Suomen Jääkiekkoleijonien Kuohuviini Organic Cava Brut

Näyte / RedBev


Leijonat aloittivat urakkansa jääkiekon MM-kisoissa perjantaina 12.5.2023. Leijonien kunniaksi RedBev on lanseerannut Suomen Jääkiekkoleijonien Kuohuviini Organic Cava Brutin, jota emme vielä viime vuonna ehtineet maistella MM-kisojen aikaan, mutta tänä vuonna pääsimme korjaamaan vahingon.

Viinin tuottaja Josep Masachs on perheomisteinen viinitalo, joka on vuodesta 1920 lähtien valmistanut sekä kuohuvia että kuohumattomia viinejä Kataloniassa. Ensimmäisen nimen saaneen cavan Les Cabanyesin talo tuotti vuonna 1950 (silloin, kun cavaa kutsuttiin vielä Champániksi tai Xampanyksi). Sen jälkeen talo on kasvanut ja kehittynyt, ja sen johdossa on nyt suvun neljäs sukupolvi.

Suomen Jääkiekkoleijonien Kuohuviini Organic Cava Brut
DO Cava, Espanja; Macabeo, Parellada, Xarel-lo; 13,90 €

Tuottaja Josep Masachs 
Maahantuoja Red Bev

Etiketin mukaan "viekoittelevan pirteä ja hedelmäinen VIP-luokan cava"

Rypäleiden mukaan
Macabeo: kuiva, keskihapokas, villejä kukkia ja karvasmantelia
Xarel-lo: hapokkuutta, kirpeää omenaa, hedelmäisyyttä, kermaisuutta, joskus kasviksia
Parellada: hedelmäisyyttä, hapokkuutta

Ruokana bruschettaa, paahdettuja tomaatteja, mozzarellaa ja leikkeleitä

Lyhyesti: raikas, omenainen ja paahteinen kuohuviini

Kommentit

M: Kirkkaan, vaalean leijonankeltaisen viinin tuoksussa on omenaa, päärynää, sitrusta ja paahteisuutta, samoin maussa. Viini on kuiva ja hapokas kuin vastustajan kommentit tappion jälkeen, mutta hedelmäinen. Maun aromit vaihtelevat omenasta mandariiniin samalla, kun paahteisuus tuo makuun mörkömäistä ryhtiä ja pieni mineraalisuus vaihdosta kentälle tulleen pelaajan pirteyttä. Mistään kepeästä hömpästä ei viinin kanssa ole kyse, vaan se on yhtä vakava kuin Jukka Jalonen lausuntoja antaessaan.

Ruoan kanssa viini toimii kuin Antero Mertarannan selostus finaaliottelussa (eli hyvin). Sen hapokkuus toimi jopa paahdettujen tomaattien kanssa, vaikka joskus tomaatit ovat yhtä vaikeita kavereita kuin Ruotsin maajoukkue menneinä vuosina. Viini maistuu sellaisenaan, sillä cava on lähes poikkeuksetta aina hyvää ja se sopii varmasti myös kisakatsomon naposteltavien kanssa. Arvosanaksi Suomen Jääkiekkoleijonien Kuohuviini Organic Cava Brut saa "Ihanaa, Leijonat, ihanaa".

J: Viini on kirkasta ja sitruunankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, vihreää omenaa, hunajamelonia ja aavistus mineraalisuutta. Raikas, hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, sitruuna on kirpeämpää tuoksussa. Maussa on myös hieman päärynää. Jälkimaku on pirteän hapokas. Kokonaisuus on raikas ja kevyt.

Naposteltavan ruoan kanssa viini sopi oikein hyvin. Se leikkasi ruoan rasvaisuutta ja pärjäsi tomaatinkin kanssa. Kevyet pastat ja salaatit voisivat myös toimia viinin kanssa. Viini ei välttämättä vaadi ruokaa seurakseen, se menee hyvin sellaisenaan. Arvosanaksi Jääkiekkoleijonien Kuohuviini Organic Cava Brut saa +.