-->

21. syyskuuta 2015

Mikä viini! - torstai 17.9.2015

Viinimaa järjesti Vanhalla Mikä Viini! -tapahtuman 16.-17.9. Keskiviikkona maistelimme viinejä muuten vain ja torstaina oli tastingien vuoro. Koska tastingien oli määrä kestää noin 45 minuuttia, varasimme niitä kaksi peräkkäin ja ajattelimme, että hyvin ehtii. Toisin kävi.

Trapiche & Finca Las Moras - Malbec ja muut Argentiinan helmet 
Ensimmäisenä vuorossa olivat Argentiinan viinit. Tasting alkoi Argentiinaa ja Trapichen viinitilaa esittelevällä videolla ja sen jälkeen sama teema jatkui Powerpoint-sulkeisilla. Pikkuhiljaa tajuntaan upposi, että "kerron tästä vielä 15 minuuttia" -lausahdus videon jälkeen ei ollut vitsi, vaan johdanto kesti todellakin puoli tuntia. (Melko hyvin, kun aikaa on varattu 45 minuuttia. Tässä vaiheessa toivoimme vielä optimistisesti, että tasting päättyisi ajoissa.)

Vähintäänkin riittävän mainostuksen jälkeen pääsimme viimein viinien pariin. Niistä ensimmäinen kaadettiin vasta johdannon jälkeen - toisaalta se oli Pinot Noiria, joka kannattaakin tarjoilla hieman viilennettynä. Maistelu ei edennyt mitenkään erityisen ripeästi jäljellä olevaan aikaan nähden ja kun kello alkoi olla viittä vaille, piti viimeisestä viinistä ottaa häthätää nopea kulaus, tuhertaa pikaiset kommentit muistiin ja singahtaa seuraavaan tastingiin. Laseihin jäi ainakin puolet joka viinistä. Olisi ollut mukava maistella ne vielä kertaalleen läpi ja täydentää muistiinpanot, mutta venähtänyt aikataulu ei sallinut sitä. Malbecien ystävä M harmitteli varsinkin sitä, että ei ehtinyt kunnolla tutustua viimeisenä olleeseen talon huippuviiniin.


Trapiche Pinot Noir Oak Cask 2014 
(Pinot Noir; 9,99 €)
Tuoksussa oli kumia, pähkinää ja punaisia marjoja (kirsikkaa, puolukkaa). Maku seurasi tuoksua puolukkaisuudellaan ja vaniljaisuudellaan, jälkimaku oli hapokas ja hieman tanniininen. Kiva perus-Pinot, joka sopisi vaikka lihapadan seuraksi. M:n suosikki.

Trapiche Malbec Bonarda Oak Cask 2013
(Malbec, Bonarda; 9,75 €)
Tuoksussa oli mausteita, kypsien hedelmien makeutta ja vaniljaa. Maku oli hieman hillomainen/mehumainen (vaikea päättää - joko täyteläistä mehua tai laimeaa hilloa), marjainen ja kevyen tanniininen. Helppoa juotavaa, sopisi grilliruoalle ja entrecotelle. Bonarda-rypäleeseen oli mielenkiintoista tutustua.
Bonarda eli Charbono on Argentiinan toiseksi viljellyin rypäle Malbecin jälkeen. Se on nimestään huolimatta eri rypäle kuin italialainen Bonarda Piemontese. Bonardasta saadaan viinejä, joissa on tummia marjoja, kirsikkaa ja luumua, vanhemmiten nahkaa ja tervaa.
Finca Las Moras Organic Malbec
(Malbec; 8,69 €)
Tuoksu oli makea, mausteinen, marjainen ja siinä oli nahkaa, hilloa, mustetta ja lakritsaa. Maku mukaili tuoksua ja oli hilloisan makea, punaherukkainen, mausteinen ja maustepippurinen. Tanniineja oli jonkin verran enemmän kuin aiemmissa viineissä. Ihan kiva perus-Malbec.

Finca Las Moras Black Label Malbec
(Malbec; 14,49 €)
Tuoksu oli makea ja siinä oli nahkaa, lakritsaa, luumua ja herukkaa. Maku oli makeahko, ruokaa vaativan tanniininen ja hedelmäinen ja siinä oli luumua, taatelia, suklaata ja kahvia. Tämän viinin kanssa voisi vaikka grillata. J:n suosikki tässä tastingissa.

Finca Las Moras Black Label Cabernet-Cabernet
(50 % Cabernet Sauvignon, 50 % Cabernet Franc; 14,99 €)
Tuoksu oli herukkainen ja siinä oli mausteita, pippuria ja tummaa suklaata. Maku oli herukkaisen hedelmäinen ja siinä oli kookosta, savua ja nahkaa. Jälkimaku oli tanniininen. Tämä viini halusi seurakseen ruokaa, vaikka olikin muuten helpohkoa juotavaa.

Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec 2010
(Malbec; 29,90 €)
Tuoksu oli makea, marjainen ja hilloinen ja siinä oli eukalyptusta, karhunvatukkkaa ja lakritsaa. Maku oli makea, mutta kevyt ja raikas, ennemminkin hedelmäinen kuin tanniininen. Tämä oli tilan huippuviini, jonka kanssa tuttavuus oli valitettavan lyhyt.

Summa summarum: makeita Malbeceja, hedelmäisen hilloisia viinejä. Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec olisi saattanut kiriä M:n listalla, jos sen maisteluun olisi ollut enemmän aikaa.

Viña Tarapacá - Chilen Maipo Valleyn mehevät punaviinit 
Illan toisessa tastingissa siirryttiin Andien vuoriston toiselle puolelle Chileen. Sebastian Ruiz esitteli Viña Tarapacan kuohuviinin ja punaviinejä. Tällä kertaa mentiin enimmäkseen ilman Powerpoint-kalvoja, sillä herra Ruizille oli tullut mukaan väärä esitys, mikä huomattiin toisen viinin kohdalla. Hyvin sujui ilmankin.
Tarapacá Brut Sparkling
(50 % Chardonnay, 50 % Pinot Noir; 9,99 €)
Tuoksu oli hedelmäinen ja herukkainen ja siinä oli omenaa ja mandariinia. Maku oli voimakas, hapokas ja kuivahko ja siinä oli sitrusta, greippiä ja vihreää omenaa. Tämä kuohuviini menisi myös ruoan, esimerkiksi merenelävien kanssa. M vierasti hieman greippisyyttä ja kaipasi kepeämpää skumppaa.

Tarapacá Reserva Organic Syrah
(Syrah; 5,99 € / 0,375 l)
Tuoksu oli "jännä": nahkaa, kumia, kypsiä marjoja, boysenmarjaa, mausteita, yrttejä ja eukalyptusta. Tanniinit olivat pehmeät. Maku oli hieman mehumainen, marjainen ja pippurinen. Menisi pastan, kanan tai lohen kanssa.

Tarapacá Carménère Reserva
(Carmenere; 9,99 €)
Tuoksussa oli mausteita, kahvia, pippuria, yrttejä ja kanelia, samoin maussa oli kahvia, yrttejä, vaniljaa, toffeeta ja minttua. Carménère ei kuulu M:n ykkössuosikkeihin, mutta nyt oli myönnettävä, että tämä oli yllättävän kiva viini. Tämä päätyi J:n suosikiksi tästä tastingista. Ruoaksi suositeltiin lammasta.

Tarapacá Terroir La Cuesta Cabernet Sauvignon Syrah
(70 % Cabernet Sauvignon, 30 % Syrah; 9,99 €)
Tuoksu oli makea ja mausteinen ja siinä oli nahkaa ja kypsää hedelmää, luumua ja oliivia. Samoin kuin tuoksu, myös maku oli makeahko, vaniljainen ja mausteinen, lisäksi siinä oli orvokkia ja kukkia. Viiniä voisi tarjoilla vaikkapa riistaruokien kanssa.

Tarapacá Plus Organic Red Blend
(52 % Syrah, 25 % Cabernet Sauvignon, 18 % Cabernet Franc, 5 % Carménère; 15,99 €)
Tuoksussa oli eukalyptusta, minttua ja herukkaa. Maussa oli eukalyptusta ja marjoja. Tanniinit olivat pehmeät. Sen verran raikas kokemus tämä oli, että viini sai lempinimekseen "Finrexin-viini". Sen kanssa voisi vaikka grillata flunssaisena.

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon
(Cabernet Sauvignon; 14,99 €)
Tuoksussa oli herukkaa, mausteita, vaniljaa ja nahkaa. Maku oli mausteinen ja herukkainen ja siinä oli kanelia, vaniljaa ja yrttejä. Viini sopisi mausteisempien ruokien kanssa kuin aiemmat viinit tai sen voisi tarjota kovien juustojen kanssa.

Summa summarum: kaikki Viña Tarapacán viinit olivat melko kevyitä ja helposti juotavia arkiviinejä, jotka sopisivat grilliruokien, juustojen tai kypsän lihan kanssa. Carménère oli yllättävän mukava kokemus, mutta M ei löytänyt varsinaista suosikkia.

Lopuksi


Kaksi maata ja kaksi viinitilaa Andien eri puolilta, suunnilleen saman hintaisia viinejä - kumpi voitti?

J: Argentiina ja Trapiche olivat kokonaisuutena parempi.
M: Argentiina ja Trapiche, viinit olivat täyteläisempiä ja maukkaampia kuin Tarapacán.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti