Apuliasta länteen ja Sisiliasta pohjoiseen



Raatimme kokoontui erinäisistä syistä pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen maistelemaan viinejä hieman uudistuneella kokoonpanolla. Perinteiseen tapaan viinit maisteltiin sokkona. Vihjeeksi annettiin hetken pohtimisen jälkeen, että neljässä viinissä on kaksi paria, joita yhdistää jokin asia. Paljastetaan heti, että toinen pari muodostui maantieteellisen sijainnin mukaan ja toinen rypälelajikkeen mukaan, ei siinä sen kummempia kommervenkkejä ollut.



Grillo Selezione di Famiglia Organic 2021
Sisilia, Italia; Nero d'Avola, Merlot; 13,49 €

Illan ensimmäinen viini ei ollut perinteinen pinot noir, vaan jotain muuta, joka tapauksessa lämpimältä alueelta. Se ei ollut Jussin arvaama syrah eikä Marjutin arvaama primitivo, mutta vihjeiden perusteella osasimme viimein sijoittaa viinin Etelä-Italiaan. Apulia ei osunut aivan kohdalleen, sillä viini oli Sisiliasta.

Viinin tuottaja Famiglia Grillo on italialainen perheomisteinen luomuviinitalo - muuta tietoa olikin hieman hankala löytää. Viini on käynyt terästankeissa ja osa siitä on kypsynyt tammitynnyreissä.

Makea ja hilloinen viini oli helppoa juotavaa. Se oli täyteläinen ja runsaan marjainen sekä hieman mausteinen, tanniinit eivät tuntuneet kovinkaan voimakkaina, ja se olisi kiva arkiviini pizzan ja pastan seuraksi.

Grillo Selezione di Famiglia Organic 2021 oli hyvinkin ennalta-arvattavasti yhden raatilaisen suosikki.

Zensa Nero di Troia Organico 2021
IGP Puglia, Italia; Nero di Troia; 13,19 €

Illan toinen viini oli myös makea ja hilloinen, mutta ei aivan yhtä makea ja hilloinen kuin ensimmäinen. Sekin oli lämpimältä alueelta ja vihjeiden jälkeen paikallistui myös Etelä-Italiaan, tällä kertaa ensimmäisen viinin yhteydessä veikkailtuun Apuliaan.

Viinin nimi Zensa on sanaleikki: italian sana "sensa" tarkoittaa "ilman" ja viittaa siihen, että viini on valmistettu ilman lisäravinteita tai torjunta-aineita. Varmuutta ei ole, mutta tammea on ilmeisesti ollut mukana tämänkin viinin teossa tai ainakin niin olimme maistavinamme, mutta se saattaa olla myös rypäleen ominaisuus. Nero di Troia (Uva di Troia) on apulialainen alkuperäislajike, josta saadaan kukkaisia, marjaisia ja yrttisiä viinejä.

Viini olikin mehevä, kypsän marjainen ja hedelmäinen, pienen mausteisuuden lisänä siinä tuntui myös kahvia ja suklaata. Ensimmäisen viinin tavoin sekin sopisi konstailemattoman ruoan, kuten pizzan, pastan ja burgerien seuraksi.



Frescobaldi Castiglioni Chianti 2022
DOCG Chianti, Italia; Sangiovese, Merlot; 14,89 €

Kolmas viini olikin eri maailmasta: se oli huomattavasti kuivempi kuin kaksi edellistä. Sen tuoksussa oli jotain tuttua, mutta tarkemmasta ajatuksesta oli vaikeaa saada kiinni. Vihjeiden perusteella päädyimme Pohjois-Italiaan.

Frescobaldin perhe muutti Toscanaan jo vuoden 1000 tienoilla samalle paikalle, jossa heidän varhainen tilansa Tenuta Castiglioni edelleen sijaitsee. Viiniä suku on tehnyt 1300-luvulta alkaen ja sitä ovat nauttineet jo 1400-1500-luvuilla mm. Englannin kuninkaalliset ja Rooman paavin hovin jäsenet.

Viini on kypsynyt kuusi kuukautta terästankeissa ja sen jälkeen pullossa ennen myyntiin tuloaan. Sen tuoksu oli kuiva, mausteinen ja hieman nahkainen ja savuinenkin. Punaisten marjojen lisäksi viinissä maistui mausteita, tanniinit tuntuivat jo jonkin verran ja kokonaisuutta täydensi vielä mukava hapokkuus. Ei oikeastaan yllättänyt, että viini paljastui chiantiksi ja toisaalta hieman nolottaa, että chiantia ei onnistunut kuitenkaan tunnistamaan.

Frescobaldi Castiglioni Chianti 2022 oli illan viineistä meidän suosikkimme.

Cascina Boschetti Gomba Barolo 2018
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 25,13 €

Illan neljännen viinin väri oli kaikista oranssein, mikä viittasi siihen, että se voisi olla viineistä vanhin. Sen tuoksussa oli myös jotain jollain tavalla tuttua, mutta varsinaista ahaa-elämystä ei syntynyt ja vasta vihjeiden jälkeen paikallistimme viinin edellisen viinin tavoin Pohjois-Italiaan.

Cascina Boschetti Gomba sijaitsee Boschettin kukkulalla Barolossa. Viinitilan omistaja Sergio Gomba istutti ensimmäiset viiniköynnökset vuonna 1992 ja on valmistanut viiniä siitä lähtien. Talo tuottaa noin 200 000 pulloa viiniä vuodessa, ja lähes puolet siitä (90 000 pulloa) on baroloa.

Viini on kypsynyt ensin tammitynnyreissä, sitten terästankeissa ja lopuksi pulloissa yhteensä 38 kuukautta ennen myyntiin tuloaan. 

Viini oli kuiva, punamarjainen, varsinkin kirsikkainen ja karpaloinen sekä mausteinen. Se oli samaan aikaan sekä hyvin tanniininen että hapokas. Tammikypsytystä ei kuitenkaan huomannut kovinkaan vahvasti. Se oli viineistä ehkä haastavin ja kaipasi seurakseen ruokaa.

Kaiken harjoittelun jälkeen viiniä ei kuitenkaan onnistunut tunnistamaan baroloksi, joten se oli myöskin yllätys - pitänee jatkaa harjoituksia edelleen! 

Cascina Boschetti Gomba Barolo 2018 oli hyvän hinta-laatusuhteen viini, edullinen ja hyvinkin hörpittävä arkibarolo.