23. tammikuuta 2016

Icardi Nej 2005Mikä viini? 
Icardi Nej 2005 Langhe DOC Rosso (100 % Pinot Nero; hinta ei muistissa)

Minkä kanssa nautittu? 
Lasagne bolognese

Mitä valmistaja lupaa? 
Makean vaniljaisia vivahteita

Mitä rypäle lupaa? 
Pinot Nero (Noir): kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Viini muualla 
Icardi

Katso myös
Edellinen arvio

Kommentit 

M: Viinin väri on syvä ja aavistuksen rusertava, joten oli jo korkea aika korkata varaston viimeinen Nej-pullo. 11 vuotta on pinot nerolle korkea ikä, mutta Nej on kestänyt säilytystä hyvin (ja ei, se ei ole ollut aina viinikaapissa, vaan aluksi vähän missä sattuu). Sen tuoksussa on luumua ja tummia marjoja, puolukkaa ja karpaloa. Alkoholi (13,5 %) tuntuu aluksi kirpeänä, mutta katoaa ilmaantumisen myötä. Viinin maku on yllättävän tuhti ja täyteläinen pinot neroksi. Ensimmäisenä tuntuu puolukkainen hapokkuus, pippurisuus ja hilloisuus, sen jälkeen pehmeät tanniinit jäävät kiristelemään ikeniin vaniljaisen, marjaisen ja mausteisen jälkimaun seuraksi. Maussa on myös häivähdys jotain maanläheistä ja nahkaa, toisaalta myös jotain kukkaista. Nej on maukas ja voimakas pinot nero, josta tulee mieleen viinibloggaajien aiemmin yhteisarvioima unkarilainen Vylyan. Kyllä tämä tusinapinotnoirit voittaa mennen tullen maukkaudellaan ja saa arvosanaksi ++.

J: Väri on syvän tummanpunainen. Tuoksussa on tummaa marjaa, hilloisuutta, luumua ja aavistus kahvia. Maku on hapokas, pippurinen ja luumuinen. Myös puolukkaa löytyy. Tuoksu ja maku pehmenivät ilmaantumisen myötä. Lasagnen kanssa viini ei ihan toiminut, pataruoka tai entrecôte olisi ehkä ollut parempi valinta. Viini on kestänyt pitkää säilytystä muuten hyvin, mutta korkki alkoi olla aika huonossa kunnossa. Korkkivikaa ei sentään ollut vielä tullut. Erittäin maukas ja hyvin kehittynyt pinot nero, arvosanaksi annan ++.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti