Bill Hardy |
Australialainen Hardys-viinitalo on ryhtynyt sponsoroimaan Krikettiliiton vuoden parasta pelaajaa ja sen kunniaksi meidät kutsuttiin blogin kautta ravintola Southparkissa järjestettyyn viini- ja kriketti-iltaan. Sää oli mainio, joten terassilla istuskeli mielellään ruoan ja juoman ääressä.
Illan ohjelma oli leppoisa. Ensin Bill Hardy, viinintekijä jo viidennessä polvessa, esitteli Hardysin viinitaloa ja illan viinejä. Hardys on Australian vanhimpia viinitaloja (perustettu 1853) ja sen tavoitteena on tehdä kohtuuhintaisia viinejä. Tavoitteessa on mitä ilmeisimmin onnistuttu, sillä talon viinejä juodaan hurjat 2 000 000 lasia päivässä.
Saimme myös lyhyen tietoiskun kriketistä, kun Suomen Krikettiliiton puheenjohtaja Andrew Armitage kertoi suomalaisesta krikettikulttuurista. Kriketti on maailman toiseksi suosituin palloilulaji, mutta Suomessa toiminta on vielä pientä. Suomi on kuitenkin kolmas valtio, jossa Hardys tekee yhteistyötä kansallisen krikettiliiton kanssa. (Tätä ennen se on ollut Englannin ja Walesin sekä Australian krikettiliittojen virallinen viiniyhteistyökumppani eli mitä muuta voisi enää sanoa kuin että "torilla tavataan!") Illan aikana pääsi myös kokeilemaan krikettiä - J testasi osumatarkkuutensa ja M ei.
Alkumaljana oli Crest Sparkling Pinot Chardonnay. Sen tuoksussa oli sitrusta ja trooppista hedelmää, maku oli pehmeästi kuplivan kermainen ja makeahko ja siinä oli tuoksun mukaisesti myös sitrusta ja trooppista hedelmää. Oikein kiva skumppa, joka sopisi kesäiseksi seurustelujuomaksi ja jota olisi voinut nauttia kauniissa elokuun illassa toisenkin lasillisen (ja kolmannen ja...).
Ruokana tarjoiltiin herkullisia hampurilaisia, joiden välissä oli pari kuukautta muhinutta talon omaa kimchiä, lähes vuorokauden verran haudutettua mureaa naudan eturintaa, korianteria, chiliä ja salaattia hapanimeläkastikkeen kanssa. Oikein maukasta. Sisälle oli katettu myös salaattipöytä, jonka cobb salad oli varsin hyvää. Jälkiruokana ollutta brownietakaan ei voi moittia, päinvastoin.
Ruoan kanssa oli tarjolla kaksi Nottage Hill -sarjan viiniä: Nottage Hill Shiraz ja
Nottage Hill Riesling. (Nottage Hill -sarja sai nimensä Hardysin viinitalon perustajan Thomas
Hardyn veljenpojan Tom Nottagen mukaan.)
Nottage Hill Shiraz'n tuoksu oli mustaherukkaisen marjainen ja luumuinen ja siinä oli myös vähän nahkaa. Maku oli mausteisen pippurinen ja hieman hilloinen, mutta ei mitenkään supertäyteläinen. Hampurilaisten mausteisuus lisäsi viinin pippurisuutta, mutta chili oli sille hieman liikaa. Tämä Shiraz voisi olla sellainen viini, jonka nappaa mukaan kaverille lähtiessään, jos saatesanat ovat "tuo joku punkku, grillataan".
Nottage Hill Riesling sen sijaan yllätti, koska perusaussi-Shiraz'n jälkeen odotimme kepeän hedelmäistä Rieslingiä. Ensin sen tuoksusta ei tuntunut saavan mitään irti, mutta hetken päästä esiin nousi petroli ja sen jälkeen karviainen. Petroli hallitsi myös makua, mutta sen alta pirskahteli limeä ja karviaista, mikä teki viinistä raikkaan. Jos tällaiset Rieslingit miellyttävät, viini on mukava seurustelujuoma, jonka voisi ajatella myös vaalean kalan ja äyriäisten seuraksi.
Tarjolla olleista viineistä M piti eniten kuohuviinistä ja J Rieslingistä. Shiraz oli myös ihan OK, mutta ei yllättänyt ja jäi muiden viinien varjoon. Plussaa annamme siitä, että tarjolla oli Rieslingiä eikä Uudessa-Seelannissa ja Australiassa nykyään niin kovin suosittua Sauvignon Blancia.
Illan aikana maistelluista viineistä yksikään ei ole tällä hetkellä Alkon valikoimassa, mutta 10 muuta Hardysin viiniä kylläkin.
"Tule pelaamaan meidän kanssa krikettiä, lyömään puisella mailalla..." |