Winestate // Fontanafredda - helmiä Piemontesta 18.4.2023Winestate järjesti 18.4.2023 tastingin (15 €), jossa maisteltiin piemontelaisen Fontanafreddan viinejä viinitalon edustajan Roberto Brunon johdolla.

Fontanafreddan viinitalon historia on kuninkaallinen: sen perusti Italian ensimmäinen kuningas Victor Emmanuel II vuonna 1858. Vuonna 1855 leskeksi jäänyt kuningas nimitti rakastajattarensa Rosa Vercellanan Mirafiorin ja Fontanafreddan kreivittäreksi vuonna 1858, jotta voisi mennä hänen kanssaan naimisiin ja samalla hän antoi Rosalle lahjaksi Fontanafreddan viinitilan. 

Vuonna 1866 viinitalo hankki viinitarhan Barolosta ja vuonna 1870 valmistui ensimmäinen barolo-viini. Sen jälkeen se kunnostautui barolorintamalla useaan otteeseen, minkä lisäksi talon ensimmäinen kuohuviini valmistui vuonna 1959. Torinon talviolympialaisten nimikkoviinit vuonna 2006 tulivat Fontanafreddalta, ja vuonna 2017 talo sai European Winery of the Year -tittelin.

Tällä hetkellä talolla on 120 hehtaaria omia tarhoja, joita viljellään luomusti, minkä lisäksi se ostaa rypäleitä noin 400 sopimusviljelijältä. Kestävän kehityksen menetelmiä Fontanafredda on edistänyt nopeaan tahtiin erityisesti sen jälkeen, kun Eataly-ruokatavaraketjun omistajat ostivat talon vuonna 2008.Fontanafredda Briccotondo Piemonte Barbera Organic 2020
DOC Piemonte, Italia; Barbera; 14,98 €

Viinin rypäleet ovat peräisin Monferraton ja Langhen tarhoilta. Viini on käynyt viikon ajan terästankeissa, minkä jälkeen se on siirretty sementtitankkeihin malolaktista käymistä varten. Osa viinistä on kypsynyt uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja osa slavonialaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on kirpeitä punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa ja kirsikkaa sekä luumua ja marjojen lisäksi mausteita ja yrttejä. Barberoille tyypillisesti maku on hapokas eivätkä tanniinit tunnu oikeastaan yhtään. Tammikypsytys ja malolaktinen käyminen pehmentävät osaltaan makua, mutta eivät mitenkään radikaalisti: viini on raikas, mehukas ja hedelmäinen. Jälkimaussa maistuu mausteita sekä makeaa kirsikkaa, karpaloa ja luumua.

Ruokasuosituksena on myös Babylon 5 -tv-sarjasta tuttu bagna gauda.

Fontanafredda Barbera d’Alba 2021
DOC Barbera d'Alba, Italia; Barbera; 14,98 €

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt tammitynnyreissä noin 12 kuukautta.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja herukkaa sekä puolukkaa ja vadelmaa, lisäksi jonkin verran kukkaisuutta. Pieni vaniljainen mausteisuus saa viinin tuntumaan aavistuksen makeammalta kuin edellisen barberan. Se myös maistuu jonkin verran täyteläisemmältä kuin ensimmäinen viini ja on myös sitä hapokkaampi ja pehmeämpi tapaus. Tanniinit ovat edelleen hyvin hillityt.

Kahdesta barberasta Fontanafredda Barbera d’Alba 2021 oli meidän kummankin suosikki.Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2021
DOC Langhe, Italia; Nebbiolo; 18,99 €

Viini kuuluu Le Righe -sarjaan, jonka etiketit ovat saaneet inspiraationsa Fontanafreddan raidallisista rakennuksista. Sen rypäleet ovat peräisin Roeron ja Langhen alueilta. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sen jälkeen noin kahdeksan kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä ja 2-3 kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on kirpeitä ja makeita marjoja, kirsikkaa sekä kukkaisuutta, mausteita ja hieman lakritsaa. Maku on hedelmäinen ja tanniinit ovat pirteät. Nebbiololle tyypilliset ruusu ja terva eivät tunnu kovinkaan vahvasti. Yleisvaikutelma on kevyt ja nuori, joten viiniä voisi ostaa omaan viinikaappiin ja testata muutaman vuoden päästä,kuinka se on kehittynyt - kovinkaan pitkään viiniä ei kuitenkaan kannata jemmata, sillä sitä varten on parempiakin kandidaatteja.

Ruokasuosituksena olivat juustot.Fontanafredda Monforte d’Alba Barolo 2018
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 39,98 €

Viinin rypäleet ovat peräisin Monforte d'Alban kylän alueelta. Se on käynyt terästankeissa ja kypsynyt tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on runsaasti marjoja, varsinkin kirsikkaa sekä parfyymista kukkaisuutta, balsamicoa, tervaa ja lakritsaa. Maku on mausteinen ja yrttinen, metsänpohjasta muistuttavien aromien mukana on jotain raikasta, minttua tai eukalyptusta. Tanniinit ovat napakat. Kaikkiaan viini on oikein mukava jo nyt, mutta baroloksi kuitenkin vielä nuori eli se kehittyy vielä seuraavien vuosien tai mahdollisesti jopa vuosikymmenien aikana.

Fontanafredda Monforte d’Alba Barolo 2018 oli baroloista Jussin suosikki.

Fontanafredda Serralunga d’Alba Barolo 2019
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 46,99 €

Viinin rypäleet ovat kasvaneet Fontanafreddan omilla tarhoilla Serralunga d’Alban kylän etelä- ja lounaispuolilla. Viini on käynyt kaksi viikkoa terästankeissa ja kypsynyt sen jälkeen vuoden pienissä tammitynnyreissä sekä kaksi vuotta isoissa, 2 000-3 000 litran tammitynnyreissä ja vielä vuoden pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on makeahkoja marjoja, kirsikkaa ja puolukkaa sekä vaniljaisia mausteita ja kukkaisuutta, varsinkin ruusua. Maku on kuiva ja tanniininen, mutta voimakkuudestaan huolimatta tanniinit ovat mukavat. Viinin mausteisuus on hieman miedompaa kuin edellisen barolon, samoin yleisvaikutelma on kevyempi. Viini kaipaa kuitenkin ruokaa seurakseen. Se on klassinen ja tyylikäs barolo, joka kaipaa ruokaa seurakseen - ja toki se on vielä nuori, sen voisi hyvin unohtaa viinikellariinsa jopa 30 vuodeksi.

Fontanafredda Serralunga d’Alba Barolo 2019 oli baroloista Marjutin suosikki.Kaksi viimeistä baroloa olivat keskenään erilaisia, mutta niin olivat myös vuodet 2018 ja 2019. 

Vuosi 2018 jakoi mielipiteitä ja monet suhtautuivat viineihin skeptisesti, vaikka vuosi ei ollutkaan varsinainen katastrofi: se alkoi viileänä ja sateisena, mutta lämmin kesä ja syksy pelastivat tilanteen. Vuoden 2018 viinit ovat tyypillisesti raikkaita ja niillä on kohtalainen kypsytyspotentiaali. 

Vuotta 2019 pidetään sen sijaan erinomaisena. Se oli tasaisen lämmin, mutta sadetta saatiin riittävästi ja vuorokauden sisällä lämpötilat vaihtelivat, joten rypäleet eivät kypsyneet liikaa tai liian nopeasti. Vuoden 2019 viineillä on mahdollisuus muodostua klassisiksi baroloiksi, jotka kestävät aikaa.