Ravintola Basen viiniklubi // Burgundin viinitasting 10.10.2023



Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa tutustuttiin Burgundin viineihin. Illan isäntänä toimi ravintola Vinkkelin ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo.

Kartta Winetourism.com


Burgundin (ransk. Bourgogne) viinialue sijaitsee Itä-Ranskassa Pariisin ja Lyonin väliin jäävällä alueella. Alueen suurin kaupunki on Dijon, mutta viinintuotannon kannalta sitä tärkeämpiä kaupunkeja ovat Beaune ja Mâcon. Burgundi jakautuu viiteen ala-alueeseen, joilla on yhteensä 84 eri laatuluokitusta:

  • Chablis (ja Grand Auxerrois & Châtillonnais)
  • Côte de Nuits
  • Côte de Beaune
  • Côte Chalonnaise (& Couchois)
  • Mâconnais

Valkoisista rypälelajikkeista tärkein on Chardonnay, josta valmistetaan chablista alueen pohjoisosassa, toisena tulee Aligoté. Tummista lajikkeista tärkeimmät ovat Pinot Noir ja Gamay. Jälkimmäisestä tehdään esimerkiksi marraskuun kolmantena torstaina eli aivan kohta myyntiin saapuva Beaujolais Nouveau -viini - mainitaan siis, että jotkut laskevat myös Burgundin eteläpuolella olevan Beaujolais'n laajan viinialueen mukaan Burgundiin ja jotkut eivät.

Maistelulautasella oli sipulikeittoa, gruyère-juustoa sekä leipää maksapateella ja viikunahillolla.


Sainchargny Émérite Crémant de Bourgogne Brut 2017
AC Cremant de Bourgogne, Ranska; Chardonnay, Pinot Noir; 21,97 €

Vuonna 1926 perustettu viiniosuuskunta Cave de Lugny sijaitsee Etelä-Burgundissa Mâconnais'n alueella - tai oikeastaan silloinen Cave de Lugny oli alueen toinen osuuskunta, joka perustettiin vuonna 1927, mutta se yhdistyi vuonna 1966 alueen ensimmäisen osuuskunnan, vuotta aiemmin perustetun Saint-Gengoux-de-Scissén kanssa. Ne toimivat aluksi erillään, mutta ajan myötä yhteistyö tiivistyi ja vuonna 1987 osuuskunta lyhensi nimekseen Cave de Lugny. Talon crémantit taas tunnetaan Sainchargny-nimellä.

Kuohuviini on valmistettu suurimmaksi osaksi chardonnaysta, josta noin 5-10 % on käynyt tammitynnyreissä. Viini on myös käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen. Koska kuluneen vuoden piirteiden ilmentäminen vuosikerrallisissa viineissä vaatii kellarimestarilta taitoa ja osaamista, viini on saanut nimekseen Émérite eli emeritus.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, vihreää omenaa, mineraalisuutta ja kevyesti paahteisuutta, samoin maussa. Viini on kevyt, raikas ja hapokas ja on yllättävää, että siinä on sokeria 10 g/l, sen verran kuivalta se kuitenkin maistuu. Kaikkiaan se on mukava kokonaisuus.

Maistelulautaselta sen kanssa ei sopinut erityisen hyvin mikään, mutta viinin voisi yhdistää esimerkiksi skagenin. äyriäisten tai mädin kanssa.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin 2022
AC Chablis, Ranska; Chardonnay; 26,90 €

Domaine Larochen viinitalo on perustettu vuonna 1850. Talo on keskittynyt chardonnay-viineihin ja mm. ollut mukana luomassa chablis-viinien laatuluokitusta. Lisäksi sillä on yhteyksiä pitkälle chablis'n historiaan: talon mailla on vanha luostari, vuonna 867 perustettu pyhän Martinuksen munkkien L'Obédiencerie. Ensimmäiset merkinnät luostarista viinintuottajana ovat vuodelta 1128. 

Viini onkin nimetty pyhän Martinuksen eli Saint Martinin mukaan. Häntä pidetään köyhien ja vaivaisten suojelijana, ja hänen muistokseen vietetään Martinpäivää marraskuun alkupuolella.

Chablis Saint Martin on sekoitus eri tarhojen rypäleitä. Siitä 85 % on kypsynyt terästankeissa hiivasakkojensa päällä kuuden kuukauden ajan ja 15 % suurissa, vanhoissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on omenaa ja muita vaaleita hedelmiä, kypsiä sitrushedelmiä, hunajamelonia ja hieman karviaista sekä jopa lähes karkkimaista kukkaisuutta ja aavistus mineraalisuutta. Viinin raikas ja hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, hillitysti käytetty tammi ei häiritse ollenkaan, vaan saattaa ennemmin vain tuoa hieman pyöreyttä ja täyteläisyyttä.

