Huhtikuun kuukauden klassikko: kokonaisena paistettu broileri, Dolcetto ja saison

Huhtikuun kuukauden klassikkona on myös pääsiäisateriaksi sopiva kokonaisena paistettu broileri paahdettujen maa-artisokkien ja sekalaisten uunijuureksien kera.

Clavesana Dogliani 2017
DOCG Dogliani, Italia; 100 % Dolcetto; 14,99 €
Tuottaja Clavesana
Etiketin mukaan pitkään jatkuneen työn hedelmä
Rypäleen mukaan tanniineja, hapokkuutta ja hedelmää, tummaa kirsikkaa, lakritsia ja luumua, jälkimaussa tyypillisesti mantelia

Ensimmäinen ajatus kokonaisena paistetun broilerin kanssa nautittavasta viinistä oli pinot noir, mutta päätimme kokeilla jotain vähemmän itsestäänselvää. Lähi-Alkon hyllyltä löytyi Clavesana Dogliani, Dolcetto-rypäleestä tehty viini, ja päätimme antaa sille mahdollisuuden, koska dolcetot ovat olleet tähän mennessä melko mukavia viinejä ja Alkon sivut suosittelivat sitä kanan/broilerin kanssa.

Viinin tuoksussa on hapokasta punaista marjaa, puolukkaa ja karpaloa, sekä mustikkaa, ilmaantumisen myötä myös enenevässä määrin nahkaa ja mausteita. Viinin maku on täyteläisempi kuin mitä tuoksu antaa olettaa. Kypsän marjaisen ja mausteisen viinin tanniinit ovat pirteät, samoin hapokkuus on kohdallaan. Jälkimaussa on mausteita ja jopa hieman hilloisuutta.

Ruoan kanssa viini oli OK, mutta ei napakymppi. Jussin mielestä se olisi voinut olla vähän hapokkaampi, Marjutin mielestä taas pehmeämpi, joten makuasioista voi vain kiistellä. Ehkä broilerin nahan pippurisuus ei ollut paras yhdistelmä viinin tanniinien kanssa, toisaalta taas viinin hapokkuus pureutui hyvin broilerista irronneeseen rasvaan ja voissa paistuneisiin uunijuureksiin.

Kannattaa avata viini ilmaantumaan ajoissa, jopa pari-kolme tuntia ennen ruokaa, jotta sen napakat tanniinit ehtivät pehmentyä.

Stockholm Brewing Co Saison d'Etre
Ruotsi; saison, 5,0 %, 25 EBU; n. 3 € Silja Linella
Tuottaja Stockholm Brewing Co.
Valmistajan mukaan with Belgian yeast character, light body and a lingering bitterness.

Saison on Belgian ranskankieliseltä alueelta kotoisin oleva pintahiivaolut. Saison oli alun perin kesäolut, jota pantiin maatiloilla maaliskuussa kesää varten ja sen nimi oli alkujaan saison de mars. Saisonit ovat yleensä aromeiltaan belgihiivaisia, hedelmäisiä, yrttisiä ja mausteisia.

Saison valikoitui oluttyyliksi, koska sitä suositellaan usein grillatulle kanalle ja Jussi arveli perinteisen maatilaoluen sopivan myös juuresten kanssa. Samean oluen tuoksussa on hiivaisuutta, hedelmäisyyttä, korianteria, kypsää ananasta ja yrttejä. Maussa on tuoksun aromien lisäksi sitrusta ja mausteisuutta. Hiilihappoisuutta on runsaasti.

Oluen katkeruus ja yrttisyys sopivat hyvin yhteen rasvaisen kanan kanssa. Myös juuresten seurana olut toimi mainiosti. Olutvalinta toimi siis viinivalintaa paremmin.

Reseptit

Kokonaisena paistettu broileri (3-4 hlölle)

Kokonainen broileri (reilun kilon painoinen), esimerkiksi yrtti-pippurimaustettu tai maustamaton, mausta silloin haluamallasi tavalla

Täyte
1-2 siivua vaaleaa leipää
1/2 pakettia (70 g) pekonia
1 pieni sipuli
75 g parmesan-juustoa tai grana padanaa
basilikaa tai muita yrttejä
1 kasvisliemikuutio

Tee kasvisliemikuutiosta liemi ja kostuta sillä leipä. Pilko pekoni, sipuli ja juusto. Sekoita kaikki ainekset tasaisehkoksi massaksi. Täytä broileri ja sulje esimerkiksi hammastikuilla. Paista 200 asteessa noin 1 h 15 min tai kunnes broileri on kypsää, valele paistamisen aikana broilerista irtoavalla rasvalla.

Paahdetut maa-artisokat + uunijuurekset (2-3 hlölle)

500 g maa-artisokkia
300 g sekalaisia juureksia (porkkanaa, lanttua, sipulia, selleriä, palsternakkaa jne.)
20 g voita
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Pilko artisokat ja juurekset. Kaada vuokaan noin 1-2 rkl oliiviöljyä, lisää pilkotut maa-artisokat ja juurekset ja kierittele öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 20 g voita, paista 225 asteessa puolisen tuntia tai kunnes juurekset ovat kypsiä. Kääntele juureksia paistamisen aikana. Paahda vielä grillivastuksen alla 5-10 minuuttia. Jos haluat, kaada valmiiden juureksien päälle broilerista irronnutta rasvaa.