12. huhtikuuta 2016

The Macallan -tasting Teerenpelissä 6.4.2016

Kampin Teerenpelissä järjestettiin tislaamotasting, jonka aiheena olivat Macallan-tislaamon viskit. Tasting maksoi 25 € ja sillä pääsi maistamaan viittä viskiä. Illan isäntä oli Edrington Finlandin Whisky Ambassador Jarkko Nikkanen. Vuonna 1824 perustettu Macallan on yksi maailman myydyimmistä ja arvostetummista viskimerkeistä. Vuonna 2014 pullollinen The Macallan "M" -viskiä huutokaupattiin 628 000 dollarin hintaan.


Viskin maistelu ei juurikaan eroa oluen tai viinin maistelusta. Tuoksuttamisessa ei kannata tunkea koko nenää lasiin eikä vetäistä isoa henkäisyä, koska alkoholihöyry tukkii helposti nenäkalvot. Yksi kikka on pitää suuta vähän raollaan samalla, kun nuuhkii viskiä. Maistelussa juodaan pieni tilkka, joka levitetään koko suuhun. Suurin virhe on tempaista iso huikka ykkösellä, koska silloin maistaa vain alkoholin. Nielaisun jälkeen nautitaan vielä jälkimausta, joka viskin yhteydessä saattaa kestää hyvinkin kauan.


Toisin kuin viinien kohdalla, viskin väristä ei voi tehdä johtopäätöksiä sen iästä. Väri ja suurin osa aromista (60-80 %) tulee tynnyristä. Raaka viskitisle on kirkasta ja käytännössä pelkkää pontikkaa. Tastingissä esitellyt näytepullot havainnollistivat hyvin, miten tynnyri vaikuttaa viskin väriin. Viskin aromiin ja väriin vaikuttavat se, mitä tynnyrissä on aikaisemmin kypsytetty ja se, monesko tynnyrin käyttökerta on kyseessä.


Ensimmäinen viski oli The Macallan Fine Oak 12 Year Old Single Malt. Viski on kypsytetty kolmessa erilaisessa tammitynnyrissä: amerikkalaisessa sherrytynnyrissä, amerikkalaisessa bourbontynnyrissä ja espanjalaisessa sherrytynnyrissä. Väri oli kullankeltainen. Tuoksussa oli hunajaa, vaniljaa ja vähän toffeeta. Maku oli hunajainen, vaniljainen ja hieman rusinainen. Jälkimaku oli lähinnä vaniljainen. Tämä viski on Alkon valikoimassa.

Toinen viski oli The Macallan Amber Single Malt 1824 Series. Viski on kypsytetty ainoastaan sherrytynnyreissä, amerikkalaisissa ja espanjalaisissa. Väri muistutti meripihkaa. Hedelmäinen, makea ja rusinainen tuoksu toi mieleen kuivan hedelmäkakun. Maku oli mausteinen ja hunajainen ja siitä löytyi sekä makeita että kuivattuja hedelmiä. Jälkimaku oli vaniljainen. Myös tämä viski on Alkon valikoimassa.


Kolmantena viskinä oli The Macallan Sienna 1824 Series. Sen kypsytykseen on käytetty ensimmäisen täyttökerran amerikkalaisia ja espanjalaisia sherrytynnyreitä. Väriltään viski oli punertavan oranssi. Tuoksussa oli punaisia hedelmiä, aprikoosia ja luumua. Maussa oli punaisia hedelmiä ja toffeeta. Jälkimaku oli valkopippurinen ja tanniininen. Kyllä, viskissäkin on tanniineja.

Neljäs viski oli The Macallan Ruby 1824 Series. Väriltään viski muistutti tummaa meripihkaa. Kypsytyksessä on käytetty vain ensimmäisen täyttökerran espanjalaisia sherrytynnyreitä. Tuoksu oli mausteinen, viikunainen, taatelin ja toi mieleen vanhat kirjat. Maku oli sherrymäisen makea ja inkiväärinen. Jälkimaku oli pehmeä. Tämän viskin valmistus on jo lopetettu, joten jos sitä jostain löytää, niin kannattaa ostaa.

Viimeinen viski oli The Macallan Rare Cask Single Malt. Nimi tulee siitä, että kypsytyksessä on käytetty kuuttatoista erilaista sherrytynnyriä, jotka on valinnut Macallanin viskimestari Bob Dalgarno. Osa tynnyreistä oli valmistajilta, jotka ovat jo lopettaneet toimintansa. Viskin ikää ei ole kerrottu, mutta osa tähän käytetystä viskistä oli 30 vuotta vanhaa. Tuoksussa oli pähkinää, rusinaa, appelsiinia ja häivähdys inkivääriä. Maku oli mausteinen ja öljymäinen. Mausta löytyi myös vähän minttua. Tämä viski on Alkon valikoimassa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti