Tenuta Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural 2022

Vuonna 1933 perustettu Tenuta Cocci Grifoni sijaitsee Marchessa, Ascoli Picenon maakunnassa Keski-Italiassa. Viinitilan aikaisempi vetäjä Guido Cocci Grifoni elvytti Pecorino-lajikkeen ja kehitti DOC Rosso Piceno Superiore -luokituksen. Nykyisin viinitilaa johtavat Guidon tyttäret Paola ja Marilena.

Viinitila harjoittaa luonnonmukaista viljelyä ja tekee yhteistyötä lintujen luonnollisen elinympäristön edistämiseksi. Viinin etikettiin on kuvattu viinitilan ympäristössä viihtyvä mustarastas (italiaksi merlo). Myös viinitilan muiden viinien etiketteihin on kuvattu alueen lintuja ja kukkia.

Tenuta Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural 2022
IGT Marche, Italia; Pecorino; 14,98 €

Tuottaja Tenuta Cocci Grifoni

Etiketin mukaan sopii thairuoalle, aasialaiselle ruoalle, mereneläville ja kanalle.

Rypäleen mukaan
Pecorino: oletettavasti Marchen alueen alkuperäislajike, jota viljellään myös Abruzzossa, Toscanassa, Umbriassa ja Laziossa. Nimestään huolimatta ("pieni lammas") sillä ei ole suoraa yhteyttä pecorino-lampaanmaitojuustoon, vaikkakin viiniköynnösten seassa käyskenteli usein lampaita. Pecorinosta saadaan kuivia, mineraalisia ja hapokkaita viinejä, joiden aromeissa on pähkinää, akaasiaa, jasmiinia ja joskus aavistus lakritsaa.

Ruokana kanatäytteiset tortillat

Lyhyesti: pirteän hapokas ja hedelmäinen Italiaa henkivä valkoviini



Kommentit

M: Kirkkaan kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä trooppisia hedelmiä, päärynää, hunajamelonia ja sitrusta, samoin maussa. Maku on hapokas ja raikas sekä kypsän hedelmäinen, yrttisen mausteinen ja jossain määrin myös mineraalinen. Viinin suutuntuma on yllättävänkin raskas ja hunajaisen tahmea, vaikka viini onkin kuiva. 

Tortilloiden kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin - toisaalta se ei ole aivan täydellinen pari, mutta toisaalta se kestää chilin, sipulin ja raa'an tomaatin. Se voisi sopia myös kalaruokien kanssa. Ruoan jälkeen viini maistuu hyvin sellaisenaan. Se tuo saman tien mieleen Italian, joten sohvalla voi hyvin harrastaa mielikuvamatkailua lasillisen kanssa. Arvosanaksi Tenuta Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural saa 0.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on omenaa, kypsää sitruunaa ja persikkaa. Täyteläinen maku on kevyen hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Sitruuna on maussa hapokkaampaa kuin tuoksussa. Maussa on myös yrttisyyttä ja hieman mineraalisuutta. Jälkimaku on kirpeän sitruunainen ja vahvan yrttinen.

Kanatortillan kanssa viini sopi hyvin ja se kesti myös raa'an tomaatin. Hapokkuus toimi hyvin juuston kanssa. Viini voisi sopia kevyiden pastojen ja äyriäisten kanssa. Arvosanaksi viini saa 0 eli laatu vastaa hintaa.