Kurikan Lakkitehdas Kulo Pisoshooffen Ale

Kurikan Lakkitehdas sai alkunsa vuonna 1899, jolloin kauppa-apulainen ja lakkivalmistaja Iisakki Luhtala ja hänen vaimonsa Maria palkkasivat ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän valmistamaan lakkeja. Vuonna 1906 toiminta siirtyi Koivistonkylään. Ensimmäinen tehdasrakennus, hirsinen kaksfooninkinen valmistui 1913 ja lisää tiloja rakennettiin 1924 ja 1938. Lakkitehdas lopetti toimintansa 1975. 

Vuonna 2023 Kurikan Lakkitehtaan vuonna 1938 valmistuneessa osassa aloitti toimintansa samanniminen pienpanimo ja ravintola. Toimintaa pyörittää yrittäjäpari Juha Ollila ja Päivi Hakkarainen. Tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 20 000 litraa vuodessa ja se on tarkoitus nostaa 50 000 litraan tämän vuoden aikana. Panimon yhteyteen on suunnitteilla myös tehdasmuseo.

Oluita saa toistaiseksi vain paikan päältä. Onneksemme Marjutin veljen vaimo on panimon krannista, joten Jussi sai joululahjaksi neljän eri oluen pakkauksen. Esittelemme niitä tässä kevään aikana tarkemmin.

Kulo Pisoshooffen
Suomi; ale; 5,3 %

Panimo Kurikan Lakkitehdas

Panimon mukaan
Kevyesti humaloitu, juotava, raikas, kukkainen lager-hiivalla pantu ale-tyyppinen olut.

Oluttyypin mukaan
Pintahiivaolut on olut, jonka valmistuksessa käytetty hiiva nousee käymisen aikana oluen pinnalle. Pintahiiva tuo oluisiin yleensä hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Brittityylistä pintahiivaolutta kutsutaan yleensä nimellä ale.

Lyhyesti: kepeän karamellinen ja marjainen ale.

Kommentit

M: Tuo mieleen ruismarjapuuron.

J: Olut on kirkasta ja kuparinväristä. Tuoksussa on punaista marjaa, karamellisuutta, maltaisuutta ja aavistus makeaa ruisleipää. Maku on makeahko ja hieman katkera. Maussa on tuoksun aromien lisäksi hieman greippiä. Jälkimaussa on karamelllisuutta sekä häivähdys greippiä ja rusinaa. Kokonaisuus on kevyt.

Ensikosketus Kurikan Lakkitehtaan oluisiin oli positiivinen kokemus. Pisoshooffen on maukas ale. joka saa arvosanaksi +.