Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2022


Vuonna 1614 perustettu Jean-Baptiste Adamin viinitalo on yksi Alsacen vanhimpia, ja se on ollut saman suvun omistuksessa jo viidentoista sukupolven ajan. Tällä hetkellä taloa johtavat Jean-Baptiste Adam ja hänen tyttärensä Lauren. 

Viinitalo on käyttänyt biodynaamisia menetelmiä vuodesta 2003 lähtien. Sen vuosituotanto on noin 1,5 miljoonaa pulloa, ja se tuottaa myös yhtä Alsacen vanhinta yhä tuotannossa olevaa viiniä, Grand Cru Kaeferkopf d’Ammerschwihriä, jota on valmistettu vuodesta 1834 lähtien.

Pinot Gris Réserve on kypsynyt yli sata vuotta vanhoissa tammitynnyreissä, ja se on alueelleen poikkeuksellisesti kuiva pinot gris. Korkkasimme pullon 17.5.2023 olleen Pinot Grigio -päivän kunniaksi.Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2022
AC Alsace, Ranska; Pinot Gris; 15,90 €

Tuottaja Jean-Baptiste Adam

Etiketin mukaan tyylikäs, hedelmäinen ja gastronominen viini

Rypäleen mukaan
Pinot Gris: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää, kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa

Ruokana pekoni-sipuli-flammkuchen

Lyhyesti: hedelmäinen ja herkullinen ruokaviini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin herkullisessa ja houkuttelevassa tuoksussa on trooppisia hedelmiä, päärynää ja omenaa, makeaa hunajaista mausteisuutta, kukkaisuutta sekä hieman savua ja yrttejä. Viinin maku toistaa tuoksun aromeja ja runsas hedelmäisyys tekee siitä jopa hieman makean oloisen, vaikka viini onkin kuiva. Suutuntuma on kohtalaisen paksu, melkeinpä öljyisen raskas ja kun viinin hapokkuus on lisäksi kohtalaisen lempeää, viini tuntuu lähes nektarimaiselta varsinkin silloin, kun se on ehtinyt lämmetä hieman lasissa. Toisaalta jälkimaussa tuntuu pientä suolaista mineraalisuutta ja valkopippurisuutta, joten viinistä ei jää tahmeaa vaikutelmaa.

Flammkuchenin kanssa viini sopii hyvin, sillä sen hedelmäisyys toimii hyvin suolaisen ja rasvaisen liekkipiirakan seurana. Se voisi sopia myös ruokaisten salaattien, kalan ja äyriäisten kanssa, miksei myös kanankin kanssa ja voisi sitä harkita parsaviiniksikin näin parsa-aikaan. Arvosanaksi Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2022 saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Hedelmäisessä tuoksussa on trooppista hedelmää, kypsää sitruunaa, keltaista omenaa, hunajaa ja hieman aprikoosia. Kuiva, kepeän hapokas ja hieman makea maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös mausteisuutta, joka voimistuu jälkimaussa valkopippuriksi. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hieman öljyinen. Jälkimaku on hapokas, sitruunainen ja mausteinen, siinä on myös häivähdys mineraalisuutta.

Rasvaisen Flammkuchenin kanssa viini sopi oikein hyvin. Sen hapokkuus leikkasi ruoan rasvaa ja makeus toimi suolaisen pekonin kanssa. Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2022 voisi sopia parsaruokien, salaattien, kalaruokien ja äyriäisten seuraksi ja se menee sellaisenaankin. Arvosanaksi annan +.