Maistelulautaselta viinin kanssa parhaiten sopi juustokeitto. Viini maistuisi myös osterien ja kalaruokien kanssa.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin 2022 oli meidän kummankin ykkössuosikki ja sai seurueeltamme vielä yhden äänen.

Albert Bichot Bourgogne Aligoté 2020
AC Bourgogne Aligoté, Ranska; Aligoté; 19,99 €

Maison Albert Bichot on perustettu vuonna 1831. Sukutilan ydintoiminta on Beaunen alueella, mutta talo omistaa yli sata hehtaaria tarhoja eri puolella Burgundia. 13 hehtaaria niistä on grand cru -tasoa ja 26 hehtaaria premier cru -tasoa.

Aligotésta saadaan raikkaita, yrttisiä ja kukkaisia viinejä, joissa on vaaleita hedelmiä, persikkaa ja omenaa sekä pähkinää ja akasiaa sekä mineraalisuutta ja sitrusta. Hapokkuutensa ansiosta Aligotéa käytetään usein sekoiteviineissä esimerkiksi chardonnayn kanssa. Perinteinen Kir-cocktail tehdään lisäämällä mustaherukkalikööriä aligoté-viiniin.

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt terästankeissa 8 kk. 

Viinin tuoksu on hedelmäinen, mutta ei ole yhtä raikas kuin edellinen chablis, vaan sitä tummasävyisempi. Valkoherukan ja omenan lisäksi tuoksussa tuntuu yrttejä. Myös maku on täyteläisempi kuin edellisen viinin, toisaalta myös lyhyempi. Viini on kuitenkin kiva tuttavuus, vaikka ei kovinkaan moniuloitteinen. Sitä kulauttelisi varsin helposti sellaisenaan, mutta oikean ruoan kanssa se voisi näyttää vahvuutensa. 

Albert Bichot Bourgogne Aligoté 2020 oli kuitenkin kohtalaisen monipuolinen ruokaviini ja toimi jollain tavalla kaikkien maistelulautasten ruokien kanssa. Sen voisi täsmäparittaa bouillabaissen seuraksi.

Pullojen kuvat Alko


Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2018
AC Gevrey-Chambertin, Ranska; Pinot Noir; 61,90 €

Maison Joseph Drouhin on perustettu vuonna 1880 ja sitä johtaa nyt suvun neljäs sukupolvi. Talo omistaa 80 hehtaaria viinitarhoja eri puolella Burgundia, minkä lisäksi heillä on viinitila Oregonissa. Lisäksi talo ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä.

Viini on tehty sopimusviljelijöiltä ostetuista rypäleistä. Se on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 14-16 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista noin 20-25 % on uusia.

Viinin tuoksussa on makeahkoja punaisia ja tummia marjoja, kirsikkahilloa sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja savua. Viinin maku on hapokas, hapankirsikkaa ja karpaloa täydentää pieni mausteisuus. Viini on kohtalaisen täyteläinen ja marjainen, oikein miellyttävä.

Maistelulautaselta sen kanssa parhaiten toimi sipulikeitto. Viini voisi sopia myös risoton, pateiden, rilletten ja sienien kanssa.

Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2018 oli Marjutin kakkossuosikki ja kahden seurueemme jäsenen ykkössuosikki.

Château de Durette Juliénas Colline des Mouilles 2021
AC Juliénas, Ranska; Gamay; 18,89 €

Vuonna 2007 perustettu Château de Durette sijaitsee Beaujolais'ssa, jossa ranskalais-belgialainen tiimi omistaa tarhoja kymmenen eri appellaation alueella.

Viini on käynyt terästankeissa.

Viinin tuoksussa on ohimennen beaujolais nouveausta muistuttavia makeita marjoja, mansikkaa, vadelmaa, kypsää kirsikkaa ja marja-aroniaa sekä mausteita - onhan kyseessä kuitenkin samasta rypälelajikkeesta tehty viini. Toisaalta siinä missä beaujolais nouveau on hauskaa hömppää, Château de Durette Juliénas Colline des Mouilles 2021 on kuitenkin ihan vakavasti otettava viini. Sen maussa tuntuu jo tanniineja, vaikka viini on muuten kevyt ja hapokas, marjaisuus taas kääntyy jo hieman tummien marjojen ja mustikan suuntaan. Kokonaisuutena viini on miellyttävän hedelmäinen ja muheva.

Maistelulautaselta sipulikeitto oli ihan hyvä kumppani, lisäksi viiniä voisi kokeilla pitkään haudutettujen pataruokien kanssa.

Château de Durette Juliénas Colline des Mouilles 2021 oli seurueestamme yhden suosikki.