Ravintola Murun viinibaari // Yhdysvaltain valkoviinit 1.4.2023Ravintola Murun viinibaarin tastingissa (40 €) 1.4.2023 maisteltiin yhdysvaltalaisia valkoviinejä. Tastingin veti sommelier Taneli Lehtonen.

Yhdysvaltalaisista valkoviineistä tulevat ensimmäisenä mieleen tammitetut kalifornialaiset chardonnayt. Se on sinänsä ymmärrettävää, sillä Kalifornia on maan suurin viinintuotantoalue: siellä tuotetaan yli 80 % kaikesta yhdysvaltalaisesta viinistä ja alueen viljellyin lajike on - mikäs muukaan kuin - Chardonnay.

Toiseksi suurimman viinintuotantoalueen Washingtonin osuus kokonaistuotannosta on vain 5 %. Nykyään viiniä viljellään jo kaikissa osavaltioissa, mutta siitä päätyy vientiin vain pieni osa, joten ei ihme, että mielikuvat ovat varsin yksipuolisia.

Tilasimme viinien seuraksi perinteisesti juustoa ja leikkeleitä.Ironstone Reserve Viognier 2019
Sierra Foothills, Kalifornia, Yhdysvallat; Viognier, Chardonnay; 22,49 €

Sierra Foothillsin alueella Kaliforniassa tuotetaan enimmäkseen punaviiniä. Suosituimmat valkoiset rypälelajikkeet ovat Chardonnay, Viognier ja Sauvignon Blanc, ja niistä kahta on käytetty ensimmäisessä viinissä. Viinin tuottaja Ironstone on yksi Kalifornian suurimmista perheomisteisista viinitaloista ja se toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Viini on kypsynyt 6 kk pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksu on runsaan hedelmäinen. Vaaleat kivihedelmät ja trooppiset hedelmät hallitsevat, niiden lisäksi tuoksussa on persikkaa ja sitrusta sekä sitruksen lisäksi jotain muutakin kirpeää, joka tuo mieleen kiivin. Hedelmäisyys tuntuu osittain makeana, marsipaanina ja sitruunakiisselinä, ja kaiken kruunaa pieni paahteisuus. Viinin maku ei ole yhtä makea kuin mitä tuoksu antaa ymmärtää, vaan ennemminkin lempeän hapokas. Suuntuntuma on täyteläinen ja jopa hieman öljyinen. 

Todennäköisesti viiniä ei kannata sen kummemmin ajatella säilyttävänsä, sillä se on valmista juotavaksi juuri nyt. Ruoan suhteen se jakoi mielipiteemme: Marjutin mielestä juustot olivat sen kanssa ok, Jussi taas piti siitä enemmän leikkeleiden kanssa.

Ironstone Reserve Viognier 2019 oli Marjutin kakkossuosikki.
Chateau Ste Michelle Eroica Riesling 2019
Columbia Valley, Washington, Yhdysvallat; Riesling; 29,50 € (vuosikerta 2017)

Chateau Ste Michellen viinitila on Washingtonin alueen vanhin viinitila ja se sijaitsee Seattlen suurkaupunkialueella Woodinvillessä. Beethovenin kolmannen sinfonian mukaan nimetty Ste Michelle Eroica Riesling on tuotettu yhdessä saksalaisen Dr. Ernest Loosenin kanssa, koska siitä haluttiin saada Moselin tyylinen viini. 

Täyteläinen ja hurmaava tuoksu on selkeän rieslingmäinen: siinä on kypsää hedelmää, persikkaa, omenaa, sitruunaa ja muita sitrushedelmiä sekä petroolia ja mineraalisuutta. Maku toistaa toistaa tuoksun aromeja ja viini on Moselin rieslingien tapaan samaan aikaan sekä hapokas että makea. Kaikkiaan viini on hieno ja tasapainoinen kokonaisuus ja oikein miellyttävä riesling.

Viini sopi hyvin juuston ja leikkeleiden kanssa ja näin parsa-aikaan mietimme, että se voisi maistua parsarisoton kanssa. 

Chateau Ste Michelle Eroica Riesling 2019 oli Marjutin ykkössuosikki ja Jussin kakkossuosikki. Se myös voitti myös yleisöäänestyksen.DeLoach Russian River Chardonnay 2016
Sonoma County, Kalifornia, Yhdysvallat; Chardonnay; 39,89 €

Sonoma Countyssa on viljelty viiniä 1850-luvulta lähtien. Alueen suosituimmat rypäleet ovat Chardonnay ja Pinot Noir, joista kumpikin kattaa neljänneksen alueen tuotannosta. DeLoach Vineyards on perustettu 1975. Burgundilainen Boissetin suku osti viinitilan 2003, minkä jälkeen tilalla on viljelty viiniä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Viinistä 70 % on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ja loput terästankeissa.

Viinin tuoksussa on tammea, keltaista omenaa ja kypsää trooppista hedelmää. Runsas ja täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, minkä lisäksi maussa on myös paahteisuutta ja toffeeta. Suutuntuma on kermainen ja hapokkuus on lempeää malolaktisen käymisen ansiosta, kun terävät omenahapot ovat muuttuneet pehmeiksi maitohapoiksi.

De Loach Russian River Chardonnay 2016 sopisi hyvin, jos kaipaisi tammitettua kalifornialaista chardonnayta. Ruoan kanssa se voisi näyttää parhaat puolensa - tastingissa se maistui paremmin juustojen kuin leikkeleiden kanssa.Stag's Leap Karia Chardonnay 2018
Napa Valley, Kalifornia, Yhdysvallat; Chardonnay 

Napan alueella yli puolet tuotannosta on Cabernet Sauvignonia, Chardonnayta on vain n. 10 % tuotannosta. Stag's Leap Wine Cellars on perustettu 1970. Vuonna 1973 sen Cabernet Sauvignon voitti Judgement of Parisiksi kutsutussa sokkotastingissa ranskalaiset huippuviinit ja toi kalifornialaiset viinit maailmanmaineeseen.

Viini on kypsynyt noin yhdeksän kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista noin 30 % oli uusia.

Viinin tuoksu on hillitympi kuin edellisen viinin, samoin sen tammisuus on kevyempää. Tuoksussa on sitruunaa, ananasta ja kypsää omenaa. Maku on kirpeähkö ja hapokas ja siinä on tuoksun aromien lisäksi kypsiä trooppisia hedelmiä sekä hieman paahteisuutta ja mineraalisuutta. Tammisuus tuntuu hennompana kuin tuoksussa pienenä paahtoleipäisyytenä ja mausteisuutena.

Tyylikäs viini sopi hyvin juustojen seuraksi ja uutenkin se voisi olla mainio ruokaviini.

Stag's Leap Karia Chardonnay 2018 oli Jussin ykkössuosikki ja yleisöäänestyksessä se sijoittui kakkossijalle.