Stadin Easterhof Weizen ja Gotlands Wisby Påsköl



Mitkä oluet?

Pääsiäisoluiden vertailussa ottavat toisistaan mittaa suomalainen ja ruotsalainen olut. Suomea edustaa Stadin Easterhof Weizen (hefeweizen; 5,6 %; 43 EBU; 5,00 €) ja länsinaapuria Gotlands Wisby Påsköl (märzen; 6,0 %; 39 EBU; 3,78 €).

Mitä oluttyyli lupaa?

Weizen on pintahiivaolut, jonka valmistuksessa käytetään vehnää. Yleensä mallaksessa on vehnän lisäksi myös ohraa. Vehnäoluen ominaispiirteitä ovat hedelmäisyys, vanilja, sitrusmaisuus, banaani ja mausteisuus.

Märzen on Baijerista kotoisin oleva vahva lagerolut. Märzenin väri vaihtelee vaaleasta (Helles Märzen) meripihkan kautta tummaan (Dunkles Märzen) ja sen aromeissa on yleensä maltaisuutta, makeutta ja paahteisuutta.

Kommentit

Stadin Easterhof Weizen on sameaa ja väriltään kellertävää. Tuoksussa on vehnäoluelle tyypillisiä aromeja: banaania, vehnäisyyttä, sitrusta, appelsiininkuorta ja korianteria. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja sitruksen ollessa hallitsevin aromi. Jälkimaussa on sitrusta ja mangoista hedelmäisyyttä. Ihan kiva weizen, mutta ei tästä hirveästi pääsiäisfiiliksiä tule. Olut voisi sopia kanan kanssa. Etiketin hypnoottisesti tuijottava pitkäkorva taitaa olla pääsiäispupun sijaan rusakko, mutta on silti sympaattinen.

Gotlands Wisby Påsköl on väriltään tumman kuparinen. Tuoksussa on karamellisuutta, kuivahedelmää ja ruisleipää. Paahteisen maltaisessa maussa on samoja aromeja kuin tuoksussa. Jälkimaussa maistuu tumma suklaa ja paahteisuus. Olut voisi sopia hyvin pataruokien tai lampaan seuraksi. Pelkistetyn etiketin kolosta kurkkiva kani on pääsiäishenkisempi kuin Stadin etiketti.

Kumpikin olut edusti hyvin omaa tyylilajiaan ja molempia voisin juoda uudestaankin. Kisa oli hyvin tasaväkinen, mutta tämän maaottelun voitti Ruotsi kaninhännän mitalla, koska Gotlands Wisby Påsköl sopisi paremmin pääsiäisruokien kanssa.