Grand Champagne Helsinki juhlii tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2015 ja sen jälkeen Vanhalla ylioppilastalolla on tavattu paria koronavuotta lukuunottamatta joka kevät kuplivissa merkeissä.
Olemme käyneet Grand Champagne Helsingissä joka vuosi ja siitä onkin tullut yksi kevään kohokohdista. Tässä postauksessa on perusasioita heille, jotka eivät ole vielä päätyneet tapahtuman kantapöpöiksi. Kuvituksena on tunnelmia viime vuoden tapahtumasta.
Mikä on Grand Champagne Helsinki ja missä se järjestetään?
Grand Champagne Helsinki järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä 24.-26.4.2025.
Se on yksi maailman suurimmista ja suosituimmista samppanjatapahtumista. Viime vuonna tapahtumassa kävi 4 000 vierasta 31 eri maasta ja tapahtumaan osallistuvien kellarimestarien määrä on aina vertaansa vailla.
Mutta eikö se ole kamalan kallis?
On ja ei. Pääsylipun hinta on 27 € ja siihen sisältyy Lehmann Glassin Grand Champagne 25 cl -lasi. Sekä lippuun kuuluva lasi että master classeissa käytetyt lasit ovat tänä vuonna vaihtuneet uusiin malleihin - aiemmin käytössä olleet Lehmann Glass Opale- ja Grand Champagne -lasit ovat olleet loistavia, joten odotamme paljon uusilta laseilta.
Yksi maisteluannos on 4 cl. Jos pääsylipun lisäksi investoi esimerkiksi toiset 27 €, sillä saa maistettua jo muutaman edullisen samppanjan tai jotain hieman arvokkaampaa, jota ei välttämättä edes saisi laseittain baarissa tai ravintolassa. Nyt on siis upea tilaisuus testata kohtuuhinnalla jotain erityistä.
Samppanjat ja ruoka-annokset maksetaan kortilla tai mobiilisti vaikkapa kellolla tai kännykällä.
Mitä tapahtumassa on tarjolla?
Maistettavana on yli 300 samppanjaa noin 80 samppanjatalolta, joten valinnanvaraa riittää paremmin kuin hyvin. Mukana on isoja ja tunnettuja taloja sekä pientuottajia; vakiosamppanjoita, vuosikertasamppanjoita, vanhoja tuttuja, uusia vuosikertoja ja harvinaisuuksia.
Samppanjat ja niiden hinnat julkaistaan käsiohjelmassa ennen tapahtumaa, joten kannattaa tutkia listaa kaikessa rauhassa etukäteen ja merkitä tärpit muistiin.
Rare & Fine -pullot
Jos mielesi tekee jotain harvinaista, Rare & Fine -lista ja pullojen avausaikataulut julkaistaan ennen tapahtumaa. Erikoisuuksia ei siis tarvitse kysellä tiskin alta, vaan pulloja avataan vartin välein. Nopeus on valttia, sillä samppanjoita voi olla saatavilla vain pullollinen ja halutuimmat pullot tyhjentyvät hetkessä. Kannattaa olla ajoissa paikalla, jos listalta bongaa jotain kiinnostavaa.
Tänä vuonna Rare & Fine -pulloilla on myös teemoja: torstaina keskitytään isoihin pulloihin, perjantaina ikääntyneisiin samppanjoihin ja lauantaina kymmenvuotisjuhlien kunniaksi vuosikerran 2015 samppanjoihin.
Samppanjaparvekkeella esittäytyy yhteistyössä Business Francen kanssa Suomeen vielä rantautumattomia samppanjataloja.
Samppanjoihin sopivia herkkuja tarjoavat ravintolat Muru, Pastis ja Lapland Hotelsin Kultà Kitchen.
|
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires master class |
Mitä ovat master classit?
Tapahtuman aikana on paljon hyviä tilaisuuksia tavata samppanjatalojen edustajia ja muita samppanja-asiantuntijoita. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että se ei riitä ja johonkin aiheeseen voisi perehtyä enemmän, kannattaa ostaa lippu master classiin. Tänä vuonna master classeja on 48 ja niiden hinnat vaihtelevat 45-220 €:n välillä.
