Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo 2013


Cantina Orsogna on abbruzzolainen osuuskunta Abruzzossa, joka on keskittynyt paikallisiin rypäleisiin, joita ovat mm. Montepulciano, Cococciola, Trebbiano ja Pecorino. Se tuottaa viininsä biodynaamisesti ja monilla viineillä on Demeter-sertifiointi, kuten tällä Coste di Moro -viinillä. Viinit ovat myös luomuja ja vegaaneille sopivia.

Viiniin käyteyty rypäleet rypäleet kasvoivat 300-450 metrin korkeudella meren pinnasta. Ne kävivät luonnonhiivoilla, minkä jälkeen viini kypsyi osin tynnyreissä ja osin terästankeissa ja sen jälkeen vielä pulloissa.

Montepulciano d'Abruzzo -viinit voi sekoittaa helposti Vino Nobile di Montepulciano -viineihin. Jälkimmäisiä valmistetaan Montepulcianon kaupungissa Toscanassa pääasiassa Sangiovesesta, Canaiolo Nerosta ja muista paikallisista lajikkeista, ensimmäisiä taas Montepulciano-lajikkeesta Abruzzon alueella. Mukaan saa tosin sekoittaa enintään 15 % Sangiovesea. Lisäksi Montepulciano ja Sangiovese ovat ilmeisestikin molemmat alunperin toscanalaisia lajikkeita ja sukua toisilleen.

Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d'Abruzzo 2013
DOP Montepulciano d'Abruzzo, Italia; Montepulciano; 14,98 € (vuosikerta 2019)

Tuottaja Cantina Orsogna

Etiketin mukaan luomu ja biodynaaminen, aitoa voimaa ja vimmaa

Rypäleen mukaan
Montepulciano (Cordisco): lempeät tanniinit ja matala hapokkuus, tummia marjoja, luumua, hapankirsikkaa, boysenmarjaa, oreganoa ja timjamia, neilikkaa, mustapippuria, suklaata, tupakkaa, kukkaisuutta

Ruokana kokonaisena paistettu kana ja risotto

Lyhyesti: monipuolinen ruokaviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, yrttisiä mausteita, nahkaa, kahvia ja hieman vaniljaa. Maku on tuoksun tapaan marjainen ja mausteinen, kohtalaisen tanniininen ja jossain määrin hapokaskin. Vaikka viini on jo 11-vuotias, se on vielä kohtalaisen mehukas ja hedelmäinen, vaikka suurin hedelmäisyys on jo alkanut hiipua ja muuttua kuivahkoksi mausteisuudeksi. Viini alkaa siis olla jo elinkaarensa loppupuolella eli oli jo aikakin korkata se - heti korkkaamisen jälkeen viini vaikutti jopa hieman maderisoituneelta (eli hapettuneelta), mutta se tasapainottui viinin saatua hieman ilmaa.

Ruoan kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin. Toisaalta se oli ehkä hieman liian napakka ja tuhti ollakseen täydellinen pari, mutta toisaalta mitään erityistä moittimistakaan ei tullut mieleen. Sen hapokkuus toimi hyvin risoton kanssa ja hedelmäisyys kanan mausteiden kanssa. Ehkä jokin ronskimpi liharuoka olisi ollut paikallaan, miksei myös juustoinen pastakin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksussa on herukkahilloa, luumua, yrttejä, nahkaa ja vähän savua. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös hapankirsikkaa ja mausteisuutta. Sekä tanniineja että hapokkuutta on hillitysti. Mausteisuus voimistuu marjaisessa jälkimaussa. Viini on ikääntynyt hyvin, mutta kaipaa ilmaantumista.

Ruoan kanssa viini kävi kohtuullisen hyvin. Kana olisi kaivannut kevyempää ja hapokkaampaa viiniä, mutta toisaalta risoton kanssa viini sopi paremmin. Punaista lihaa sisältävä ruoka olisi käynyt viinin kanssa paremmin. Arvosanaksi viini saa +.