Ainoa Winery Aava

Hollolassa sijaitseva Ainoa Winery aloitti kaupallisen marjaviinien valmistuksen vuonna 2014. Aluksi Suomeen muuttaneet Paola de Guerrero Cohen ja David Cohen suunnittelivat viinien valmistusta ostorypäleistä, mutta koska se ei ollut mahdollista, he alkoivat perehtyä marjojen käyttöön ja huomasivat, että lopputulos on hyvä.

Marjaviinitila on vuosien aikana saavuttanut kansainvälistä menestystä. Viimeksi maaliskuussa mustikka-vadelmaviini Kuningatar voitti Grand Gold -palkinnon Vinalies Internationales -kilpailussa. Me tutustuimme Ainoa Wineryn viineihin ensimmäisen kerran yhdeksän vuotta sitten, kun tilan nimi oli vielä Finnviini.

Ainoa Winery lanseerasi omena- ja lakkaviini Aavan huhtikuussa Ruoka 2025 -tapahtumassa. Sen menekki oli niin hyvä, että messujen lopuksi sitä oli jäljellä enää yksi vajaa pullo, jonka saimme näytteenä. Testasimme viiniä pääsiäisruokien kanssa.

Ainoa Winery Aava (8 %)
Suomi; lakka ja omena; 19 € Ruoka 2025 -tapahtumassa

Tuottaja Ainoa Winery

Etiketin mukaan kuiva, raikas ja monipuolinen valkoviini

Ruokana parsaa Polonaise, ankanrintaa ja omenachutneyta, juustoja, mämmiä

Lyhyesti: lakkainen ja omenainen marjaviini



Kommentit

M: Kullankeltaisen marjaviinin tuoksussa on herkullisesti lakkaa ja aavistus omenaa. Maussa omena kannattelee lakkaa niin, että normaalisti hyvinkin hapokkaalta maistuva lakka tuntuu jopa makealta. Kokonaisuus on hedelmäinen ja tasapainoinen, kun kumpikaan raaka-aineista ei hallitse liikaa. Viini on kuiva, mutta hedelmäinen, ja matalan alkoholinsa ansiosta kevyt.

Lakan maku on niin omanlainensa (muutenkin kuin tässä viinissä), että viinille sopivan ruoan keksiminen tuntui haastavalta ja mieleen tuli vain leipäjuusto. Joka tapauksessa halusimme syödä pääsiäisenä ankkaa, joten ongelmana oli sopivan lisukkeen keksiminen. Päätimme siis hyödyntää viinin omenaisuutta ja tehdä lisukkeeksi omenaa eli omenachutneyta. Parsakauden alettua ruokalistalle piti lisätä myös parsaa. Jälkiruokana oli itsestäänselvästi mämmiä ja sitä ennen välijuustoja.

Parsa Polonaisen kanssa viini sopi hyvin ja yhdistelmä oli tasapainoinen, vaikka siinä oli kaksi persoonallista makua (parsa ja lakka) sekä yksi viinin vihollisista (keitetty kananmuna). Myönnetään kuitenkin, että ennen maistamista en ollut aivan varma siitä, toimiiko paritus. Myös ankka toimi hyvin viinin kanssa, kunhan omenachutneysta vältteli chilisimpiä kohtia. Chutney oli myös makeampaa kuin odotin, joten se jatkoi juustojen seuraksi ja totesimme, että Aava on myös hyvä juustoviini.

Mämmi piti testata ihan piruuttaan. Yhdistelmä ei ollut ihan hirveä, mutta ei kovin hyväkään.

Ainoa Winery Aava osoittautui monipuoliseksi ruokaviiniksi ja on miellyttävää juotavaa myös sellaisenaan. Arvosanaksi se saa ++.

J: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on keltaista omenaa ja lakkaa. Maku on kuiva, kohtuullisen hapokas ja hieman makea. Lakka on maussa aluksi pääosassa, mutta antaa jälkimaussa enemmän tilaa omenalle. Tasapainoinen kokonaisuus on kevyt ja raikas.

Parsa Polonaisen kanssa viini sopi hyvin ja se pärjäsi kananmunallekin, joka on yleensä viineille haasteellinen. Viini kävi myös rasvaisen ankan ja mausteisen omenachutneyn seuraksi. Varsinkin chutneyn mieto kanelisuus toimi viinin kanssa mainiosti. Kovin tuliselle ruoalle viini ei kuitenkaan sopisi. Aava oli myös hyvä juustoviini, mutta ei sopinut mämmin kanssa. Viini maistuu hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi Aava saa +.