Lehe Pruulikoda Harassment by Porter Imperial Baltic Porter


Baltic Porter Daytä on vietetty vuodesta 2016 lähtien tammikuun kolmantena lauantaina, tänä vuonna siis 20.1. Sen kunniaksi maisteluun valikoitui Lehe Pruulikodan Harassment by Porter. Olut on yksi Harassment by Gift Boxin kolmesta erilaisesta oluesta (17,90 € marraskuussa 2022, sisälsi myös lasin).

Baltic porter on nimensä mukaisesti Itämeren alueella 1800-luvulla kehitetty oluttyyli. Sen synnystä voidaan osittain kiittää Napoleonia. Britanniasta tuodut imperial stoutit olivat suosittuja Itämeren alueella, mutta Napoleonin aloittama mannermaasulkemus tyrehdytti brittiläisten oluiden kaupan. Paikalliset panimot alkoivat valmistaa samanlaista olutta. He huomasivat pian lager-hiivan sopivan ale-hiivoja paremmin kylmiin olosuhteisiin, jolloin Baltic porter sai alkunsa.

Lehen Harassment by -sarjaan kuuluu erilaisia oluita, mm. hapanolutta, bockia ja barley winea. Sarjan oluiden tarkoituksena on olla niin intensiivisiä, että ne ovat jo lähes häiritseviä.


Harassment by Porter
Viro; imperial baltic porter; 13,0 %; 3,90 € Lehen verkkokaupassa

Panimo Lehe Pruulikoda

Panimon mukaan
Sometimes lose, always win. Dark brown beer with brownish head. Rich chocolate, cocoa, coffee, tiramisu, rum cake in aroma. Silky, rich coffee, roasty, (bitter) chocolatey, cocoa in taste. Mild hoppy bitterness balanced with sweeter side chocolatey creamy aftertaste. Rum, bittersweet vanilla in finish. Rich body and creamy texture balances high ABV, which is really well hidden on low temperatures. Perfect autumn warmer, which suits perfectly with beer stewed sauerkraut and pork or with chocolate desserts.

Oluttyypin mukaan
Porter on englantilainen tumma pintahiivaolut, jota on valmistettu 1700-luvulta lähtien. Oluen tumma väri ja kevyen paahteinen aromi johtuvat valmistuksessa käytetyistä tummista maltaista. Porterin ja stoutin ero on häilyvä; usein sanotaan, että porteriin käytettyjä maltaita ei paahdeta kuten stoutin maltaita. Maussa on tyypillisesti kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellia. Imperial porterit ovat tavallista porteria tummempia ja vahvempia versioita.

Lyhyesti: tuhti ja makea porter

Oluelle sopivaa luettavaa


Kommentit

M: Tuoksuu siirapille. Maistuu siirapille. Hieman paahteisuutta.

J: Olut on syvän tummanruskeaa, lähes mustaa. Makeassa tuoksussa on luumua, kahvia, vaniljaa ja siirappia. Makea maku toistaa tuoksun aromeja. Kahvisuus on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa ja voimistuu jälkimaussa nokikahviksi. Maussa on myös hieman suklaakakkua. Suutuntuma on täyteläinen. Alkoholi ei maistu läpi, mutta sen huomaa lämmittävänä tunteena.

Harassment by Porter ei tarvitse mitään ruokaa seurakseen, se menee hyvin sellaisenaan. Jos haluaa jotain syötävää sen seuraksi, niin suklaakakku voisi toimia. Arvosanaksi olut saa ++.