Saksan viinitiedotus // Franz Keller -tasting ravintola Kosmoksessa 24.10.2023

Kutsu / Saksan viinitiedotusSaksan viinitiedotuksen järjestämää Pinot Noir -viikkoa vietettiin neljännen kerran 23.-29.10.2023. Mukana oli 19 ravintolaa ja viinibaaria eri puolilta Suomea. Lue lisää Pinot Noirista eli Spätburgunderista vaikkapa toissavuoden postauksesta.

Saimme kutsun ravintola Kosmoksessa järjestettyyn Weingut Franz Kellerin tastingiin, jota emännöi Wine Templen Kirsi Hassler.

Vuonna 1892 perustettu Weingut Franz Keller sijaitsee Kaiserstuhlissa, Badenissa lähellä Ranskan rajaa. Sitä johtavat isä ja poika, Fritz ja Friedrich Keller. Fritz Kellerin isä Franz oli viinialan kapinallinen: hän valmisti rutikuivia viinejä ja ilmoitti jäännössokerin määrän etiketeissä kielloista huolimatta (ja maksoi saamansa sakot) sekä puhui barrique-tynnyrien (225 litraa) käytön puolesta. Sama linja jatkuu edelleen ja se kannattaa: esimerkiksi vuonna 2018 talo valittiin ravintolaopas Gault-Millaun vuoden viinitilaksi.

Kaiserstuhlin alue on yksi Saksan lämpimimmistä viininviljelyalueista. Maaperä on vulkaanista ja koostuu basaltti- ja lössikerroksista, mikä tuo viineihin oman mineraalisen luonteensa. Viiniköynnökset kasvavat jyrkillä, pengerretyillä rinteillä. Weingut Franz Keller omistaa 35 hehtaaria viinitarhoja, joista kaksi on VDP Erste Lage -laatuluokituksen saaneita (Oberbergener Bassgeige ja Pulverbuck) ja kuusi VDP Grosse Lage -laatuluokituksen saaneita (Enselberg, Schlossberg, Kirchberg, Eichberg, Im Leh ja Kähner). Suurin osa viljellyistä lajikkeista on burgundilaista alkuperää: 38 % on Grauburgunderia (Pinot Gris), 30 % Spätburgunderia (Pinot Noir), 17 % Weissburgunderia (Pinot Blanc ) ja 8 % Chardonnayta.

VDP-laatujärjestelmään talo liittyi vuonna 2014. Vuodesta 2021 alkaen se on siirtynyt kohti luomuviljelyä ja vuoden 2024 sadon pitäisi jo olla sertifioidusti luomua. Lisäksi joillakin tarhoilla noudatetaan biodynaamisia periaatteita.

Omien viinien lisäksi talo välittää viinejä Saksasta ja muualta maailmasta sekä omistaa kolme ravintolaa: Winzerhaus Rebstockin, International Kellerwirtschafin ja jo vuonna 1969 Michelin-tähden saaneen Schwarzer Adlerin, joka sijaitsee Romantic Hotels -ketjuun kuuluvan hotellin yhteydessä.

Tastingissa oli maistettavana kolme viiniä. Niiden seurana tarjottiin Vilho-juustoa talon omalla näkkileivällä ja prässättyä häränrintaa talon omalla hapanjuurileivällä.Franz Keller Oberbergen Bassgeige Chardonnay 2021

Viini on käynyt osittain luonnonhiivoilla ja osittain myös happoja pehmentävän malolaktisen käymisen. Se on kypsynyt vuoden verran ranskalaisissa barrique-tynnyreissä.

Viinin tuoksun perusteella saattoi jo arvailla, että valmistuksessa on käytetty tammea, mutta hillitysti. Muuten viinin tuoksu on omenainen, sitruksinen ja jopa hieman kukkainen. Viinin maku on mukavan kuiva ja hapokas, tuoksun tapaan omenainen ja sitruksinen sekä hieman mineraalinen, jälkimaussa maistui hieman vaniljaa. 

Juusto oli sille ehkä hieman liian voimakkaan makuinen kumppani, mutta muuten viini on oikein tyylikäs ja miellyttävän pirteä. Saksalaisia chardonnay-viinejä ei pääse kovinkaan usein maistamaan, joten oli todella kiva päästä tutustumaan tähän.

Chardonnayta on saanut viljellä Saksassa virallisesti vuodesta 1991 alkaen. Sen osuus on noin 2,3 % (hieman 2 700 hehtaaria) ja kasvaa koko ajan. Eniten sitä viljellään Rheinhessenissä (1 019 ha), mutta se menestyy hyvin myös perinteisten burgundilaisten lajikkeiden alueilla, kuten Kaiserstuhlissa (344 ha).Franz Keller Spätburgunder vom Löss 2021

Viini on kypsynyt vanhoissa ranskalaisssa barrique-tynnyreissä.

Viinin tuoksussa on Pinot Noirille tyypillisesti punaisia marjoja, kirsikkaa, orvokkia, savua ja yrttejä, samoin sen maku on pitkälti juuri sitä, mitä saksalaiselta pinot noirilta odottaakin: viini on kevyehkö, mutta ei ohut ja hapokas, tanniineja ei ole kovinkaan runsaasti. Se on marjainen, mausteinen ja hieman mineraalinen. Rustiikkinen ja mutkaton pinot noir on oikein mukava arkiviini.

Juusto on sillekin hieman liian voimakkaan makuista, mutta häränrinta toimi jo hyvin.Franz Keller Oberbergen Bassgeige Spätburgunder 2021

Viini on kypsynyt vuoden ajan ranskalaisissa barrique-tynnyreissä, joista 10-20 % uusia.

Viinin tuoksu on toisaalta pehmeä, toisaalta hapokas ja marjainen. Viinin marjaisuus on kypsempää kuin edellisen viinin, mutta samalla viinissä tuntuu myös samanlaista orvokkista kukkaisuutta ja savuisuutta. Tanniinitkin tuntuvat voimakkaammin. Kaikkiaan kokonaisuus on hyvin tasapainossa - viinissä on kaikkea samaa kuin edellisessäkin viinissä, mutta runsaammin.

Hurmaava viini maistuu hyvin sellaisenaan. Se sopii myös juuston ja häränrinnan kanssa ja menisi varmasti hyvin syksyisten riistaruokien seurana.Vaikka Pinot Noir -viikko loppuukin nyt, Kosmoksen viinit eivät lopu: seuraavan viiden viikon ajan Kosmoksessa on saatavana erilaisia pinot noireja ja teemaan sopiva menu.