Viiniposti // Kellarin kätköistä -tasting 3.10.2023



Kellarin kätköistä on Viinipostin uudehko konsepti, joka esittelee kuukausittain vanhoja vuosikertoja, ikäännytettäviä viinejä, harvinaisuuksia maailmalta ja Alkon erikoiserien uutuuksia omassa uutiskirjeessään. Kellarin kätköistä löytyneitä herkkuja pääsi myös maistamaan ravintola Royale Estradissa 3.10.2023 pidetyssä tastingissa (50 €). Illan emännöi Viinipostin viiniasiantuntija Sanna Kissakangas.

Viinien kanssa maisteltavaksi tarjoiltiin skagenia, peuratartaria osterivinokkaan kera ja Helsingin meijerin port salut -juustoa, joka oli höystetty sitruunankuorella ja hunajalla.

Viinit maistettiin kolmessa kahden viinin kattauksessa. Ensimmäisessä kattauksessa oli valkoviinejä.



Dal Cero Vigneto Runcata 2020
DOCG Soave Superiore, Italia; Garganega; 29,90 €

Dal Ceron perhe tuottaa viinejä kolmannessa sukupolvessa. Viinitilan perusti vuonna 1934 Augusto Dal Cero, joka osti Veronasta viljelysmaata kahden sammuneen tulivuoren, Crocettan ja Calvarinan, läheltä. Sen jälkeen talo on hankkinut tarhoja myös muualta Veneton alueelta ja Toscanasta.

Viiniin käytettyä garganega-rypälettä viljellään käytännössä vain Veneton alueella. Se lienee useimmille tuttu Soave-viineistä. Viini on kypsynyt 6 kk tammitynnyreissä.

Kullankeltaisen viinin tuoksu oli hedelmäinen, hapokas ja kevyen tamminen. Maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli keltaista hedelmää. Suutuntuma oli hieman öljymäinen, vaikka raikasta hapokkuutta oli runsaasti. Jälkimaussa oli sitruunaa ja yrttejä. Viinin hapokkuus saa sen säilymään hyvin, sitä voisi ikäännyttää vielä 15 vuotta. 

Viini sopi hieman yllättäen peuratartarin ja skagenin kanssa, mutta juuston kanssa sen sijaan ei yhtä hyvin. Sen seuraksi suositeltiin myös pastaa, risottoa, risi e bisiä ja lohta. 

Dal Cero Vigneto Runcata 2020 oli Jussin suosikki valkoviineistä.

De Ladoucette Pouilly-Fumé 2020
AC Pouilly-Fumé, Ranska; Sauvignon Blanc; 39,98 €

Pouilly- Fumén alueen laajimmat ja kuuluisimmat viinitarhat ovat kuuluneet De Ladoucetten viinitalolle jo vuodesta 1787, kun Lafondin suku osti ne Ludvig XV:n aviottomalta tyttäreltä. Talon nykyinen omistaja, edelleen Lafondin sukuun kuuluva paroni de Ladoucette, on viimeisten 50 vuoden aikana laajentanut tilaa ja ostanut tarhoja myös Burgundista, Champagnesta ja Provencesta.

Viini on käynyt terästankeissa.

Viinin raikkaassa, jopa hieman makeassa tuoksussa oli mietoa herukanlehteä, karviaista, raparperia, ananasta ja trooppista hedelmää, mutta se ei kuitenkaan huutanut kovaan ääneen olevansa sauvignon blanc, päinvastoin. Hieman aromaattinen maku oli kevyen hapokas, siinä oli tuoksun aromien lisäksi vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Hapokkuus ei ollut viiltävän terävää kuten esimerkiksi useissa uusi-seelantilaisissa sauvignon blanceissa, vaan oikein miellyttävää.

Viini sopi peuratartarin ja skagenin kanssa hyvin ja juustonkin kanssa melko hyvin. Sen voisi yhdistää myös kala- ja äyriäisruokien kanssa ja klassinen kumppani on tietenkin vuohenjuusto.

De Ladoucette Pouilly-Fumé 2020 oli Marjutin suosikki valkoviineistä.



Louis Latour Cuvée Latour 2021
AC Bourgogne, Ranska; Pinot Noir; 32,90 €

Maison Louis Latour on perustettu vuonna 1797. Perheyhtiöllä on 50 hehtaaria viinitarhoja eri puolilla Burgundia, monet niistä Grand Cru -tasoisia.

Viini on käynyt avoimissa terästankeissa ja kypsynyt suljetuissa terästankeissa 10-12 kuukautta.

