Dal Cero Amarone della Valpolicella 2015

Näyte / Red BevAmaronen sanotaan syntyneen 1930-luvulla, kun reciotoa varten kuivatuista rypäleistä tehty viini kävi vahingossa kuivaksi (amaro = kitkerä, karvas). Viiniä varten rypäleitä kuivataan kokonaisina terttuina muutaman kuukauden ajan ja ne puristetaan sadonkorjuun jälkeen tammi-helmikuussa. Kun rypäleistä haihtuu vettä, niiden maku tiivistyy ja sokeripitoisuus kasvaa. Kuivaneista rypäleistä saadaan täyteläistä, alkoholipitoista viiniä, jonka annetaan käydä kuivaksi. Amarone-viinin on kypsyttävä vähintään kahden vuoden ajan ennen myyntiin tuloaan.

Dal Ceron perhe tuottaa viinejä kolmannessa sukupolvessa. Viinitilan perusti vuonna 1934 Augusto Dal Cero, joka osti viljelysmaata kahden sammuneen tulivuoren, Crocettan ja Calvarinan, läheltä.

Dal Cero Amarone della Valpolicella on kypsynyt neljä vuotta ennen myyntiin tuloaan.

Dal Cero Amarone della Valpolicella 2015
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia;  Corvina. Rondinella, Molinara; 49,98 €

Tuottaja Dal Cero

Etiketin mukaan valmistettu parhaista, valikoiduista rypäleistä.

Rypäleiden mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia
Molinara: hapokkuutta ja kukkaisuutta

Ruokana juustot (cheddar, appenzeller, grana padano), leikkeleet ja siemennäkkileipä

Lyhyesti: raikas ja moderni amaroneKommentit

M: Tummanpunaisen, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja luumua, mausteita, lakritsaa, nahkaa ja pieniä maanläheisiä vivahteita, minkä lisäksi tummaa marjaisuutta täydentää pieni lääkeyrttisyys. Viinin maku on täyteläinen, marjainen ja jossain määrin myös hapokas. Tanniinit tuntuvat napakoina, mutta miellyttävinä. Yleisvaikutelma on raikas, viini on kuiva ja hedelmäinen eikä ollenkaan tunkkaisen makea. Alkoholi (16,5 %) ei tunnu oikeastaan ollenkaan. Viiniä voisi kuvailla monella r:llä alkavallamsanalla: rouhea, robusti ja ronski. Se on hieman bitterinen ja vanilja tuo siihen mausteisuutta, mutta ei makeutta.

Ruoan kanssa viini käy kohtalaisen hyvin, varsinkin grana padanon kanssa se on oikein hyvä yhdistelmä. Sen voisi yhdistää myös riista- ja liharuokien kanssa - ja tietenkin viini maistuu amaronen tapaan myös sellaisenaan, onhan se etiketinkin mukaan meditaatioviini. Vaikka viini on tuhti, se sopii kevääseen, tosin sitä voisi myös jemmata vielä jokusen vuoden.

Dal Cero Amarone della Valpolicella saa arvosanaksi +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksu on hyvin intensiivinen, siinä on tummaa marjaa, luumua, mustaherukkahilloa ja aavistus tammea. Ilmaantumisen myötä tuoksuun tulee lisäksi nahkaa, hapankirsikkaa ja hieman mausteita. Täyteläinen maku on hapokas ja samalla hieman makea. Tanniinit ovat pehmät. Maussa on tuoksun aromien lisäksi myös kirsikkaa ja tummaa suklaata. Alkoholin määrää ei huomaa tuoksussa eikä maussa. Jälkimaussa on tummaa marjaa ja mausteita.

Juustojen, erityisesti grana padanon kanssa viini sopi erinomaisesti ja se kävi myös leikkeleiden seuraksi. Se menisi varmasti hyvin poro- ja hirviruokien sekä riistaruokien seurana. Viini menee oikein hyvin sellaisenaankin.

Arvosanaksi Dal Cero Amarone della Valpolicella saa +.