Mufloni Islay Stout ja Mufloni Islay Imperial Stout

Saimme kutsun Beverage Partners Finlandin portfoliotastingiin, jossa oli muiden juomien ohella tarjolla Panimoravintola Beer Hunter'sin uusia Mufloni-oluita.

Mufloni Islay Imperial Stout on tehty yhteistyössä Islay Mist -tislaamon kanssa. Islay Mistin tislaamotiimi vieraili Beer Hunter´s:n panimolla Porissa, ja tislaamon viskimestari Scott Sneddon oli mukana oluen kehittämisessä alusta loppuun. Mufloni Islay Imperial Stout on kypsynyt viskitynnyreissä ja sitä on tullut Alkoon 2000 tölkin erä (8,49 €).

Lisäksi maitokauppoihin on tullut 5,5 % versio Mufloni Islay Stout. Me maistoimme tietenkin molemmat. Itse Islay Mist -viskiä maistoimme samassa tapahtumassa savuviskitastingissa, josta lisää myöhemmin.

Mufloni Islay Imperial Stout / Islay Stout
Suomi; Imperial Stout; 11 %; 58 EBU; 8,49 € Alkossa
Suomi; Stout; 5,5 %; 20 EBU; n. 4 € K-Citymarketissa

Panimo Panimoravintola Beer Hunter's

Panimon mukaan:
Oluita valmistui kaksi erilaista, lähes puoli vuotta Islay Mist tynnyrissä kypsynyt Imperial Stout sekä vahvan Islay Mist -tynnyrikypsytetyn stoutin ja kevyen kaurastoutin blendi. Tässä samalla tehty myös historiaa, sillä tällaista yhteistyötä ei ole ennen Suomessa tehty!

Oluttyypin mukaan
Stout on tumma pintahiivaoluttyyppi, jonka valmistamisessa käytetään paahdettua, mallastamatonta ohraa. Stoutissa on usein paahteisuutta, suklaata, kahvia ja lakritsaa. Imperial stout -tyylin oluissa on yleensä paahdettua mallasta, kahvia, tummaa suklaata ja palanutta tuoksua, usein myös karamellisuutta, luumua, taatelia tai rusinaa. Ikääntymisen myötä imperial stout saattaa alkaa muistuttaa portviiniä.

Ruokana sellaisenaan

Lyhyesti: kaksi hyvää versiota samasta oluesta

Kommentit

M: Islay Stout on oikein mukava ja maukas maitokauppavahvuiseksi ja se puhuttelee Guinnessin ja muiden kuivien stoutien ystävää sillä, että se ei ole liian makea. Sitä voisi hörpiskellä vaikkapa terassilla tai lokakuisina sateisina iltoina. Islay Imperial Stout taas on tuhti ja vaatii enemmän ajatusta. Se on hieman siinä hilkulla, onko se liian makea vai ei. Joka tapauksessa se voisi toimia hyvin vaikkapa suklaisen jälkiruoan kanssa

J: Miedompi Islay Stout oli tuoksultaan paahteinen, kevyen turvesavuinen ja hieman mausteinen. Maku oli kuiva ja se toisti tuoksun aromeja. Maussa oli myös vähän tummaa suklaata. Savuisuus voimistui bitterisessä jälkimaussa ja alkoi muistuttaa nokikahvia. Suutuntuma oli pehmeä luultavimmin sekoituksessa käytetyn kaurastouin takia. Kokonaisuus oli kevyt, mutta ei vetinen. Maitokauppavahvuiseksi stoutiksi Islay Stout on yllättävän hyvä, sitä voisi ostaa vaikka joulupöydän olueksi.

Tuhdimpi Mufloni Islay Imperial Stout oli aromeiltaan aivan eri maailmasta. Tuoksussa oli paahteisuutta, vaniljaa, luumua ja yllättävän hillitysti turvesavua. Maussa turvesavu pomppasi selvästi esiin ja peitti muut aromit lähes kokonaan. Suutuntuma oli tuhti ja hieman öljyinen. Turvesavuisuus laantui jälkimaussa, jossa oli tuoksun makeita aromeja ja lisäksi lakritsaa. Alkoholi ei maistunut läpi, mutta sen määrän huomasi selvästi. Islay Imperial Stout sopi erinomaisesti omaan makuuni, se on todellinen viskin ystävän olut.

Muista Muflonin oluista Jussin mieleen jäi Kuha on humalaa pale ale (5,0 %), joka oli raikkaan havuinen ja sitruksinen. Marjut taas tykkäsi Sitruuna-Matcha Berliner Weissesta, joka oli mukavan raikas ja jota olisi voinut nauttia vielä terassilla, kelit kun suosivat vielä tasting-päivänä.