Kylie Minogue Rosé 2021

Kylie Minogue on australialainen näyttelijä ja poptähti, joka aloitti uransa 1980-luvulla Neighbours-saippuaoopperassa ja siirtyi melko pian myös musiikkiuralle. Ensisingle Locomotion (1987) oli suuri menestys ja vuosikymmenen myydyin single Australiassa. Pian sen julkaisun jälkeen Kylie liittyi englantilaisen Stock-Aitken-Waterman tuottajatrion talliin. Vain 40 minuutissa kirjoitettu ja äänitetty I Should Be So Lucky (1987) nousi listaykköseksi monissa maissa, myös Suomessa. SAW-kauden jälkeen Kylie on onnistunut uudistumaan ja vaihtamaan tyyliään useaan kertaan ja kerännyt useita palkintoja.

"Princess of Pop" on myynyt yli 80 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti, mikä tekee hänestä kaikkien aikojen myydyimmän australialaisen naisartistin. 

Vuonna 2020 Kylie Minogue lanseerasi sarjan nimeään kantavia viinejä yhteistyössä Benchmark Drinksin kanssa. Ostimme Rosén laivalta viime kesänä - saatavilla olisi ollut myös Prosecco Rosé, mutta sen jätimme tällä kertaa väliin.

Rosé on valmistettu Provencen alueella kasvaneista rypäleistä ja se on kypsynyt terästankeissa kolme kuukautta sakkansa päällä. Tämän vuoden 2021 viinissä käytetyiksi lajikkeiksi ilmoitetaan Carignan ja Cabernet Sauvignon, kun taas vuoden 2022 viinissä on käytetty Grenachea ja Cinsautia.

Kylie Minogue Rosé 2021
Vin de France, Ranska; Carignan, Cabernet Sauvignon; 12,90 € MyStarilla heinäkuussa 2023, 14,98 € Alkossa

Tuottaja LGI Wines

Etiketin mukaan kukkaisuutta ja kesämarjoja

Rypäleen mukaan
Carignan: hapokkuutta, tanniineja; lisäksi kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa, ruusua ja orvokkia, kypsässä viinissä karkkia ja purkkaa ja tammessa kypsytetyssä vaniljaa, kookosta, paahteisuutta ja lakritsia
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana savusiika-mozzarellasalaatti

Lyhyesti: runsas ja hedelmäinen rosee

Kommentit

M: Tumman vaaleanpunainen viinin voisi melkeinpä sanoa mukailevan Kylie Minoguen uraa: se alkaa marjaisen makeana, kukkaisena ja lähes karkkisena hömppäpop-roseena, mutta muuttuu asialliseksi, runsaaksi ja monipuoliseksi, hyvin tuotetuksi roseeviiniksi. 

Viinin tuoksussa on vahvasti punaisia marjoja, mansikkaa ja vadelmaa, joten odotin myös sen maun olevan makea, mutta viini onkin kuiva (sokeria 3 g/l). Tuoksun tapaan maku on marjainen sekä raikkaan hapokas ja aromikas, pieni yrttisyys täydentää kokonaisuutta. Viini on ronskimpi kuin Provencen herkät, hyvin vaaleat roseeviinit, mutta myös kuivempi ja vakavammin otettava kuin makean marjaiset hömppäroseet.

Savusiian kanssa viini sopii oikein hyvin ja sen voisi ajatella myös muiden kalaruokien, äyriäisten ja salaattien seuraksi. Kokeilimme sitä ihan kannatuksen vuoksi myös ahvenkukon kanssa, mutta se ei ollut ihan niin hyvä idea, sillä ruiskuori ei ollut viinin paras kaveri.

Rosé on oikein miellyttävää juotavaa ja aivan yhtä ihanaa kuin Kylie itsekin. Arvosanaksi se saa +.

Viinin kanssa kuunneltavaksi biisiksi valitsin ensin saman kuin Jussi, joten muutin mieltäni ja päädyin kohtalokkaaseen duettoon.

J: Viini on väriltään lohenpunainen. Tuoksussa on runsaasti vadelmaa, metsämansikkaa ja punaherukkaa sekä aavistus karpaloa ja mineraalisuutta. Maku on hapokkaampi ja kuivempi kuin tuoksu antaa olettaa. Tuoksun aromien lisäksi maussa on yrttisyyttä ja hieman greippiä. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Jälkimaku on voimakkaan yrttinen.

Viini sopi savusiian kanssa hyvin ja se voisi mennä myös äyriäisten, kanan ja kevyempien juustojen seurana. Kalakukon kanssa viini ei kylläkään käynyt lainkaan, mutta menee sellaisenaan kohtuullisen hyvin. Kylie Minogue Rosé 2021 ei ole mikään kevyt hömppärosee, vaan vakavasti otettava viini, joka on parhaimmillaan ruoan kanssa. Arvosanaksi se saa +.

Biisiksi valitsin ensimmäiseksi mieleen tulleen kappaleen, joka jää varmasti päähän soimaan.