19 Crimes The Uprising 2021

19 Crimes -viinit ovat saaneet innoituksensa 19 rikoksesta, joihin syyllistyneet voitiin karkoittaa Iso-Britanniasta Australiaan vuodesta 1787 alkaen. Tavallisten varkausten ja pahoinpitelyjen lisäksi listalla oli nykypäivän perspektiivistä hieman oudompia rikoksia, kuten egyptiläisenä (eli romanina) esiintyminen, vainajan vaatteiden varastaminen haudasta, vaatteiden sytyttäminen tuleen ja liinavaatteiden varastaminen majatalosta.

Kännykkäsovelluksen avulla viinipullojen etiketit heräävät henkiin ja rikolliset kertovat itse oman tarinansa. The Uprising -viinin etiketissä on normaalisti Cornelius Dwyer Kane, joka karkotettiin osallisuudesta kapinaan Irlannissa, mutta Halloweenin kunniaksi Alkoon on tullut erikoiserä, jonka etiketissä on pimeässä loistava luuranko.

The Uprising -viinistä 20 prosenttia on kypsytetty 30 päivän ajan rommitynnyreissä. Kyseessä on viittaus Australian Uudessa Etelä-Walesissa vuonna 1808 tapahtuneeseen kapinaan, jonka väitetään johtuneen kruunun yrityksestä sekaantua rommikauppaan.

Sarjan viineistä olemme aikaisemmin maistaneet 19 Crimes Red Winea ja 19 Crimes Snoop Cali Rediä.

19 Crimes The Uprising 2021
Australia; Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache; 14,98 €

Tuottaja 19 Crimes (Treasury Wine Estates)

Etiketin mukaan hilloisia aromeja ja savuinen jälkimaku

Rypäleen mukaan
Shiraz: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja

Ruokana kanaämpäri / riistakäristys

Lyhyesti: makean hilloinen viini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on hilloisia tummia marjoja, mustaherukkaa ja luumua sekä vaniljaisia mausteita ja Dacapo-suklaata. Myös viinin maku on tumman marjainen ja makea, pehmeät tanniinit tuntuvat jonkin verran. Yleisvaikutelma on täyteläinen, mehevä ja hilloinen. Rommitynnyrikypsytys tuo viiniin oman, vaniljaisen makean ja karamellisen sävynsä. Vaikka rommista usein pidänkin, rommitynnyrikypsytys ei kuitenkaan toimi kovinkaan hyvin ja lopputulos kääntyy liian imelän puolelle (oluiden kanssa on valitettavasti usein sama).

Ruoan kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin, riistakäristys toimi ehkä hieman paremmin kuin friteerattu kana ja perunasysteemit. Viini voisi toimia myös grilliruoan kanssa, esimerkiksi ribsien tai mehevien burgerien kanssa ja tietysti jos mehevät punaviinit ja sarjan muut punaviinit maistuvat, ei tämäkään viini taatusti petä. Pimeässä hohtava etiketti on myös ihan hauska, mutta arvosanaksi 19 Crimes The Uprising saa silti -1.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, herukkahilloa, boysenmarjaa, paahteisuutta ja aavistus vaniljaa. Tuhti ja makea maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös mustikkaa ja luumua. Tanniinit ovat pehmeitä ja hapokkuutta on juuri ja juuri tarpeeksi tasapainottamaan makeutta. Jälkimaku on mausteinen ja hilloinen.

Kananugettien kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin. Suolakurkulla ja puolukoilla höystetyn riistakäristyksen kanssa se sopi paljon paremmin. Viini sopisi parhaiten hampurilaisten ja grilliruoan kuten ribsien kanssa. Se meni hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi 19 Crimes The Uprising saa 0 eli laatu vastaa hintaa.