Viinin tuoksussa oli punaista marjaa, savua ja metsänpohjaa sekä vähän kirsikkaa ja karpaloa. Hapokas maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli myös mustikkaa ja yrttejä Suutuntuma oli yllättävänkin runsas ja täyteläinen, viini oli siis melko roteva pinot noiriksi.

Skagenin kanssa viini kävi yllättävän hyvin, lisäksi se sopi myös tartarin ja juuston seuraksi. Ruoaksi suositeltiin myös burgundinpataa, coq au viniä, sieniä ja kypsiä juustoja. 

Louis Latour Cuvée Latour 2021 oli Jussin suosikki kevyistä punaviineistä.

Michele Chiarlo Le Orme Barbera d'Asti 2017
DOCG Barbera d'Asti, Italia; Barbera; 26,98 €

Michele Chiarlon viinitalo on perustettu vuonna 1956. Se omistaa 110 hehtaaria viinitarhoja Piemonten eri alueilla, Langhessa, Monferratossa ja Gavissa.

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 16 kuukautta terästankeissa ennen myyntiintuloaan. Se on myös käynyt läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustikkaa, mausteita ja nahkaa. Kohtalaisen täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja, tanniinit olivat pehmeitä. Jälkimaussa maistui hilloa ja mausteisuutta. Vaikka viini ei ollutkaan kypsynyt tammitynnyreissä, se oli silti pehmeä ja yllättävän tuhti - usein terästankeissa kypsyneet barberat ovat melkoisen kevyitä ja hapokkaita.

Viini sopi parhaiten juuston kanssa ja maistui hyvin myös tartarin seurana. Ruoaksi suositeltiin punaviinirisottoa, munakoisovuokaa, lasagnea ja pastaa tomaattikastikkeella.



Perelada Finca Malaveïna 2019
DO Empordà, Espanja; 63% Merlot, 18% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 2% Garnatxa Negre; 38,00 €

Pereladan viinitalo oli jo entuudestaan tuttu. Lue lisää talosta esim. seuraavista postauksista: Perelada-tasting 7.11.2016 ja Perelada-tasting 15.2.2023.

Viini on kypsynyt 22 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen pulloissa ennen myyntiintuloaan. Sen lajikkeista Garnatxa Negre on tutummin Grenache tai Garnacha katalaaniksi.

Viinin tuoksussa oli hilloista mustaherukkaa, nahkaa ja jonkin verran tammea ja mausteita. Makeahko ja täyteläinen maku oli tuoksun tapaan hilloinen, mutta myös hapokas ja mukavan raikas. Viiniä voisi kellaroida useamman vuoden.

Viini maistui parhaiten juuston kanssa. Ruoaksi suositeltiin pihviä, lammasta, tummaa suklaata ja parmesaania. 

Numanthia Termes 2019
DO Toro, Espanja; Tinta de Toro; 29,59 €

Bodega Numanthia on perustettu vuonna 1998. Se sijaitsee luoteis-Espanjassa melko huonosti tunnetulla Toron viinialueella ja omistaa noin 200 hehtaaria viinitarhoja.

Tinta de Toro on geneettisesti sama rypäle kuin Tempranillo, mutta niillä on erilainen fenotyyppi. Tinta de Toro tuottaaa tanniinisempia viinejä kuin Tempranillo.

Viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 16 kuukautta.

Viinin tuoksussa oli makeahkoja tummia marjoja, mustikkaa, mustaherukkaa, mausteita ja vähän vaniljaa. Täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli tummaa suklaata ja häivähdys minttua. Maku oli aluksi raikkaan marjainen, mutta vain hetken, sillä viinin napakat tanniinit iskivät pienellä viipeellä. Jälkimaussa oli mausteita. Viini oli ruokaviini; sellaisenaan sen tanniinit puraisivat hieman liian lujaa, mutta sopivalla ruoalla ne saisi kesytettyä.

Viini maistui hieman yllättäen paremmmin juuston kuin tartarin kanssa. Ruoaksi suositeltiin tummaa suklaata, häränpihviä, hirvipaistia ja cajunburgeria. 

Numanthia Termes oli Jussin suosikki tuhdeista punaviineistä ja myöskin tastingin kaikista viineistä.



Tasting oli kiinnostava ja suosikkiviiniä oli vaikea valita. Joskus olisi kiinnostavaa päästä maistamaan myös oikeasti kellarissa pitkään olleita viinejä ja vertaamaan niitä tuoreisiin vuosikertoihin. 

Lisää viini-iloittelua on luvassa kuun lopussa, kun Viini & Ruoka -tapahtuma valtaa Messukeskuksen Helsingin kirjamessujen kanssa samaan aikaan 26.-29.10.2023.