Master classit ovat ohjattuja maisteluluentoja, jotka kestävät hieman alle tunnin ja niiden aikana maistellaan tyypillisesti 4-6 samppanjaa. Ohjelmassa on sekä aloittelijoille sopivia että tiettyihin teemoihin syvällisesti pureutuvia master classeja. Osallistumiseen ei tarvita sen ihmeempiä ennakkotietoja, kiinnostus samppanjaa kohtaan riittää hyvin. Keskusteluun ei myöskään tarvitse osallistua, vaan esitystä voi vain kuunnella ja nauttia samppanjoista, mutta myös yleisön kysymyksille on varattu aikaa.
Master classeja pitävät tähtivieraat eli kellarimestarit Emilien Boutillat (Rare Champagne ja Piper-Heidsieck), Denis Bunner (Bollinger), Benoît Gouez (Moët & Chandon), Caroline Latrive (Deutz) ja Elise Losfelt (Charles Heidsieck) ja Laurent-Perrierin omistajasuvun Lucie Pereyre de Nonancourt sekä useat muut samppanjatalojen edustajat ja kotimaiset ja ulkomaiset samppanja-asiantuntijat.
Mutta en tiedä samppanjasta paljoakaan, kannattaako silti tulla?
Tietenkin kannattaa! Tule paikalle ja maistele samppanjaa, nauti ja fiilistele. Seuraavasta voit ottaa haltuun samppanjan perusteet:
Kaikki samppanjat ovat kuohuviinejä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa.
![]() |
Kartta Winetourism.com CC BY-NC-ND |
Samppanjaa valmistetaan Ranskassa Champagnen alueella perinteisellä pullokäymismenetelmällä. Lyhyesti sanottuna méthode champenoise tai méthode traditionnelle tarkoittaa sitä, että perusviiniin lisätään mm. sokeria ja hiivaa, minkä jälkeen viini käy pullossa toisen kerran. Toisen käymisen aikana muodostuu hiilidioksidia, joka liukenee viinin sekaan ja samppanjaan syntyy kuplia.
Samppanjaa valmistetaan kahdeksasta eri rypälelajikkeesta, joista yleisimmät ovat valkoinen Chardonnay sekä punaiset Pinot Noir ja Meunier. Muita sallittuja lajikkeita ovat Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc ja Pinot Gris sekä vuonna 2022 sallittu hybridilajike Voltis. Voltis-köynnöksiä on istutettu vasta muutama hehtaari eli emme edes uskalla arvailla, koska ensimmäinen Voltisia sisältävä samppanja saapuisi markkinoille.
Näillä sanoilla pääsee myös pitkälle:
- Blanc de blancs: valkoisista rypäleistä tehty samppanja (yleensä Chardonnayta)
- Blanc de noirs: tummista rypäleistä tehty samppanja (yleensä Pinot Noiria ja/tai Meunieria)
- Rosé: roseesamppanja, jonka valmistustapoja on kaksi: yleisempi rose d´assemblage, jossa valkoiseen perusviiniin lisätään punaviiniä ja harvinaisempi saignée, jossa samppanja saa vaaleanpunaisen värinsä, kun rypäleiden kuoret värjäävät niistä puristetun mehun
- Cru, grand cru, premier cru: cru ei ole uusi Itse ilkimys -pahis, vaan kylä, jossa saa viljellä rypäleitä samppanjaa varten ja valmistaa samppanjaa. Grand cru on korkeimman laatuluokituksen saanut kylä ja premier cru toiseksi korkeimman laatuluokituksen saanut kylä.
- Cuvée: eri viinien sekoitus
- Millesime tai vintage: vuosikerta, tietyn vuoden sadosta valmistettu samppanja
- Non-vintage (NV): vuosikerraton samppanja, vakiosamppanja
Minne jatkoille?
Minne Champagne & Wine (Eteläesplanadi 14).
Katso myös
- Tulossa: Grand Champagne Helsinki 25.-27.4.2024 (ja tunnelmia vuodelta 2023)
- Tulossa: Grand Champagne Helsinki 11.-13.5.2023 (ja tunnelmia vuodelta 2022)
- Grand Champagne Helsinki 2019
- Grand Champagne Helsinki 2018
- Grand Champagne Helsinki 2017
- Grand Champagne Helsinki 2016
- Grand Champagne Helsinki 2015