29. lokakuuta 2016

Viini ja ruoka -messut 2016: Väliraportti - siniset viinitViini ja ruoka -messuilla pitää aina etsiä jotain uutta ja erikoista. Tänä vuonna sellaista olivat siniset viinit (eli tylsästi sanottuna värjätyt valkoviinit).

Ensimmäisenä lasiin päätyi Servaalin osastolta kesällä lehdissäkin noteerattu Gïk LiveGïkin hipster-henkisillä taustajoukoilla ei ole aiempaa kokemusta viinin tekemisestä, mutta vanhoja käsityksiä ravistelevaa asennetta tuntuu riittävän aina nimen heavy metal umlautista webbisivujen iskulauseisiin saakka. Tavoitteena on tehdä kivaa, helposti juotavaa viiniä - jopa niin helppoa, että esim. viinissä käytettyjä rypälelajikkeita ei vaivauduta mainitsemaan, koska sellainen on (ilmeisesti) turhaa jäykistelyä. Sen sijaan kerrotaan, että viini on tehty innovatiivisten ranskalaisten ja espanjalaisten viinitilojen punaisista ja valkoisista rypäleistä ja kuvaillaan tarkkaan, kuinka se on värjätty indigotiinilla ja rypäleiden kuorista saatavalla antosyaanilla ja makeutettu Euroopan elintarviketurvallisuusviraston hyväksymällä keinotekoisella makeutusaineella (jota ei mainita tarkemmin), koska sokeri on pahasta. 

Millainen viini Gïk sitten kaiken sanahelinän ja salamyhkäisyyden jälkeen on? Sen tuoksu on kevyt ja siinä on hieman Sauvignon Blancin aromaattisuutta ja sen alla jotain öljymäistä. Maussa on lähinnä aspartaamia tai asesulfaami k:ta (vai steviaa?) eikä imelä jälkimaku tunnu katoavan millään suusta. Viinin parasta antia olikin siitä Instagramiin postattu kuva. 

Servaalin osastolla vinkattiin, että messuilla on toinenkin siniviini ja niinpä etsiydyimme illan lopuksi messuhallin toiselle laidalle Nordalcon osastolle Pasion Blue Chardonnayn luo. Espanjalainen, Castilla y Leónin alueelta peräisin oleva Chardonnay on Gïkin tapaan värjätty antosyaanilla ja sisältää 11,5 % alkoholia, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Viini tuoksuu hedelmäiselle ja lähes karkkimaisen makealle, mutta maku on yllättäen kuiva ja persikkainen. Viini kaipaisikin seurakseen ruokaa, esimerkiksi kalaa.

Ei Pasion Bluekaan nyt maailman vakavasti otettavin Chardonnay ole, mutta kauniina kesäpäivänä hyvin viilennettynä se on varmasti kivaa juotavaa. (Viini on tulossa Alkon valikoimiin, hinta noin 12-13 euroa. Siitä hämmentävä joululahja jollekulle!)

Muita messuhavaintoja: Mielensäpahoittajan karjalanpaistia ja Jackson Estaten Pinot Noiria! Frizzantella maustettua risottoa ja Piccinin spumantea! Nam.PS: Kirjamessujen puolella on tarjolla Espoon Science Fiction- ja Fantasiaseuran uunituore julkaisu Escape - Pako kokoushuoneesta. Investoi 3 € osastolla 6h109 eivätkä palaverit ole enää koskaan tylsiä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti