Ravintola Basen huhtikuun viiniklubissa maistelimme kolmea pääsiäiseen sopivaa punaviiniä ja kahta makeaa viiniä ravintola Vinkkelin ravintoloitsijan ja sommelierin Antti Uusitalon johdolla.
Ensi viiniklubin aiheena ovat kotimaisten naisviinintekijöiden viinit. Lisäksi kevään kunniaksi Basessa ovat parhaillaan käynnissä parsaviikot.
Maistelulautasella oli aurajuustoa, taatelia, makkaraa, poromoussea ja persikkarahkaa |
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2022
DOC Langhe, Italia; Nebbiolo; 19,49 €
Fontanafreddan viineihin olemme tutustuneet satunnaisesti eri viinitapahtumissa ja perusteellisemmin pari vuotta sitten Winestaten tastingissa Fontanafredda - helmiä Piemontesta.
Fontanafreddan viinitalon perusti Italian ensimmäinen kuningas Victor Emmanuel II vuonna 1858, minkä jälkeen talo alkoi vähitellen kerätä mainetta baroloillaan. Tällä hetkellä talolla on 120 hehtaaria omia tarhoja, joita viljellään luomusti, minkä lisäksi se ostaa rypäleitä noin 400 sopimusviljelijältä. Eataly-ruokatavaraketjun omistajat ostivat sen vuonna 2008.
Ebbio Langhe Nebbiolo on kypsynyt kahdeksan kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä ja 2-3 kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.
Tummanpunaisen, hieman läpinäkyvän viinin tuoksussa on hapankirsikkaa ja tummia marjoja, hieman paahteisuutta, nahkaa, yrttejä, tervaa ja orvokkia. Viinin maku on tuoksun tavoin marjainen, mansikkainen ja karpaloinen. Viini on keskitäyteläinen ja hapokas, sen tanniinit ovat napakat ja kokonaisuus miellyttävä. Se on selvästi ruokaviini.
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo oli Marjutin suosikki ja sai seurueeltamme myös toisen äänen. Sen kanssa voisivat sopia karitsan paahtopaisti, riimihärkä ja carpaccio, ehkä myös tartar.
Hacienda Lopez de Haro Reserva 2019
DOCa Rioja, Espanja; 87 % Tempranillo, 13 % Graciano; 17,98 €
Hacienda López de Haro Reservan vuosikertaa 2016 maistelimme Basen viiniklubissa pari vuotta sitten, kun aiheena oli Espanja viinimaana, ja vuosien varrella viiniklubissa on ollut pari muutakin talon viiniä. Viinin vuosikerta 2018 voitti juuri Helsingin Sanomien Rioja-viinitestin.
Hacienda López de Haro sijaitsee Riojassa Rioja Altan alueella. Talo ostaa rypäleitä luottoviljelijöiltä ja sen tavoitteena on valmistaa nykyaikaisia, helposti juotavia viinejä. Talon omistaa Vintae, joka tunnetaan myös Matsu-viineistä.
Riojan alueen viinit luokitellaan kypsyttämisen mukaan: nuorin viineistä on vain vähän tammitettu joven; crianzaa on kypsytetty vähintään vuosi, josta vähintään kuusi kuukautta tammitynnyreissä, reservaa taas vähintään kolme vuotta, joista vähintään vuosi tammitynnyreissä ja gran reservaa vähintään viisi vuotta, josta vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä.
Hacienda Lopez de Haro Reserva on kypsynyt 36 kuukautta, josta 24 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä.
Viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja viikunaa sekä vaniljaa, yrttejä ja nahkaa. Pehmeässä maussa on mausteita ja tummia marjoja. Kokonaisuus on kohtalaisen täyteläinen ja jopa hieman makea, ja kaikkiaan viini on helppoa juotavaa.
Hacienda Lopez de Haro Reserva oli Jussin suosikki ja sai seurueeltamme myös toisen äänen. Se voisi sopia vaikkapa pitkään haudutetun karitsanpotkan kanssa.
Gérard Bertrand Côtes du Roussillon Villages Tautavel 2022
AC Côtes du Roussillon, Ranska; 60 % Grenache Noir, 20 % Carignan, 20 % Syrah; 18,98 €
Gérard Bertrandin viinit ovat tulleet meille tutuiksi, esimerkiksi noin vuosi sitten maistelimme niitä Suomen Sommelierit ry:n tastingissa ja Basen viiniklubissakin niitä on ollut aina silloin tällöin.
