Ravintola Basen viiniklubi // Toscanan viinejä 9.1.2024



Uusi viiniklubivuosi on alkanut! Ravintola Basen vuoden ensimmäisen viiniklubin veti sommelier Jan-Martin Rossi Norex Selected Brandsilta. Aiheena olivat Toscanan viinit.

Keski-Italiassa sijaitseva Toscana tunnetaan ehkä parhaiten Sangiovesesta, brunelloista ja chiantista tai laatuluokitusten tiukkoja määräyksiä uhmaavista supertoscanalaisista viineistä. Illan ensimmäisenä viininä oli kuitenkin valkoviini.

Tenuta Marsiliana Vermentino 2022
IGT Toscana, Italia; Vermentino; 19,99 €

Maremmassa Toscanan rannikolla sijaitseva Tenuta Marsiliana on ollut Corsinin suvun omistuksessa vuodesta 1759 lähtien. Se oli aikanaan innovatiivinen maatila, mutta sodan jälkeen alueella suosittiin metsänhoitoa maanviljelyn kustannuksella ja viljelypinta-ala pieneni 3 000 hehtaarista 200 hehtaariin.

Vuonna 1996 Duccio Corsini ja hänen siskonsa Sabina Corsini päättivät palata maanviljelyn pariin ja istuttivat tilalle 20 hehtaaria Cabernet Sauvignonia, Merlot'a ja Petit Verdot'a. Ne eivät ole alueen alkuperäislajikkeita, mutta niitä on viljelty Toscanassa pitkään ja niiden katsottiin ilmaisevan alueen ainutlaatuisuutta parhaiten. Vuodesta 2016 lähtien Tenuta Marsilianan viinit ovat olleet luomusertifikoituja.

Viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa. Sitä valmistetaan hyvinä vuosina 11 000 pulloa.

Vaaleankeltaisen viinin raikkaan hedelmäisessä tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, sitruunaa, hunajamelonia ja omenaa. Maku oli kohtuullisen hapokas ja toisti tuoksun hedelmäkimaraa, ananasta, sitruunaa ja omenaa. Lisäksi siinä oli aavistus mineraalisuutta. Suutuntuma oli keskitäyteläinen.

Viini sopi hyvin juuston ja tomaattisen bruschettan kanssa. Se voisi sopia myös simpukoiden ja äyriäisten seuraksi.

Maistelulautasella oli taleggio-juustoa, bruschettaa, oliiveja, hunajamelonia ja salamia



Tenuta Marsiliana Birillo 2020
IGT Costa Toscana, Italia; 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot; 20,98 €

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt vanhoissa barrique-tynnyreissä ensin 10 kuukautta. Sen jälkeen osa viinistä on valittu tilan lippulaivaviiniin Marsilianaan, ja loput on jätetty kypsymään vielä kaksi kuukautta Birilloa varten. Birillo on talon omien sanojen mukaan "mini-supertoscanalainen" eli vaikka siinä on samoja piirteitä ja ominaisuuksia, se on pehmeämpi ja helpommin lähestyttävä kuin supertoscanalaiset.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, yrttejä, mausteita, nahkaa, vaniljaa ja hieman vihreää paprikaa. Maku oli hapokas ja tanniinit olivat tanakat. Maussa oli tummaa marjaa, kahvia ja hieman mausteita.

Viini sopi bruschettan, juuston ja salamin kanssa. Se sopisi myös liharuoille, esimerkiksi pääsiäislampaan seuraksi. Viini on vielä nuori, joten sitä voisi säilyttää useammankin vuoden. 

Birillo oli yhden seurueen jäsenen suosikki.

Petra Hebo 2020
IGT Toscana; 50 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 10 % Sangiovese; 21,99 €

Petran viinitilan omistaa perheyritys Terra Moretti, jonka toimialoja ovat viinit, rakennusala ja luksushotellit. Petra sijaitsee lähellä Suvereton kylää Val di Corniassa, Maremman alueella. Viini on saanut nimensä alueella olleesta etruskien asutuksesta.

Viini käy terästankeissa luonnonhiivoilla, minkä jälkeen se kypsyy vähintään vuoden ajan vanhoissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja puoli vuotta pullossa.

Tuoksussa oli tummaa marjaa, varsinkin herukkaa, kirsikkaa ja mustikkaa sekä hieman vihreää paprikaa ja yrttisiä mausteita. Hieman hapokkaassa maussa oli tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja vaniljaisia mausteita ja viini tuntui kevyeltä, vaikka se onkin määritelty täyteläiseksi Norexin ja Alkon sivuilla.

Viini sopi hyvin bruschettan ja juuston kanssa. Se oli kävi yllättävän hyvin myös hunajamelonin seuraksi. 

Hebo oli yhden seurueen jäsenen suosikki.



Le Corti Chianti Classico 2022
DOCG Chianti Classico; 95 % Sangiovese, 5 % Colorino; 20,98 €

Le Cortin viinitilan omistaa jo aiemmin mainittu Corsinin suku. Tila sijaitsee San Cascianon kylässä Chianti Classico -alueella, ja sen tarina alkaa vuodesta 1363, jolloin Corsinit ostivat “kolme maatilaa, joissa on viinitarhoja, oliivipuita, öljynpuristin ja ylhäisen talo". Nykyisin tilalla on 230 hehtaaria maata, josta noin 50 hehtaarilla viljellään viiniä ja 63 hehtaarilla oliivipuita. Vuodesta 1993 saakka tilan viinejä on tuotettu Principe Corsini -brandin alla, ja vuodesta 2015 lähtien Le Cortin viinit ovat olleet luomusertifikoituja. 

Viini on käynyt luonnonhiivoilla ja kypsynyt 12 kuukautta betonitankeissa.

Tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustikkaa, luumua ja herukkaa sekä yrttejä ja nahkaa. Keskitäyteläinen maku oli hapokas ja pirteän tanniininen. Siinä oli mausteita, tummaa marjaa, mustikkaa ja hapankirsikkaa.

Viini sopi bruschettan, hunajamelonin ja juuston kanssa. Se voisi sopia myös poron ja muun riistan, pastan, risoton, tryffelin ja sienien kanssa. 

Le Corti Chianti Classico oli Jussin ja kahden muun seurueen jäsenen suosikki.

Don Tommaso Chianti Classico Gran Selezione 2018
DOCG Chianti Classico; 80 % Sangiovese, 20 % Merlot; 40,98 €

Edellisen viinin tavoin myös tämä viini on tuotettu Le Cortin viinitilalla eri tarhojen parhaista rypäleistä. Gran Selezione on vuodesta 2014 alkaen ollut Chianti Classico -alueen korkein laatuluokitus, johon yltää vain noin 4 % alueen viineistä. 

Viini käy terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsyy ensin suurissa tammitynnyreissä 16 kuukautta ja sen jälkeen pulloissa vähintään 14 kuukautta.

Tuoksu oli raikas ja hedelmäinen, punaiset marjat hallitsivat. Sen maku oli hapokas ja pirteän tanniininen ja siinä oli tuoksusta tuttuja punaisia marjoja, mustikkaa ja hapankirsikkaa. Viini oli hyvin tasapainoinen ja kevyehkön tuntuinen, vaikka sekin oli määritelty täyteläiseksi.

Viini sopi odotetun hyvin salamin ja juuston kanssa. 

Don Tommaso oli Marjutin ja yhden muun seurueen jäsenen suosikki.

***
Seuraava viiniklubi on 13.2.2024. Sen isännöi Antti Uusitalo ja aiheena ovat suomalaiset viinintekijät maailmalla.