Tulossa: Grand Champagne Helsinki 25.-27.4.2024 (ja tunnelmia vuodelta 2023)



Pian Helsinki on jo kahdeksannen kerran maailman samppanjapääkaupunki, kun Grand Champagne Helsingin aika koittaa! Tapahtumaa voi ehdottomasti suositella kaikille, sillä siellä on vaikka mitä sekä samppanjataipaleensa alussa oleville että asiaan perinpohjaisesti perehtyneille. 

Olemme käyneet tapahtumassa joka vuosi - ensi vuonna onkin kymmenvuotisjuhlien vuoro, vaikka tapahtuma järjestetäänkin vasta yhdeksännen kerran (kaksi kertaa jäi väliin koronapandemian takia). Viime vuonna visiitti jäi valitettavasti lyhyeksi, kun Tampere ja MM-jääkiekko kutsuivat, mutta tänä vuonna pitää ottaa vahinko takaisin!

Postauksen kuvituksena on tunnelmia viime vuoden tapahtumasta.



Missä ja milloin?

GCH järjestetään aiempien vuosien tavoin Vanhalla ylioppilastalolla Helsingin ytimessä 25.-27.4.2024. 

Vaikka tilan käyttö on jo optimoitu viimeiseen neliösenttimetriin saakka ja joskus se tuntuu hyvinkin ahtaalta, talon tunnelma on omaa laatuaan (ja kieltämättä joskus hyvinkin lämmin).

Jos GCH:ssa olisi maistanut vain yhden samppanjan, se olisi ollut Billecart-Salmon Elizabeth Salmon Brut Rosé 2009 (Vindirekt). Rosé tekee onnelliseksi, sen todisti myös Palmes d'Or Rosé 2006 (Norex Selected Brands).


Millaisella budjetilla pitää varautua?

Tapahtumassa pärjää myös kohtuullisella budjetilla. 

Pääsylippu maksaa 25 € ja siihen sisältyy hyvä perussamppanjalasi, Lehmann Glass Opale. Jos investoit esimerkiksi toiset 25 €, pääset maistelemaan jo muutamaa edullista tai paria arvokasta samppanjaa. (Maisteluannos on 4 cl.)

Mainitsiko joku Pommeryn Cuvée Louisen? (Social Wines) Ja Charles Heidsieckin Blanc des Millénairesin? (Winestate)


Edullisimmat masterclassit ovat 40-50 €. 250 € maksava La Grande Année Jeroboams – Stairway to Bollinger Heaven näyttää olevan jo loppuunmyyty!

Maksaminen uudistui viime vuonna ja onnistuu kätevästi pankki- tai luottokortilla, joten lipukkeiden kanssa ei tarvitse enää puljata. Myös mobiilimaksaminen kellolla tai kännykällä toimii.

Champagne Lombardin Terroir-sarjan samppanjat (oikealla) havainnollistavat hyvin terroirin ja maaperän vaikutusta samppanjan makuun. Extra Brut Premier Cru on tällä hetkellä Tallink Siljan laivan samppanja. (Arvid Nordquist)


Mutta en tunne samppanjoita!

Ei hätää! Viikonlopun aikana on mahdollisuus tutustua yli 70 samppanjataloon ja noin 300 samppanjaan. Tarjolla on vakiosamppanjoita ja harvinaisuuksia sekä isojen talojen että pientuottajien samppanjoita.

Etukäteen ei tarvitse tietää mitään, voit mennä paikan päälle mennä maistelemaan ihan fiilispohjalta. Kyselemällä ja juttelemalla pääset pitkälle! Samppanjasta voi nauttia, vaikka et osaisi luetella sen kolmea suosituinta rypälelajiketta tai keskustella sen valmistusmenetelmästä. Tärkeintä on, että se maistuu omassa suussa hyvälle.

Kaikki samppanja ei ole kuivaa tai rutikuivaa - joskus kannattaa testata myös makeita tai makeahkoja versioita kuten Delavennen Demi-Sec, jossa on sokeria 30 g/l. (Tyypillisesti demi-seceissä on sokeria 32-50 g/l.) (Nordalco)


Käsiohjelma julkaistaan ennen tapahtumaa, joten voit tutustua siihen kaikessa rauhassa, etsiä mahdollisia suosikkeja ja miettiä sopivaa, omaan budjettiin ja kiinnostuksen kohteisiin sopivaa strategiaa. Valmistautuminen kannattaa, sillä paikan päällä pää menee helposti pyörälle kaikkien vaihtoehtojen edessä (ainakin meillä).

Palmerin samppanjoiden kanssa voi perehtyä sekä vanhempiin vuosikertoihin että isoihin pulloihin - lauantaina avataan (toivottavasti) taas omassa kiikussaan köllöttelevä metusalem-kokoinen pullo - vai onko se jopa isompi? (BBWines)


Olen jo maistellut perussamppanjat läpi moneen kertaan, mitäs sitten?