Gérard Bertrand pelasi ammatikseen rugbya, mutta peri vuonna 1987 isältään viinitilan ja siirtyi vuonna 1994 kokonaan viinialalle. Nykyisin hän on Ranskan johtava luomuviinien tuottaja, ja hänet mm. palkittiin Drinks Business -lehden Master Winemaker of the Year 2023 -palkinnolla. Vuodesta 2002 lähtien Gérard Bertrand on tuottanut vain biodynaamisia viinejä.
Viini on kypsynyt 8 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Viinin tuoksussa on tummia marjoja, viikunaa ja mansikkahilloa sekä mausteita ja kukkaisuutta, joka kantaa makuun saakka. Myös maku on marjainen ja yrttinen, tanniinit ovat pehmeät. Viini on täyteläinen ja runsaan hedelmäinen, jopa hieman makean oloinen.
Gérard Bertrand Côtes du Roussillon Villages Tautavel voisi sopia yrteillä maustetun karitsankyljysten tai -kareen kanssa, samoin grilliruokien kanssa. Se oli seurueestamme kahden suosikki.
Patricius Tokaj Katinka Noble Late Harvest 2021
PDO Tokaji Noble Late Harvest, Unkari; Furmint, Kövérszölö, Zéta, Yellow Muscat; 22,98 €
Patriciusin viinitalo on valmistanut viinejä Tokajin alueella 1700-luvulta alkaen. Talo panostaa laatuun ja se onkin voittanut useita palkintoja. Sillä on neljän kylän alueella kuusi viinitarhaa, yhteensä 68,5 hehtaaria.
Perinteisesti tokajin makeutta on mitattu puttonyos-asteikolla eli mitä enemmän puttonyoseja, sitä enemmän perusvalkoviinin sekaan on sekoitettu jalohomeen kuivattamia rypäleitä ja sitä makeampi viini on saatu. Nyt lasissa on kuitenkin uuden ajan tokaji, joka on valmistettu myöhään kerätyistä, hyvin kypsistä rypäleistä ja jalohomeisista rypäleistä. Osa siitä on kypsynyt tammitynnyreissä.
Makeassa tuoksussa on hunajaa, vaaleita hedelmiä, ananasta, persikkaa ja aprikoosia, samoin maussa. Sokeria viinissä on 140 g/l, mutta hyvä hapokkuus tasapainottaa kokonaisuutta ja viini on varsin miellyttävä.
Patricius Tokaj Katinka Noble Late Harvest oli meidän kummankin suosikki, samoin kolmen muun seurueemme jäsenen. Se voisi sopia pashan tai voimakkaiden juustojen kanssa.
Winzerverein Deidesheim Grainhübel Riesling Auslese 2018
Deutscher Prädikatswein Pfalz, Saksa; Riesling; 16,44 €
Winzerverein Deidesheim on vuonna 1898 perustettu viininviljelijöiden yhdistys, johon kuuluu nykyisin 360 jäsentä. Yhteensä jäsenillä on noin 150 hehtaaria viinitarhoja. Tarhoilla viljellään yli toistakymmentä eri lajiketta, mutta ylivoimaisesti suosituin on kuitenkin Riesling.
Auslese tarkoittaa myöhään kerätyistä eli täysin kypsistä rypäleistä valmistettua viiniä, ja osa siihen käytetyistä rypäleistä voi olla jalohomeen kuivattamia. Yleensä ausleset alkavat olla melko makeita, mutta myös kuivia auslese-viinejä valmistetaan jonkin verran.
Viinin tuoksussa on niin vahvasti petroolia, että se yllättää hedelmäisiä ja hieman hunajaisiakin aromeja odottaneet ihmiset. Kun siitä pääsee yli, tuoksussa on myös kypsää sitruunaa, ananasta ja persikkaa. Maku on makea ja hedelmäinen, mutta myös hapokas. Sokeria on myös vähemmän kuin edellisessä tokajissa (54 g/l).
Winzerverein Deidesheim Grainhübel Riesling Auslese voisi sopia rapaperia tai marjoja sisältävien jälkiruokien kanssa, samoin juustojen kanssa. Se oli seurueestamme yhden suosikki.