Texastasting eli tacoja ja viiniä

Edellisellä kerralla reissuviinien parissa tavannut raatimme kutsuttiin nyt kokoon sanoin "Texasissa kaikki on suurempaa". Texasilaisten viinien kuitenkin puuttuessa tastingin viineinä oli muita sinne päin olleita vaihtoehtoja, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin - eikä siihen, että magnumpullot puuttuivat tai mihinkään muuhunkaan yksityiskohtaan, sillä asenne ratkaisee. Tuttuun tapaan maistelimme viinit sokkona.


Château Bianca Pinot Noir 2015
Oregon, USA; Pinot Noir; 22,03 €

Ensimmäisen viinin tuoksussa oli punaista marjaa, karpaloa ja herukkaa sekä hieman mausteita. Suhteellisen hapokkaan viinin maussa oli marjojen lisäksi hieman pippuria, mutta ei kovinkaan paljon tanniineja. Kukaan ei arvannut rypälettä, mutta yksi raatilainen arvasi maan oikein: viini paljastui yhdysvaltalaiseksi pinot noiriksi.

Viini oli kypsän marjainen, melkeinpä hillomainen ja mukavan täyteläinen, joten ei ihme, että erehdyimme jopa siitä huolimatta, että tastingiemme ensimmäinen viini on usein ollut juuri pinot noir.

Nero Grande Negroamaro Cabernet Sauvignon 2017
IGP Puglia, Italia; Negroamaro, Cabernet Sauvignon; 9,28 €

Toisen viinin tuoksussa oli savua ja makeahkoa marjaa. Viini oli tuhti, täyteläinen ja pehmeä, boysenmarjan ja luumun lisäksi sen aromeissa oli vaniljaa. Kaikki arvasivat liikuttavan yksimielisesti samalla tavalla maan ja rypäleen väärin, sillä viini ei ollut yhdysvaltalainen zinfandel, vaan italialainen negroamaron ja cabernet sauvignonin sekoitus.

Tämä viini oli illan isäntää lukuunottamatta kaikkien muiden suosikki. Vaikka se oli marjaisen makea ja jopa kosiskeleva, se oli kuitenkin tasapainoinen ja monikäyttöisen tuntuinen viini.

Torres Coronas Tempranillo Organic 2016
DO Catalunya, Espanja; Tempranillo; 10,98 €

Kolmannen viinin tuoksussa oli herukkaa ja kypsiä punaisia marjoja. Viinin maku on hapokas ja aavistuksen tanniininen sekä kuiva ja pippurinen, kaiken kaikkiaan se oli miellyttävä, rustiikkinen perusviini. Kukaan ei kuitenkaan osannut arvata, että lasissa oli espanjalaista luomutempranilloa.

Marjutin mielestä viini oli yllättävän miellyttävä tempranilloksi, ja muutenkin sen hinta-laatusuhde tuntui hyvältä, kun hinta paljastui.

19 Crimes Red Wine 2017
Australia; Shiraz, Grenache, Mataro (Mourvèdre); 12,64 €

Neljäs viini oli makean marjainen ja vaniljainen, hillon ja toffeen lisäksi sen aromeissa oli boysenmarjaa ja mausteita. Viini ei ollut kovinkaan tanniininen, vaan ennemminkin pehmeä ja hilloinen. Arvaukset eivät tälläkään kertaa osuneet oikeaan, mutta olivat taas samalla tavalla yksimielisesti väärin. Toisaalta arvailu oli vaikeaa, koska tämä(kään) viini ei ollut yhdysvaltalainen zinfandel, vaan australialainen sekoiteviini.

Tämä viini oli illan isännän suosikki - eikä se tainnut yllättää ketään. Jäännössokerinsa ansiosta se on helppoa juotavaa, ja myös sen kännykkäappin avulla eloon heräävä etiketti viihdytti meitä tovin.


Ruokana oli varsin herkullisia (lue: rasvaisia ja suolaisia) pekonilla höystettyjä friteerattuja sipulirenkaita sekä jauhelihatäytteisiä tacoja ja runsaasti erilaisia chilipitoisia höysteitä, joiden kanssa marjaisat ja eivätkä kovinkaan tanniiniset viinit sopivat oikein hyvin. Viinivalinnat olivat siis varsin onnistuneita.

Vähän jäännössokeria sisältävät viinit ovat tulisen tex-mex-henkisen ruoan kanssa paikallaan, sillä niiden makeus leikkaa chilin poltetta. Toisaalta myös kevyet ja hedelmäiset viinit voivat olla varsin passeleita.