Koko tapahtuman ajan eri osastoilla avataan käsiohjelman aikataulun mukaan Rare & Fine -pulloja. Silloin kannattaa olla nopea, jotta et jää ilman harvinaisia herkkuja, sillä halutuimmat niistä menevät lähes silmänräpäyksessä!

Lisäksi yläkerran parvelle saapuu kuusi Suomeen vielä rantautumatonta samppanjataloa (järjestetty yhteistyössä Business Francen kanssa).

Tietenkin tapahtumassa on uutuuksia, uusia tuotteita ja tuottajia sekä uusia vuosikertoja.

Jos lompakko sallii, myös Domppa tekee onnelliseksi (Interbrands). Onnelliseksi tekevät myös hyvän hinta-laatusuhteen löydöt kuten Montbra Champagne Brut, Alkossa 33,95 € (Viinitie).


Entä jos haluaisin tietää samppanjasta enemmän?

Paikalla on runsaasti kellarimestareita ja muita asiantuntijoita, joiden kanssa voi mahdollisuuksien mukaan ruotia yksityiskohtia.

Tapahtuman aikana järjestetään yli 45 master classia, joita vetävät kotimaiset tähdet Master of Wine Essi Avellan, viiniasiantuntijat Samuil Angelov ja Jukka Sinivirta sekä kuusi tähtivierasta:

Master classissa voi vain istua rauhassa ja omaksua samppanjatietoutta tai keskustella, mutta joka tapauksessa sille varattu vajaa tunti tuntuu aina loppuvan kesken. Ohjelmassa on sekä aloittelijoille että hifistelijöille sopivia master classeja: eri samppanjatalojen ja -tyylien esittelyä, vuosikertojen vertailua, erilaisten lasien vertailua, samppanjaan liittyviä opintoja...



Perinteisesti olemme käyneet ainakin yhdessä master classissa. Viime vuonna se oli Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill -vertikaali (120 €), jossa pääsimme vertailemaan viittä eri vuosikertaa. Tänäkin vuonna master classeissa pääsee tutustumaan Pol Rogereihin, mutta se ei (ainakaan vielä) ole ohjelmassamme, vaan olemme menossa Charles Heidsieck Blanc des Millénaires – Extraordinary discoveries ja For the Amour of Deutz -master classeihin.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2015

Vuosi 2015 oli kuuma kuten monet vuodet viime aikoina. Samppanja oli toisaalta kypsän hedelmäinen ja omenainen, toisaalta myös sitruksinen, hapokas ja pirteä. Tuoksun paahteisuus toi mieleen kääretortun pohjan, johon yhdistyi keltainen omena. Vuosikerta 2015 oli nuori ja raikas. 

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2013

Vuosi 2013 oli puolestaan kylmä, jolloin viinin pitäisi olla hapokasta. Samppanjassa tuntui olevan hieman enemmän paahteisuutta ja tummempia sävyjä kuin edellisessä, hieman jo hapettumaan päässyttä vihreää omenaa ja limeä eli vaikutelma oli kuitenkin kypsempi kuin mitä olisi odottanut.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2012

Vuosi 2012 ei ollut erityisen lämmin tai kylmä. Samppanja oli kypsän hedelmäinen ja hapokas, mutta ei yhtä paahteinen kuin 2013. Sen aromeissa oli makeaa omenaa ja omenahilloa sekä sitrusta, yleisvaikutelma oli raikas ja pirskahteleva. 2012 oli Marjutin suosikki.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2009

Viinin tuoksu oli hillitty, mutta sen maku oli runsas ja paahteinen. Aromeissa oli omenaa ja hillottua sitruunankuorta. Ikää ei oikeastaan huomannut.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2008

Viinin tuoksu oli sitruksinen ja kohtalaisen kepeä eikä kovinkaan paahteinen. Maussa oli kuitenkin paahteisuutta, briossia ja kypsää omenaa. Tämänkään viinin ikää ei sen ihmeemmin huomannut. 2008 oli Jussin suosikki.



Vinkki: master classeissa käytetään Lehmann Glass Grand Champagne -lasia, joka on aivan loistava samppanjalasi ja joita saa ostettua tapahtumasta tarjoushintaan! Me olemme onnistuneet pitämään ensimmäisestä GCH:sta ostetut lasit ehjinä tähän päivään saakka, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus tässä huushollissa.

Champagne Gonet Sulcova oli uusi, miellyttävä tuttavuus ja mukana tänäkin vuonna (Tolt Traders)


Saako ruokaa?

Kyllä! Paikalla ovat ravintolat Pastis, Muru ja Ego.

Lisäksi torstaina järjestetään Grand Champagne Dinner, jonka suunnittelusta vastaa Olo Collectionin huippukokki Pekka Terävä.

Aina, kun käymme Tampereella, käymme samppanjabaari Santessa - onneksi joskus Sante tulee myös Helsinkiin ja tuo mukanaan mm. Loriot-Pagelin samppanjaa


Minne jatkoille?

Minne Champagne & Wine.

Katso myös