Frescobaldi Nipozzano Vecchie Viti 2013

Frescobaldi on toscanalainen perhetila, joka on tuottanut viiniä jo 1300-luvulta alkaen. Vecchie Viti -viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Castello di Nipozzanon mailla ja ne on poimittu tarhojen vanhimmistä köynnöksistä.

Viini on kypsynyt 24 kk isoissa tammitynnyreissä ja 3 kk pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Frescobaldi Nipozzano Vecchie Viti 2013
DOCG Chianti Rufina Riserva, Italia; Sangiovese ja muita lajikkeita (Malvasia Nera, Colorino, Canaiolo); 19,90 € Viking Linella 2016

Tuottaja Marchesi Frescobaldi

Etiketin mukaan monitahoinen ja tasapainoinen

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa

Ruokana lasagne

Lyhyesti: napakka ja marjainen ruokaviini



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua, mausteita, nahkaa ja hieman maanläheisiäkin aromeja, multaa ja tallintaustaa. Viini on hapokas ja mukavan tanniininen, ja sen maussa maistuvat tuoksusta tutut aromit. Jälkimaussa tuntuu marjoja ja mausteita. Yleisvaikutelma on kivan rustiikkinen ja tasapainoinen.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, hapokas viini käy juustoisen ruoan kanssa ja ruoka pehmentää viinin tanniinisuutta. Kymmenen vuoden ikää ei myöskään huomaa - viini on varmasti pehmentynyt jo hieman vuosien varrella, mutta se on edelleen eloisa ja pirteä chianti. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään tiilenpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, luumua, hapankirsikkaa, nahkaa ja aavistus tammea. Maku toistaa tuoksun aromeja. Maku on aluksi marjaisa ja hapokas, mutta muuttuu pian yrttiseksi ja mausteiseksi. Jälkimakua hallitsevat mustaherukka ja mausteisuus. Viinin ilmaannuttua tuoksun hapankirsikka ja nahkaisuus voimistuvat ja makuun tulee hieman luumua sekä hentoa rusinaisuutta. Tanniineja on roimasti.

Lasagnen kanssa viini sopi hyvin. Sen hapokkuus leikkasi juuston rasvaa ja makumaailma toimi lihatäytteen kanssa. Kovin paljoa kauempaa viiniä ei ehkä olisi kannattanut enää säilyttää. Arvosanaksi Frescobaldi Nipozzano Vecchie Viti 2013 saa +.