Suomen Sommelierit ry & Beverage Partners Finland // Domaine Bousquet, IWSC 2023 Red Wine Producer 21.11.2023



Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen yhdessä Beverage Partners Finlandin kanssa hyvin antoisan tapahtuman marraskuun lopulla: pääsimme maistelemaan palkitun argentiinalaisen Domaine Bousquet'n viinejä Master of Wine Madeleine Stenwrethin ohjauksessa (20 €). Madeleine Stenwreth MW on tehnyt pitään yhteistyötä Domaine Bousquet'n kanssa ja konsultoi talon viinintekijä Rodrigo Serranoa Bousquetin talon huippuviinien valmistuksessa.

Ranskan Carcassonnesta kotoisin oleva Jean Bousquet ihastui Argentiinaan lomamatkallaan ja perusti nimeään kantavan viinitalon Gualtallaryn laaksoon vuonna 1997. Talo on noudattanut kestävän kehityksen periaatteita alusta alkaen. Se on nykyään Argentiinan johtava luomuviinitila, jonka osuus maan luomuviennistä on 65 %. 

Työ laatuviinien hyväksi on tuottanut tulosta ja talo on saanut useita palkintoja. Esimerkiksi lokakuussa Domaine Bousquet voitti The International Wine and Spirits Competitionin (IWCS) Red Wine Producer Trophy 2023 -palkinnon

Taloa johtaa nykyisin perustajan tytär Anne Bousquet yhdessä miehensä Labid al Amerin kanssa. Vuosituotanto on noin neljä miljoonaa litraa, ja talo vie viiniä noin 50 eri maahan.



Gran Chardonnay 2021

Gran Chardonnay on tehty parhaista talon ensimmäisellä viinitarhalla kasvaneista rypäleistä kuten muutkin Gran-sarjan viinit. Viini on käynyt 30 päivää  tammitynnyreissä ja kypsynyt 10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Kullankeltaisen viinin tuoksussa on tammikypsytyksen tuomia aromeja, kookosta ja vaniljaa sekä vaaleita trooppisia hedelmiä, omenaa ja päärynää. Viini on raikas, kuiva ja hapokas, jälkimaussa maistuu mausteita ja sitruunaa. Kokonaisuus on tasapainoinen eikä tammikypsytys tunnu liikaa.

Ameri Fume Blanc Parcel #4 2022
Eva Estate, Gualtallary; Sauvignon Blanc

Ameri-sarjan viinit on nimetty talon toisen omistajan mukaan. Viinin rypäleet on kerätty viinitarhalta, joka sijaitsee noin 1,25 km korkeudella eli talon korkeimmalla olevalta tarhalta, ja sitä tehdään vain parhaina vuosina.

Viini on kypsynyt sakkojen kanssa. Se on melko lempeä, kermainen ja runsas. Sauvignon blanciksi sen paljastavat kevyt herukanlehtisyys ja valkoherukkaisuus, joiden lisäksi maussa on yrttejä ja jälkimaussa aavistus sitruunaa.

Viiniä on tulossa myöhemmin myyntiin pieni erä ja sen hinnaksi tullee noin 70 €.



Gaia Cabernet Franc 2022

Gaia-viinisarja on saanut nimensä kreikkalaiselta jumalattarelta, maaemo Gaialta. Sarjan viinit ovat lajikeviinejä tai sekoitteita, joissa vanha ja uusi maailma kohtaavat. Sekoiteviineissä on noin puolet päälajiketta, mutta joka vuosi sekoitukset vaihtelevat hieman sen mukaan, mitä äiti Maa on tarjonnut.

Gaia Cabernet Franc on kypsynyt 8-10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Hieman sinertävä viini on tumman marjainen ja pippurisen mausteinen, mustaherukan lisäksi maussa on raikasta minttua ja eukalyptusta. Viini on pehmeä ja hedelmäinen, vaikka sen tanniinit ovatkin kohtalaisen rapsakat. Vihreää paprikaa siitä ei kuitenkaan onneksi huomaa! Viini on selvästi ruokaviini.

Gaia Malbec 2022

Gaia Malbec on kypsynyt 8-10 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Edelliseen viiniin verrattuna viinin tuoksu on makeampi, mutta myös marjainen ja mausteinen. Myös maku tuntuu aluksi makeahkolta, mutta kääntyy pian hapankirsikkaiseen ja mausteiseen suuntaan. Viini on täyteläinen, tanniinit ovat pehmeät ja se maistuisi hyvin sellaisenaankin.



Gran Cabernet Sauvignon 2021

Viini on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa ja maussa on runsaasti mustaherukkaa ja mustaherukkahilloa, luumua ja viikunaa, hieman pippurisia mausteita ja pehmeät, mutta tuntuvat tanniinit. Viini on mehukasta ja miellyttävää juotavaa.

Gran Malbec 2021
85 % Malbec, 5 % Merlot, 5 % Syrah, 5 % Cabernet Sauvignon

Viini on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa, luumua ja karhunvatukkaa, hieman tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja mausteita ja sen tanniinit ovat pehmeät. Se on hyvinkin helposti kulauteltavaa ja miellyttävää juotavaa. Sitä luonnehdittiin myös sanalla "luotettava", mikä pitää täysin paikkansa.

Ameri Malbec 2021

Viini on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on kypsiä tummia ja punaisia marjoja, luumua, herukkahilloa ja mausteita. Viinin maku on makeahko ja mausteinen, jopa hieman yrttinen, ja herukkahillo tuntuu vielä jälkimaussa. Vaikka viini onkin marjaisen makea, se on kuitenkin raikas ja hapokas, ja miellyttävät tanniinit tuovat viiniin hyvää ryhtiä. Se oli Jussin suosikki.



Ameri Malbec Single Block #3 2022 & Single Block #4 2022
Eva Estate, Gualtallary

Kaksi viimeistä viiniä olivat palstaviinejä, jotka ovat tulossa myyntiin syyskuussa 2024 eli niitä saa odottaa vielä hyvän aikaa - tai siis tarkalleen ottaen niiden rypäleet on kerätty aina tietyltä palstan osalta, joiden olosuhteet ovat erilaiset, joten samasta vuosikerrasta ja tarhasta huolimatta viinit ovat myös erilaisia. Hinnaksi tullee noin 70 €.

Malbec Single Block #3:n tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja maussa kuningatarhilloa sekä hieman mausteita. Tanniinit ovat pehmeät. Viini on hurmaava ja nuoresta iästään huolimatta hyvinkin helposti lähestyttävä. Se oli Marjutin suosikki.

Malbec Single Block #4:n on tumman marjainen ja hieman seetrinen. Sen tuoksu on sulkeutuneempi eikä se ole yhtä kosiskeleva kuin #3, vaan kokonaisuus on tiukempi, kuivempi ja tanniinisempi. Viini vaatii siis enemmän aikaa, mutta oletettavasti se myös palkitsee kärsivällisen odottajan, kunhan se ehtii ikääntyä sopivasti.

Vertailu oli kuitenkin kiinnostavaa ja pitää myöntää, että olisi kiinnostavaa päästä viinejä myös sitten, kun ne julkaistaan myyntiin.