliseksi ruokaviiniksi, se sopi lihakääryleiden, cacio e pepen ja caponatan kanssa oikein hyvin. Hieman ilmaannuttuaan se meni myös sellaisenaan. Arvosanaksi Domini Veneti Pruviniano Ripasso Classico Superiore 2019 saa +.