Ravintola Basen olutklubi // Olarin panimo 1.4.2019

Ravintola Basen olutklubin huhtikuun panimovieraana oli Olarin panimo ja tastingin veti Hanna Montonen. Monipuolinen maistelulautanen sisälsi bratwurstin ja appenzeller-juuston lisäksi katkarapucevicheä sekä marmorifilettä pale ale -kastikkeessa. Jälkiruoaksi oli suklaamarkiisi aprikoosihillolla. Raikas cheviche ja mediumiksi paistettu marmorifile osoittivat hyvin, miten olutta voi yhdistellä erilaisten ruokien kanssa. Tastingin hinta oli 25 €, ja paikalle meni Jussi.



Ensimmäinen olut oli SMaSH Maris Otter Low Colour & Hüll Melon Pale Ale (5,9 %). SMaSH tulee sanoista Single Malt and Single Hop eli valmistuksessa on käytetty yhtä mallasta ja yhtä humalaa. Olarin panimon SMaSH:it ovat kertaeriä, joita ei tehdä uudestaan, ja erän koko on 500 litraa. Olutklubin nauttima olut oli tuotu suoraan käymistankista pienellä tonkalla eli tuoreempaa olutta ei saa. Melko kevyen oluen aromeja luonnehdittiin simaisiksi. Sekä tuoksussa että maussa oli limeä, appelsiininkuorta, aprikoosia ja hunajamelonia. Hedelmäiset maut, varsinkin hunajameloni tulivat Hüll Melon -humalasta. SMaSH sopi parhaiten katkarapucevichen kanssa.

Toisena oli vuorossa Have You Seen This Beerstyle? Märzen (5,5 %). Oluen nimi tulee siitä, että märzen on Suomessa melko tuntematon oluttyyli. Märzeniä valmistettiin Saksassa alun perin maaliskuussa ja sen annettiin käydä syyskuun lopulle Oktoberfestiin asti. Aromeiltaan Have You Seen This Beerstyle? oli maltainen ja karamellinen. Maussa oli lisäksi hedelmäisyyttä ja ruisleipää. Vähemmän yllättäen olut sopi parhaiten bratwurstin kanssa.



Seuraava olut oli MC Taakibörsta IPA 2017 (6,5 %). Nimensä olut on saanut samannimiseltä espoolaiselta underground-hiphopyhtyeeltä. IPA on Suomessa huimassa suosiossa, ja Olarin panimonkin tuotannosta kolme neljäsosaa on IPA:a. MC Taakibörsta on maustettu mangohillolla, joka olikin hallitsevin elementti sekä maussa että tuoksussa. Mangon lisäksi aromeissa oli ananasta, sitrusta ja appelsiinia. Olut kävi kaiken muun paitsi katkarapucevichen kanssa. Oluesta on olemassa myös miedompi versio MC Taakibörsta IPA Remix (5,3 %), jossa on mausteena mangon lisäksi myös ananasta.

Neljäs olut oli Marked Territory India Pale Ale (6,7 %). Oluen teossa on käytetty kaikkia humalia, joilla on mustaherukanlehden aromi eli Nelson Sauvin, Simcoe, Mosaic ja Galaxy. Kissanomistajat tuntevat tämän Sauvignon Blanc -viineille tyypillisen tuoksun myös toisella nimellä, johon etiketin kuva viittaa. Mustaherukanlehden lisäksi oluen aromeissa oli karviaista, sitrusta ja ruohoa. Olut sopi parhaiten bratwurstin seuraksi, mutta ei katkarapucevichen kanssa.

Viides olut Dibs On the Sachertorte Stout (10,4 %) oli vanha tuttu, joka on arvioitu blogissa jo aikaisemmin. Kahvisen paahteinen, luumuinen suklainen ja hiema vaniljainen olut sopi suklaamarkiisin kanssa erinomaisesti. Tämä oli mielestäni tastingin paras olut.



Tastingin päätti yllätysolut, josta ei kerrottu etukäteen mitään. Osallistujat saivat arvailla oluttyyliä, millä olut oli maustettu ja missä tynnyrissä se oli kypsytetty. Tyyli oli helppo tunnistaa goseksi, mutta mukaan ei arvannut mausteena käytettyä ainesosaa tai kypsytystynnyriä. Aromeista tunnistettiin jauhoinen omena ja punaherukka, joista kumpaakaan ei oluen aineksissa ole.

Kyseessä oli Imperial Gose eli gose, jossa alkoholia oli normaalia enemmän, kaikkiaan 6,5 %. Yllätysolut oli koe-erä, jota ei ole myynnissä missään. Siltä varalta, että tätä on jossain myöhemmässä tastingissa tarjolla, en pilaa muiden arvausiloa enkä kerro oikeita vastauksia. Sen verran voin vihjata, että mausteena käytetty elementti on mainittu jonkin edellisen oluen yhteydessä eikä kypsytystynnyrissä alun perin ollut juoma ole huippusuosittua Suomessa.

Seuraava olutklubi on 6.5.2019 ja silloin aiheena on yksittäisen panimon sijaan suomalaisten pienpanimoiden hapanoluet. Basessa alkavat myös hapanolutviikot pääsiäisen aikaan.