Belgian suurlähetystö järjesti 4.4. Beer Tasting for Professionals -tapahtuman, jossa belgialaiset panimot esittelivät tuotteitaan. Useimmat paikalla olleet panimot etsivät maahantuojaa, mutta osaa oluista saa jo Suomesta.
Tapahtuman erikoisin olut oli Brasserie Houblonden Houblonde. Olueen käytetty vesi on panimon mukaan dynamisoitu eli se on kulkenut voimakkaan pyörteen läpi. Tällä veteen saadaan palautettua olennaisia, luonnossa esiintyviä ominaisuuksia - ainakin, jos uskomme Louvainin katolista yliopistoa. Lisäksi olut on maustettu villikukkaeliksiirillä ja luomuvaniljalla. Olihan se hyvää, mutta vaikea sanoa, mikä oli dynamisoinnin vaikutus aromeihin, ehkä mausteet vaikuttivat silti enemmän.
Broeder Jacobin eli suomeksi Jaakko-Kullan Lazarus-sarja yhdistää olutta väkeviin juomiin. Oluet on kypsytetty tynnyreissä, joissa on ollut vielä jäljellä bourbonia, calvadosta, sherryä tai armagnacia. Tuoksusta ei vahvempaa ainesosaa erottanut, mutta mausta sen huomasi selvästi. Marjut piti eniten sherryversiosta ja Jussi tykästyi armagnacolueen, vaikka eivät bourbon- ja calvadosversiotkaan huonoja olleet. Panimon perusvalikoimasta miellytti eniten Double Espresso.
Vuonna 1850 perustetun, Sillyn kaupungissa toimivan Brasserie de Sillyn oluista maistoimme Blanche-vehnäolutta. Sitruksinen ja korianterinen olut olisi mainio kesäjuoma, ei ollenkaan hupsumpi vaihtoehto.
Brouwerij De Meesterin oluista jäivät mieleen dominahenkinen, mutta melko perusbelgialainen Meestereske Tripel, jonka etikettiä Marjut yritti kovasti kanavoida, ja makea ja kahvinen Dark Master Imperial Stout. Panimo sai alkunsa Dirk De Meesterin autotallipanimosta, jossa hänellä oli 800 litran kokoinen laitteisto. Kysynnän kasvaessa hän perusti oikean panimon Ann Verfaillien kanssa.
BeerSelect on tuo Suomeen belgialaisten pienpanimoiden oluita. Valikoimaan kuuluvan Dame Jeannen samppanjametodilla valmistettu Brut d'Anvers oli kuiva, hedelmäinen ja sitruksinen. Saman panimon Brut Sur Lie oli hiivainen, omenainen ja hieman mausteinen. Oikein hyviä oluita molemmat, hyvin hämmentävän samppanjamaisia kumpikin.
Olutharrastajien vuonna 2009 perustaman Brouwerij Het Nestin oluista Jussi piti eniten SchuppenBoerista. Wild Card Sour Blendissä Flanders red -hapanolutta oli sekoitettu 1:1 tumman vahvan alen Klevere Tienin kanssa, mikä hieman epäilytti aluksi, mutta olut päätyi Marjutin suosikiksi. Etikettien pelikorttiteema juontaa juurensa siitä, että panimo sijaitsee Turnhoutissa, jossa on valmistettu pelikortteja 300 vuoden ajan.
Myös Brewery Kompel kunnioittaa etiketeissään kotikaupunkiaan. Panimo sijaitsee Eisdenissä, jossa toimi hiilikaivos vuosina 1923-1989 ja itse panimon nimi on lempinimi mainarille. Kompelin oluista vetosi eniten Prion des Fleurs -hunajaolut.
The Musketeers Breweryn oluista maistoimme Crowdsurf in a rubber dinghy saisonia, joka sopisi hyvin lämpimiin kesäiltoihin.
Bryggen lähellä Pittemin kylässä sijaitsevan Brouwerij Maenhoutin Hoppa Hontas oli pirtsakka IPA. Myös Ferre Quadrupel ja Kollusion Stout olivat hyviä.
Brouwerij Leysenin Baskwadder-olutsarjan nimi viittaa myyttiseen petoon, joka vaeltelee öisin metsässä syöden kaiken eteensä tulevan. Panimon oluista mielenkiintoisin oli männynpihkalla maustettu Torenwachter.
Van Bulck Beers valmistaa luomuoluita, joista Marjut piti eniten mansikalla maustetusta Natural Strawberrystä. Se olisi aivan loistava kesäterassiolut! Jussin suosikki oli puolestaan witbier Pure White.
Susiteemainen Brasserie Lupulus perustettiin 2004 tuottamaan olutta viereiselle tavernalle ja tuotantoa laajennettiin 2007. Lupulus Organicus oli suosikkimme panimon oluista.
Brouwerij Van Steenberge valmistaa suomalaisillekin tuttuja Gulden Draak -oluita. Oluen nimi viittaa Ghentissä olevan kellotornin huipulla olevaan lohikäärmepatsaaseen. Gulden Draak Brewmaster oli Jussin mielestä paras.
Brasserie d'Eblyn oluiden nimi La Corne du Bois des Pendus tarkoittaa hirtettyjen metsän sarvea tai jotain sinne päin. Kryptisen nimen taustalla on 30-vuotisen sodan aikainen tapaus, jossa joukko kyläläisiä hirtettiin Lierin lähellä sijaitsevassa sarven muotoisessa metsässä. Tarjolla oli myös La Forestinne Blonde IPA, jota juomalla voi pelastaa maailman sillä jokaisesta myydystä pullosta annetaan 0,01 € luonnonsuojeluun.
Hieno tapahtuma, vaikka Marjutin mielestä lambiceja olisi voinut olla enemmän, paljon enemmän. Jussi taas oli tyytyväinen varsinkin, koska yllättävän monella tiskillä oli IPA:a.